Black or White

Blu-ray-recension

Vad är det som tvingar fram kravet på vårdnaden om barnbarnet? Är det att farfar är rasist eller bara det faktum att han är en drucken bråkstake?
Karakter
Drama
Black or White
forfatter

Filmen, som sägs vara baserad på verkliga händelser, handlar om de radikala omvälvningarna i toppadvokaten Elliots (Kevin Costner) liv när hans hustru omkommer i bilolycka. Han lämnas med ensam vårdnad om deras enda barnbarn Eloise – barnets mamma dog i barnsäng och pappan är ett vandrande knarkarvrak och småsmåkriminell. Situationen hettar till sig när farmodern dyker upp och kräver att få vårdnaden. Varför? Hon anser att Elliot är en rasist och tänker se till att barnet inte går miste om sitt svarta kulturarv.

Rasproblematiken satt på sin spets utgör alltså ramen runt detta drama, men det blir aldrig något mer än en vag, luddig ram när filmen försöker skapa rasmotsättningar av något som nästan inte existerar i det här sammanhanget. Farmor vill ha vårdnaden eftersom hon tror att det kan få hennes stökige son på rätt köl igen och för att hon tycker att morfar dricker för mycket.

Bortsett från den något konstruerade raskonflikten så är det det medmänskliga dramat mellan Elliot och hans unga barnbarn som är Black or Whites verkliga styrka. Costner är superstabil som djupt förtvivlad morfar, som dränker sina sorger efter förlusten av dotter och fru i sprit, men mormor (och hennes familj) framställs väl överdrivet som ”typiska” färgade.

Film Title: Black Or White Film Title: Black Or White Film Title: Black Or White Film Title: Black Or White
<
>

En absolut godkänd film att mysa med en söndagskväll, men lättglömd och en smula för konstruerad. Tre stjärnor.

Ett bra ljudspår men lite för varierande bildkvalitet. Inget bonusmaterial.

Fakta
  • Release: 23 november 2015
  • Regi: Mike Binder
  • Med: Kevin Costner, Octavia Spencer, Jillian Estell, Bill Burr, Mpho Koaho, Anthony Mackie, André Holland
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Längd: 2:01
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.