TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension All the Old Knives

Dämpat spiondrama med kalla kriget-känsla

Chris Pine och Thandiwe Newton levererar en elegant spionthriller som påminner om ett klassiskt kammarspel.

forfatter
Publicerad 2022-04-08 - 00:46
Karakter
Thriller
All the Old Knives

Hösten 2012 sker en kapning på flygplatsen i Wien. Muslimska extremister kapar ett turkiskt plan och kräver att deras vapenbröder ska släppas ur fängelse i Tyskland. Allt slutar i katastrof och blir en skamfläck för CIA:s avdelning i Wien.

Avdelningen leds av Wallinger (Laurence Fishburn), med agenten Henry Pelham (Chris Pine) som ansvarig för kapningssituationen. Fallet tystas ner och faller så småningom i glömska. Åtta år senare dyker en av hjärnorna bakom brottet upp igen – och sökarljuset riktas mot en eventuell mullvad inom CIA…

 

Filmen är baserad på romanen med samma namn (2015) av amerikanen Olen Steinhauer och är starkt inspirerad av klassiska spionthrillers från kalla krigets dagar, á la John le Carré och Graham Greene. Och det är verkligen ingen dålig utgångspunkt.

Det är Pelham som får det smutsiga jobbet att avslöja en potentiell mullvad, jaga fram den i ljuset och sedan likvidera honom eller henne. CIA vill absolut inte att allmänheten ska få reda på att det finns en möjlig landsförrädare.

Läs också I Am the Night Pat växer upp i heta och svettiga Nevada, när hon är 16 år får hon reda på sin bakgrund och hela hennes liv vänds upp och ned.

Uppdraget är extra pikant eftersom en av de misstänkta, agenten Celia Harrison (Thandiwe Newton, från Westworld), är en före detta intim sängkamrat till Pelham. Nu måste han ställa henne mot väggen, avslöja eventuella motsägelser och ta konsekvenserna.

Nästan hela filmen utspelas mellan de fyra väggarna på en fashionabel Carmel-restaurang. Stora, eleganta fönster vetter mot eviga Stilla havet, med en utsökt meny och en omfattande vinkällare. Här möts de före detta älskarna för en katt-och-råtta-lek som kan sluta med döden.

All the Old Knives 7 All the Old Knives 5 All the Old Knives 3 All the Old Knives 9 All the Old Knives 4 All the Old Knives 8 All the Old Knives 6 All the Old Knives 10
<
>
All the Old Knives (Foto: Prime Video)

Själva mysteriet avslöjas lager för lager genom ständiga, korta tillbakablickar från tiden kring kapningen. Det finns flera misstänkta (inte minst Jonathan Pryce) och aktörer som kunde ha tjänat på att tragedin slutade som den gjorde. Men det är det bitvis intensiva kammarspelet mellan Pine och Newton som är filmens bärande element. Fotografen går nära inpå de två huvudpersonerna, som för att avslöja deras djupaste hemligheter och varje antydan till tvekan i ögonvrån.

All the Good Knives har blivit en stillsam thriller, som inger en känsla av att vara förpassad till ”gamla goda” kalla kriget-dagar. Detta är, efter Borg (2017), den andra långfilmen av den lovande danske regissören Janus Metz. Ibland tenderar dramaturgin att stanna upp lite, men då plockar Metz upp oss igen. Vissa av birollerna känns väl diffusa, men det är precis vad de är: biroller.

Vi sugs in i en fängslande historia som vi inte har en aning om hur den ska sluta. En film som kommer att tilltala fans av klassiska spionthrillers, berättad på ett elegant och originellt sätt. Definitivt värd en titt! 4 starka stjärnor.

Filmen kan streamas på Prime Video från den 8:e april.

Läs också Ett under att den blivit så dålig Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
All the Old Knives 2
All the Old Knives (Foto: Prime Video)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
Fakta
  • Prime Video
  • Release: 8 april 2022
  • Regi: Janus Metz
  • Med: Chris Pine, Thandiwe Newton, Laurence Fishburne, Jonathan Pryce, Corey Johnson, Gala Gordon, David Dawson
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 1:41 h
  • Betyg: 4
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Kokainsnortarna är tillbaka! Hedonisterna på Aker Brygge har mer heroin, och viagra, i kassaskåpet!
Klart för säsong 2! Svamp-zombieserien har verkligen fångat både publik och kritiker - nu ger HBO Max grönt ljus för säsong 2.
Gangsterhelvete! Taylor Sheridan, och en perfekt castad Jeremy Renner, serverar stenhård socialrealism och gangsterhelvete – både innanför och utanför murarna.
Black Panther kommer till Disney+! Nu kan du snart se den Oscar-nominerade Marvel-filmen på Disney+.
Februaris höjdpunkter Reese Witherspoon och David Harbour toppar Netflix-nyheterna i februari.
Följ Ljud & Bild