Recension : Baywatch – Extended Cut

Så dålig att det gör ont!

Baywatch-filmen lanseras som ett slags parodi på TV-serien. Men varför i hela friden göra parodi på en parodi?

Karakter
Komedi
Baywatch – Extended Cut

De välsvarvade och lättklädda badvakterna på Santa Monica Beach, med Pamela Anderson och David Hasselhoff i spetsen, gjorde ärevarv runt jorden på 1990-talet. I en tid som präglas av filmbolag som satsar på säkra kort, nyinspelningar och rebooting är det inte konstigt alls att en Baywatch-film dyker upp – och med tanke på hur TV-serien var så förväntar vi oss inte heller något mästerverk.

Producenterna och manusförfattarna har försökt göra en blandning av en hyllning och parodi av kultserien, men allt känns bara tunt och platt – och väldigt lite kul. Handlingen är lövtunn (vilket vi visserligen räknade med) och går ut på att en slemmig fastighetsmagnat (Priyanka Chopra) försöker köpa hela strandpromenaden med knarkpengar. Den ädle Mitch (Dwayne Johson) måste naturligtvis stoppa henne.

In på banan dyker den odräglige Matt Brody (Zac Efron) och den ljuva Summer (Alexandra Daddario). Brody är en självupptagen typ som har två OS-guld men som numera har det knapert. Otroligt nog blir han rekryterad som livräddare. Det gäller även Summer, som är lika söt och bedårande som sommaren är lång och varm. Tillsammans hjälper de Mitch att ta knäcken på de usla knarkskurkarna.

Foto: Fox Paramount
Foto: Fox Paramount

Amerikanerna har en förkärlek för kalsonghumor, vilket verkligen märks tydligt i Baywatch. Här presenteras det varken elegant eller kul. Däremot är humorn fullt i klass med den banala handlingen, de töntiga kommentarerna och avsaknaden av dramaturgi: allt känns konstruerat och förutsägbart. Filmen är som bäst när den är på pricken parodi på den klyschiga TV-serien, till exempel när kvinnorna springer i slowmotion, men det räcker inte alls för att hålla intresset upp i två timmar. 2 väldigt tråååkiga stjärnor. Undvik.

4K-utgåvan har ett häftigt ljudspår (Dolby Atmos) men bilden är en besvikelse – och ”avslöjar” de billiga specialeffekterna – genom att vara för mörk och sakna detaljer. Som bonusmaterial finns intervjuer med skådespelarna, borttagna scener och stunts, samt en tillbakablick på TV-serien.

Fakta

4K UHD BD
Release: 16 oktober 2017
Regi: Seth Gordon
Med: Dwayne Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario, Kelly Rohrbach, Priyanka Chopra, David Hasselhoff
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2017
Längd: 1:56

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Netflix första norska spelfilm har stora ambitioner och en fascinerande handling – men misslyckas tyvärr på viktiga punkter.
  HBO tar oss med på en iskall och föga tillfredsställande hockey-resa.
  The Boss och hans E Street Band är tillbaka i klassisk form, på ett gediget men ojämnt album.
  Om du har en möjlighet så se till att ditt nästa biobesök blir till IMAX-bio. Du kommer inte att ångra dig.
  Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
  Netflix lyckas bara delvis med sin feministiska knorr på Sherlock Holmes.
  Disney berättar ”den sanna” historien om den otroliga vaccinkapplöpningen i Alaska för snart hundra år sedan.
  I dag har Disney+ premiär, men vad ska du titta på?

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.