Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: A Teacher

Lärarinna på villovägar

Kate Mara ägnar sig åt barnarov i rörig och osammanhängande HBO-serie.

Publicerad 2020-11-13 - 15:10
A Teacher
Tor Aavatsmark

Duktiga Kate Mara har spelat farligt förförisk tidigare, som durkdriven grävande journalist i House of Cards (på den tiden serien fortfarande hade ett uns av trovärdighet). I den nya serien från HBO är hon en lärarinna på jakt efter spänning i en tråkig vardag full av slentrian.

I utkanten av storstaden Austin undervisar Claire (Mara) i engelska på high school. Hon bor tillsammans med sin man Matt och tillsammans har de försökt få barn i flera år.

I skolan fattar den ambitiöse 18-årige Eric (Nick Robinson) intresse för sin nya, sexiga lärare – och det dröjer inte länge förrän känslorna besvaras …

 

Serien är baserad på långfilmen av Hannah Fidell från 2013. Den här gången har Fidell skrivit manus och regisserat de flesta av (de korta) avsnitten. Tyvärr visar det sig snabbt att handlingen, med det här manuset, räcker inte för att motivera en sammanlagd speltid på över fyra och en halv timme.

Läs också Fortfarande en av de bästa serierna! När Diana gör entré får vi på allvar en dyster inblick i den känslomässigt avtrubbade brittiska kungafamiljen.

Alla de tio avsnitten är korta, knappa 25 minuter. Ibland känns de faktiskt för korta, men på samma gång går det för långsamt på det narrativa planet. Vi är övertygade om att det hade blivit mycket mer lyckat med tre kompakta avsnitt på 45 minuter vardera. Som det är nu blir det varken hacket eller malet.

Ännu värre är att dramaturgin haltar, flera av trådarna i berättelsen knyts aldrig ihop och/eller följs inte upp, medan andra scener har ett för abrupt slut och personer kommer och går utan tillfredsställande förlösning eller mening. Allt detta vittnar om en regissör som inte är helt säker på vart hon vill ta historien.

A Teacher (Foto: HBO)

A Teacher är ett drama i två tydliga akter, första halvan är förförelsen och de hemliga mötena mellan lärare och elev, andra halvan är kaoset som uppstår efter de två turturduvorna blir avslöjade. Andra halvan är mycket svagare och mer trevande än det charmiga flörtandet. De långsökta försöken att förklara varför Claire fattade sina ”omogna” beslut känns konstruerade och föga trovärdiga, och den plötsliga moraliska upprördheten kommer från ingenstans.

A Teacher_6 A Teacher_4 A Teacher_3 A Teacher_2
<
>
A Teacher (Foto: HBO)

Huvudrollsinnehavarna går det inte att klaga på, både Mara och Robinson gör enastående roller och trovärdiga, äkta karaktärer. Synd bara att de inte fått ett bättre manus att jobba med.

En rörig och trevande dramaturgi sammanfattar A Teacher – irriterande nog, för i materialet finns fröet till en riktigt bra serie. 3 svaga stjärnor.

 

Karakter
A Teacher

Fakta:

  • HBO
  • Release: 9 oktober 2020
  • Regi: Hannah Fidell
  • Med: Kate Mara, Nick Robinson, Dylan Schmid, Ashley Zukerman, Shane Harper Adam D. Thompson
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 4:35
  • Betyg: 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen