Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen

Klassisk – och helt förnyad

Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen
John Hvidlykke

”Ikonisk” är ett missbrukat ord. Men när det gäller Bowers & Wilkins bordshögtalare Zeppelin är det fullt berättigat. Få högtalare är lika lätta att känna igen. Eller lika långlivade.

Den luftskeppsformade högtalaren gjorde sin debut 2007, då kunde den användas som en docka till Apple iPod Touch (som just har pensionerats efter 21 års trogen tjänst) och helt nya Apple iPhone. På den tiden bestod musiken av MP3-filer och anslutningen gjordes vanligtvis med kabel. Så det var lite av en revolution att man kunde parkera sin telefon i hållaren på högtalaren och bara spela.

I dag, 15 år senare, har dockning och kabel ersatts av AirPlay och Bluetooth. Och de hårt komprimerade MP3-filerna har ersatts av streamingtjänster som har miljontals låtar. Som går att få i CD-kvalitet eller ännu högre.

Men Bowers & Wilkins Zeppelin ser ut som den brukar. Trots att högtalaren har nått sin fjärde generation har den samma cigarrform. Det är bara foten som har sett olika ut på de olika generationerna. Och dockningsstationen är förstås ett minne blott. Den försvann redan i den tredje generationen.

Så låter Zeppelin

Bowers & Wilkins gör många fantastiska hifi-högtalare. Om du har tillräckligt med pengar och plats kan du komma hela vägen in i musikhimlen. Zeppelin siktar inte på riktigt så höga altituder, den är en bekvämlighetshögtalare som kan leverera bakgrundsunderhållning till 95 % av vardagen, när man inte sitter djupt koncentrerad i favoritfåtöljen och lyssnar efter musikens sista små detaljer. Men ändå vill ha ordentlig kvalitet.

Det levererar Zeppelin. Det är faktiskt riktigt imponerande hur gedigen ljudbild man kan få från en så liten högtalare. Stereobilden är av naturliga skäl begränsad till det 66 cm breda kabinettet. Men om man ställer Zeppelin på bordet framför sig får man ett riktigt fint perspektiv.

Oavsett om högtalaren på papperet når ner till 35 Hz så är den djupaste basen ganska så begränsad. Men ljudet är inte tunt eller spinkigt på något sätt. Framför allt mellanregistret är övertygande.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen