TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension: All the Old Knives

Dämpat spiondrama med kalla kriget-känsla

Chris Pine och Thandiwe Newton levererar en elegant spionthriller som påminner om ett klassiskt kammarspel.

Karakter
Thriller
All the Old Knives
forfatter
Publicerad 2022-04-08 - 00:46

Hösten 2012 sker en kapning på flygplatsen i Wien. Muslimska extremister kapar ett turkiskt plan och kräver att deras vapenbröder ska släppas ur fängelse i Tyskland. Allt slutar i katastrof och blir en skamfläck för CIA:s avdelning i Wien.

Avdelningen leds av Wallinger (Laurence Fishburn), med agenten Henry Pelham (Chris Pine) som ansvarig för kapningssituationen. Fallet tystas ner och faller så småningom i glömska. Åtta år senare dyker en av hjärnorna bakom brottet upp igen – och sökarljuset riktas mot en eventuell mullvad inom CIA…

 

Filmen är baserad på romanen med samma namn (2015) av amerikanen Olen Steinhauer och är starkt inspirerad av klassiska spionthrillers från kalla krigets dagar, á la John le Carré och Graham Greene. Och det är verkligen ingen dålig utgångspunkt.

Det är Pelham som får det smutsiga jobbet att avslöja en potentiell mullvad, jaga fram den i ljuset och sedan likvidera honom eller henne. CIA vill absolut inte att allmänheten ska få reda på att det finns en möjlig landsförrädare.

Läs också I Am the Night Pat växer upp i heta och svettiga Nevada, när hon är 16 år får hon reda på sin bakgrund och hela hennes liv vänds upp och ned.

Uppdraget är extra pikant eftersom en av de misstänkta, agenten Celia Harrison (Thandiwe Newton, från Westworld), är en före detta intim sängkamrat till Pelham. Nu måste han ställa henne mot väggen, avslöja eventuella motsägelser och ta konsekvenserna.

Nästan hela filmen utspelas mellan de fyra väggarna på en fashionabel Carmel-restaurang. Stora, eleganta fönster vetter mot eviga Stilla havet, med en utsökt meny och en omfattande vinkällare. Här möts de före detta älskarna för en katt-och-råtta-lek som kan sluta med döden.

All the Old Knives 7 All the Old Knives 5 All the Old Knives 3 All the Old Knives 9 All the Old Knives 4 All the Old Knives 8 All the Old Knives 6 All the Old Knives 10
<
>
All the Old Knives (Foto: Prime Video)

Själva mysteriet avslöjas lager för lager genom ständiga, korta tillbakablickar från tiden kring kapningen. Det finns flera misstänkta (inte minst Jonathan Pryce) och aktörer som kunde ha tjänat på att tragedin slutade som den gjorde. Men det är det bitvis intensiva kammarspelet mellan Pine och Newton som är filmens bärande element. Fotografen går nära inpå de två huvudpersonerna, som för att avslöja deras djupaste hemligheter och varje antydan till tvekan i ögonvrån.

All the Good Knives har blivit en stillsam thriller, som inger en känsla av att vara förpassad till ”gamla goda” kalla kriget-dagar. Detta är, efter Borg (2017), den andra långfilmen av den lovande danske regissören Janus Metz. Ibland tenderar dramaturgin att stanna upp lite, men då plockar Metz upp oss igen. Vissa av birollerna känns väl diffusa, men det är precis vad de är: biroller.

Vi sugs in i en fängslande historia som vi inte har en aning om hur den ska sluta. En film som kommer att tilltala fans av klassiska spionthrillers, berättad på ett elegant och originellt sätt. Definitivt värd en titt! 4 starka stjärnor.

Filmen kan streamas på Prime Video från den 8:e april.

Läs också Ett under att den blivit så dålig Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
All the Old Knives 2
All the Old Knives (Foto: Prime Video)
Fakta
  • Prime Video
  • Release: 8 april 2022
  • Regi: Janus Metz
  • Med: Chris Pine, Thandiwe Newton, Laurence Fishburne, Jonathan Pryce, Corey Johnson, Gala Gordon, David Dawson
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 1:41 h
  • Betyg: 4
IMDB Rating
All the Old Knives Thriller | April 8, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Maverick är (äntligen!) tillbaka Endast få dagar kvar tills Maverick flyger igen - i Top Gun 2.
Marvel-hjältarna kommer hem Alla de ursprungliga Marvel-serierna, som från början producerade av Netflix, har nu försvunnit från streamingtjänsten.
Svensk Prime Video-serie Äntligen satsar Prime Video på lokalproducerat innehåll.
Spänningsthriller från Mellanöstern håller tempot Mossads intrikata skuggkrig mot ärkefienden är fortfarande en av de bättre spionserierna.
Medelmåttigt av Connelly Halvbrodern till den mer berömde Harry Bosch har fått en egen TV-serie – men vi är inte särskilt imponerade.
Se den första Avatar 2-trailern Nu är trailern till James Cameron efterlängtade (?) uppföljare till megasuccén Avatar här.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend