TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension A Teacher

Lärarinna på villovägar

Kate Mara ägnar sig åt barnarov i rörig och osammanhängande HBO-serie.

forfatter
Publicerad 2020-11-13 - 15:10
Karakter
Drama
A Teacher

Duktiga Kate Mara har spelat farligt förförisk tidigare, som durkdriven grävande journalist i House of Cards (på den tiden serien fortfarande hade ett uns av trovärdighet). I den nya serien från HBO är hon en lärarinna på jakt efter spänning i en tråkig vardag full av slentrian.

I utkanten av storstaden Austin undervisar Claire (Mara) i engelska på high school. Hon bor tillsammans med sin man Matt och tillsammans har de försökt få barn i flera år.

I skolan fattar den ambitiöse 18-årige Eric (Nick Robinson) intresse för sin nya, sexiga lärare – och det dröjer inte länge förrän känslorna besvaras …

 

Serien är baserad på långfilmen av Hannah Fidell från 2013. Den här gången har Fidell skrivit manus och regisserat de flesta av (de korta) avsnitten. Tyvärr visar det sig snabbt att handlingen, med det här manuset, räcker inte för att motivera en sammanlagd speltid på över fyra och en halv timme.

Läs också Fortfarande en av de bästa serierna! När Diana gör entré får vi på allvar en dyster inblick i den känslomässigt avtrubbade brittiska kungafamiljen.

Alla de tio avsnitten är korta, knappa 25 minuter. Ibland känns de faktiskt för korta, men på samma gång går det för långsamt på det narrativa planet. Vi är övertygade om att det hade blivit mycket mer lyckat med tre kompakta avsnitt på 45 minuter vardera. Som det är nu blir det varken hacket eller malet.

Ännu värre är att dramaturgin haltar, flera av trådarna i berättelsen knyts aldrig ihop och/eller följs inte upp, medan andra scener har ett för abrupt slut och personer kommer och går utan tillfredsställande förlösning eller mening. Allt detta vittnar om en regissör som inte är helt säker på vart hon vill ta historien.

A Teacher (Foto: HBO)

A Teacher är ett drama i två tydliga akter, första halvan är förförelsen och de hemliga mötena mellan lärare och elev, andra halvan är kaoset som uppstår efter de två turturduvorna blir avslöjade. Andra halvan är mycket svagare och mer trevande än det charmiga flörtandet. De långsökta försöken att förklara varför Claire fattade sina ”omogna” beslut känns konstruerade och föga trovärdiga, och den plötsliga moraliska upprördheten kommer från ingenstans.

A Teacher_6 A Teacher_4 A Teacher_3 A Teacher_2
<
>
A Teacher (Foto: HBO)

Huvudrollsinnehavarna går det inte att klaga på, både Mara och Robinson gör enastående roller och trovärdiga, äkta karaktärer. Synd bara att de inte fått ett bättre manus att jobba med.

En rörig och trevande dramaturgi sammanfattar A Teacher – irriterande nog, för i materialet finns fröet till en riktigt bra serie. 3 svaga stjärnor.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • HBO
 • Release: 9 oktober 2020
 • Regi: Hannah Fidell
 • Med: Kate Mara, Nick Robinson, Dylan Schmid, Ashley Zukerman, Shane Harper Adam D. Thompson
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Längd: 4:35
 • Betyg: 3
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend