Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi utser: Årets ljudinnovation 2021-2022

Direktörsbil med dundrande bas!

Mercedes S-klass i lång version är en VIP-farkost utöver det vanliga: Med Burmester-ljud och skön basmassage i sätena blir du garanterat sugen på att ta en omväg hem.

Publicerad 2021-10-26 - 12:00
Årets ljudinnovation 2021-2022
Audun Hage

Mercedes och Burmester har ett nära samarbete på ljudfronten och i flaggskeppsmodellen av S-klass har de verkligen gått hela vägen. I stället för ett så kallat 3D-system med 15 högtalare så får man 31 stycken. Man hittar dem överallt i kupén – tak, dörrar, instrumentpanelen, ja till och med nackstöden är utrustade med högtalare. Den totala förstärkareffekten uppges vara 1750 watt, varav 400 watt går till en kraftfull subwoofer i bagageutrymmet.

Som om inte det vore nog så är den här bilen utrustad med så kallade resonanssändare (basvibratorer) i sätena. Detta är inte vanliga högtalarelement utan elmotorer som får stolsryggen att vibrera i takt med musiken. Det är detta som är den fjärde dimensionen i ”4D”.

Det omfattande ljudpaketet påverkar naturligtvis priset: ett standard Burmester 3D-system kostar ungefär 20 000 kronor som tillval, medan man måste lägga nästan 70 000 kronor för 4D-versionen (utrustningskod 811). Men om du tillhör dem som verkligen uppskattar bra ljud kan det faktiskt vara värt det.

Bas-massage i sätet

Nackhåren reser sig när 4D-anläggningen bjuder upp till dans. Här har Burmester definitivt inte sparat på krutet, om man säger så! En stor, mäktig och stark ljudbild fyller kupén och vi börjar omedelbart trampa takten till Rage against the Machine. Eller rättare sagt: takten börjar trampa oss!

Efter viss erfarenhet av basvibratorer från biografer, nöjesparker och liknande är det lätt att tro att det här bara är en gimmick. Men Burmester har faktiskt lyckats få vibratorerna att fungera överraskande bra i sampel med de vanliga bashögtalarna. Det finns alltid en bra synkronisering mellan de fysiska anslagen och basljudet i övrigt. Det känns helt enkelt som om man har en enorm, hårtslående subwoofer i ryggen!

4D-funktionen ger också en annan, oväntad bonus: även på ganska låg lyssningsvolym får man en tydlig känsla av basanslagen som man annars inte får från vanliga ljudsystem. Och på riktigt hög volym kan man känna våldsamma dunkningar i ryggen – precis som att vara på en högljudd rockkonsert. Detta är bil-hifi när det är som allra bäst!

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen