TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Vi utser Årets hederspris 2022: Electrocompaniet

Årets hederspris 2022

Electrocompaniets snart 50 år långa historia är full av legendariska produkter.

forfatter
Publicerad 2022-11-01 - 12:03

Per Abrahamsen, som grundade Electrocompaniet 1972, hade redan haft sina 15 minutes of fame med bandet Mojo Blues. Som kom in på listorna 1966.

Föga anade han att den lilla monteringsverkstaden han hade, och högtalarimporten han ägnade sig åt, skulle bli världsberömd för sina välljudande förstärkare. Men historien har som bekant en förmåga att välja outgrundliga vägar och Electrocompaniet skulle snart bli Norges mest kända hifi-märke.

1973 deltog Svein Erik Børja, som jobbade på NRK, på en AES-konferens (Audio Engineering Society) i Rotterdam, där Matti Otala och Jan Lohstroh presenterade hur Transient Intermodulation (TIM) påverkade förstärkare.

Børja, som hade producerat Mojo Blues skivor och kände Per Abrahamsen, blev förtjust när han hörde presentationen och hur det lät under demonstrationen. Väl hemma i Norge igen visade Børja ritningarna för Nils Jørgen Kjærnet och tillsammans med Per Abrahamsen byggde de två prototyper som lät så bra att de gjorde en liten serie på tio förstärkare.

Den första Electrompaniet-förstärkaren – The 2 Channel Audio Preamplifier – hade sett dagens ljus.

Hederspris I

Senare kom Terje Sandstrøm med i Electrocompaniet och startade tillsammans med Per Abrahamsen utvecklingen av vad som senare kom att kallas The 2 Channel Audio Power Amplifier. Det första internationella testet av förstärkaren trycktes i The Audio Critic, som sammanfattade med: ”Det här tror vi är världen mest välljudande förstärkare.”

Resten är, som man säger, historia.

Electrocompaniets berömmelse cementerades ytterligare efter flera översvallande tester. När Quincy Jones och Michael Jacksons studioingenjör Bruce Swedien omfamnade Electrocompaniets förstärkare för studiobruk på 90-talet blev Electrocompaniet ett internationellt erkänt namn som fortfarande klingar väl i audiofil-öron över hela världen.

I dag har Electrocompaniet efter flera ägarbyten återvänt till sina rötter och tillverkar – förutom vardagsrumsvänliga streaminghögtalare – förstärkare i Classic-serien i Norge. Den senaste heter AW 800 M och är en ny 800 watt potent monoeffektförstärkare, helt i Electrocompaniets anda, och en naturlig vidareutveckling av 50 års erfarenhet av förstärkare i världsklass.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Följ Ljud & Bild