Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Recension A Teacher

Lärarinna på villovägar

Kate Mara ägnar sig åt barnarov i rörig och osammanhängande HBO-serie.
Karakter
Drama
A Teacher

Duktiga Kate Mara har spelat farligt förförisk tidigare, som durkdriven grävande journalist i House of Cards (på den tiden serien fortfarande hade ett uns av trovärdighet). I den nya serien från HBO är hon en lärarinna på jakt efter spänning i en tråkig vardag full av slentrian.

I utkanten av storstaden Austin undervisar Claire (Mara) i engelska på high school. Hon bor tillsammans med sin man Matt och tillsammans har de försökt få barn i flera år.

I skolan fattar den ambitiöse 18-årige Eric (Nick Robinson) intresse för sin nya, sexiga lärare – och det dröjer inte länge förrän känslorna besvaras …

 

Serien är baserad på långfilmen av Hannah Fidell från 2013. Den här gången har Fidell skrivit manus och regisserat de flesta av (de korta) avsnitten. Tyvärr visar det sig snabbt att handlingen, med det här manuset, räcker inte för att motivera en sammanlagd speltid på över fyra och en halv timme.

Annons
Fortfarande en av de bästa serierna! När Diana gör entré får vi på allvar en dyster inblick i den känslomässigt avtrubbade brittiska kungafamiljen.

Alla de tio avsnitten är korta, knappa 25 minuter. Ibland känns de faktiskt för korta, men på samma gång går det för långsamt på det narrativa planet. Vi är övertygade om att det hade blivit mycket mer lyckat med tre kompakta avsnitt på 45 minuter vardera. Som det är nu blir det varken hacket eller malet.

Ännu värre är att dramaturgin haltar, flera av trådarna i berättelsen knyts aldrig ihop och/eller följs inte upp, medan andra scener har ett för abrupt slut och personer kommer och går utan tillfredsställande förlösning eller mening. Allt detta vittnar om en regissör som inte är helt säker på vart hon vill ta historien.

A Teacher (Foto: HBO)

A Teacher är ett drama i två tydliga akter, första halvan är förförelsen och de hemliga mötena mellan lärare och elev, andra halvan är kaoset som uppstår efter de två turturduvorna blir avslöjade. Andra halvan är mycket svagare och mer trevande än det charmiga flörtandet. De långsökta försöken att förklara varför Claire fattade sina ”omogna” beslut känns konstruerade och föga trovärdiga, och den plötsliga moraliska upprördheten kommer från ingenstans.

A Teacher_6 A Teacher_4 A Teacher_3 A Teacher_2
<
>
A Teacher (Foto: HBO)

Huvudrollsinnehavarna går det inte att klaga på, både Mara och Robinson gör enastående roller och trovärdiga, äkta karaktärer. Synd bara att de inte fått ett bättre manus att jobba med.

Annons

En rörig och trevande dramaturgi sammanfattar A Teacher – irriterande nog, för i materialet finns fröet till en riktigt bra serie. 3 svaga stjärnor.

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
Fakta
  • HBO
  • Release: 9 oktober 2020
  • Regi: Hannah Fidell
  • Med: Kate Mara, Nick Robinson, Dylan Schmid, Ashley Zukerman, Shane Harper Adam D. Thompson
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 4:35
  • Betyg: 3
IMDB Rating
A Teacher (2020) 248min | Drama | November 10, 2020 (United States) Summary: A Teacher explores the complexities and consequences of a predatory relationship between Claire Wilson, a young teacher at a suburban Texas high school and her student, Eric Walker.
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.