Recension: Baywatch – Extended Cut

Så dålig att det gör ont!

Baywatch-filmen lanseras som ett slags parodi på TV-serien. Men varför i hela friden göra parodi på en parodi?
Karakter
Komedi
Baywatch – Extended Cut
Annons
Annons
forfatter

De välsvarvade och lättklädda badvakterna på Santa Monica Beach, med Pamela Anderson och David Hasselhoff i spetsen, gjorde ärevarv runt jorden på 1990-talet. I en tid som präglas av filmbolag som satsar på säkra kort, nyinspelningar och rebooting är det inte konstigt alls att en Baywatch-film dyker upp – och med tanke på hur TV-serien var så förväntar vi oss inte heller något mästerverk.

Producenterna och manusförfattarna har försökt göra en blandning av en hyllning och parodi av kultserien, men allt känns bara tunt och platt – och väldigt lite kul. Handlingen är lövtunn (vilket vi visserligen räknade med) och går ut på att en slemmig fastighetsmagnat (Priyanka Chopra) försöker köpa hela strandpromenaden med knarkpengar. Den ädle Mitch (Dwayne Johson) måste naturligtvis stoppa henne.

In på banan dyker den odräglige Matt Brody (Zac Efron) och den ljuva Summer (Alexandra Daddario). Brody är en självupptagen typ som har två OS-guld men som numera har det knapert. Otroligt nog blir han rekryterad som livräddare. Det gäller även Summer, som är lika söt och bedårande som sommaren är lång och varm. Tillsammans hjälper de Mitch att ta knäcken på de usla knarkskurkarna.

Foto: Fox Paramount
Foto: Fox Paramount

Amerikanerna har en förkärlek för kalsonghumor, vilket verkligen märks tydligt i Baywatch. Här presenteras det varken elegant eller kul. Däremot är humorn fullt i klass med den banala handlingen, de töntiga kommentarerna och avsaknaden av dramaturgi: allt känns konstruerat och förutsägbart. Filmen är som bäst när den är på pricken parodi på den klyschiga TV-serien, till exempel när kvinnorna springer i slowmotion, men det räcker inte alls för att hålla intresset upp i två timmar. 2 väldigt tråååkiga stjärnor. Undvik.

Annons

4K-utgåvan har ett häftigt ljudspår (Dolby Atmos) men bilden är en besvikelse – och ”avslöjar” de billiga specialeffekterna – genom att vara för mörk och sakna detaljer. Som bonusmaterial finns intervjuer med skådespelarna, borttagna scener och stunts, samt en tillbakablick på TV-serien.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

4K UHD BD
Release: 16 oktober 2017
Regi: Seth Gordon
Med: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Kelly Rohrbach, Priyanka Chopra, David Hasselhoff
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2017
Längd: 1:56

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.