TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Vi utser Årets ljudinnovation 2021-2022

Direktörsbil med dundrande bas!

Mercedes S-klass i lång version är en VIP-farkost utöver det vanliga: Med Burmester-ljud och skön basmassage i sätena blir du garanterat sugen på att ta en omväg hem.

forfatter
Publicerad 2021-10-26 - 12:00

Mercedes och Burmester har ett nära samarbete på ljudfronten och i flaggskeppsmodellen av S-klass har de verkligen gått hela vägen. I stället för ett så kallat 3D-system med 15 högtalare så får man 31 stycken. Man hittar dem överallt i kupén – tak, dörrar, instrumentpanelen, ja till och med nackstöden är utrustade med högtalare. Den totala förstärkareffekten uppges vara 1750 watt, varav 400 watt går till en kraftfull subwoofer i bagageutrymmet.

Som om inte det vore nog så är den här bilen utrustad med så kallade resonanssändare (basvibratorer) i sätena. Detta är inte vanliga högtalarelement utan elmotorer som får stolsryggen att vibrera i takt med musiken. Det är detta som är den fjärde dimensionen i ”4D”.

Det omfattande ljudpaketet påverkar naturligtvis priset: ett standard Burmester 3D-system kostar ungefär 20 000 kronor som tillval, medan man måste lägga nästan 70 000 kronor för 4D-versionen (utrustningskod 811). Men om du tillhör dem som verkligen uppskattar bra ljud kan det faktiskt vara värt det.

Bas-massage i sätet

Nackhåren reser sig när 4D-anläggningen bjuder upp till dans. Här har Burmester definitivt inte sparat på krutet, om man säger så! En stor, mäktig och stark ljudbild fyller kupén och vi börjar omedelbart trampa takten till Rage against the Machine. Eller rättare sagt: takten börjar trampa oss!

Efter viss erfarenhet av basvibratorer från biografer, nöjesparker och liknande är det lätt att tro att det här bara är en gimmick. Men Burmester har faktiskt lyckats få vibratorerna att fungera överraskande bra i sampel med de vanliga bashögtalarna. Det finns alltid en bra synkronisering mellan de fysiska anslagen och basljudet i övrigt. Det känns helt enkelt som om man har en enorm, hårtslående subwoofer i ryggen!

4D-funktionen ger också en annan, oväntad bonus: även på ganska låg lyssningsvolym får man en tydlig känsla av basanslagen som man annars inte får från vanliga ljudsystem. Och på riktigt hög volym kan man känna våldsamma dunkningar i ryggen – precis som att vara på en högljudd rockkonsert. Detta är bil-hifi när det är som allra bäst!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend