Recension: A Teacher

Lärarinna på villovägar

Kate Mara ägnar sig åt barnarov i rörig och osammanhängande HBO-serie.
Karakter
Drama
A Teacher
Annons
Annons
forfatter

Duktiga Kate Mara har spelat farligt förförisk tidigare, som durkdriven grävande journalist i House of Cards (på den tiden serien fortfarande hade ett uns av trovärdighet). I den nya serien från HBO är hon en lärarinna på jakt efter spänning i en tråkig vardag full av slentrian.

I utkanten av storstaden Austin undervisar Claire (Mara) i engelska på high school. Hon bor tillsammans med sin man Matt och tillsammans har de försökt få barn i flera år.

I skolan fattar den ambitiöse 18-årige Eric (Nick Robinson) intresse för sin nya, sexiga lärare – och det dröjer inte länge förrän känslorna besvaras …

 

Annons

Serien är baserad på långfilmen av Hannah Fidell från 2013. Den här gången har Fidell skrivit manus och regisserat de flesta av (de korta) avsnitten. Tyvärr visar det sig snabbt att handlingen, med det här manuset, räcker inte för att motivera en sammanlagd speltid på över fyra och en halv timme.

Läs också
Fortfarande en av de bästa serierna! När Diana gör entré får vi på allvar en dyster inblick i den känslomässigt avtrubbade brittiska kungafamiljen.

Alla de tio avsnitten är korta, knappa 25 minuter. Ibland känns de faktiskt för korta, men på samma gång går det för långsamt på det narrativa planet. Vi är övertygade om att det hade blivit mycket mer lyckat med tre kompakta avsnitt på 45 minuter vardera. Som det är nu blir det varken hacket eller malet.

Ännu värre är att dramaturgin haltar, flera av trådarna i berättelsen knyts aldrig ihop och/eller följs inte upp, medan andra scener har ett för abrupt slut och personer kommer och går utan tillfredsställande förlösning eller mening. Allt detta vittnar om en regissör som inte är helt säker på vart hon vill ta historien.

A Teacher (Foto: HBO)

A Teacher är ett drama i två tydliga akter, första halvan är förförelsen och de hemliga mötena mellan lärare och elev, andra halvan är kaoset som uppstår efter de två turturduvorna blir avslöjade. Andra halvan är mycket svagare och mer trevande än det charmiga flörtandet. De långsökta försöken att förklara varför Claire fattade sina ”omogna” beslut känns konstruerade och föga trovärdiga, och den plötsliga moraliska upprördheten kommer från ingenstans.

A Teacher_6 A Teacher_4 A Teacher_3 A Teacher_2
<
>
A Teacher (Foto: HBO)

Huvudrollsinnehavarna går det inte att klaga på, både Mara och Robinson gör enastående roller och trovärdiga, äkta karaktärer. Synd bara att de inte fått ett bättre manus att jobba med.

Annons

En rörig och trevande dramaturgi sammanfattar A Teacher – irriterande nog, för i materialet finns fröet till en riktigt bra serie. 3 svaga stjärnor.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • HBO
  • Release: 9 oktober 2020
  • Regi: Hannah Fidell
  • Med: Kate Mara, Nick Robinson, Dylan Schmid, Ashley Zukerman, Shane Harper Adam D. Thompson
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 4:35
  • Betyg: 3
IMDB Rating
Summary:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.
Den sanna historien om en otrolig arkeologisk utgrävning har blivit en liten (brittisk) filmpärla.
Årets kortaste månad bjuder på ljusare dagar och enorma mängder nya titlar.
Omar Sy är en fransk gentlemannatjuv med finess och list, i en serie som dryper av charm och lekfullhet.
Amazon serverar oss en grov, smutsig och realistisk maffiahistoria, sedd ur en kvinnas synvinkel. En fräsch knorr på en annars lite stagnerad genre.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.