TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Vi utser Bowers & Wilkins 805 D4

Ny referens

Nya 805 D4 är det bästa Bowers & Wilkins har gjort – och den bästa i den här klassen.

forfatter
Publicerad 2022-11-01 - 12:00

805 D4 är en helt ny konstruktion, som trots likheterna med sin föregångare är en betydligt mer påkostad och raffinerad konstruktion. Låt oss börja med kabinettet. Som ända sedan B&W började med Matrix-kabinetten alltid varit en viktig faktor för prestanda.

På toppen sitter B&W:s 25 mm diskantelement, med ett membran av konstgjort framställd diamant. Den sitter i ett nytt och förlängt aluminiumrör – fräst i ett stycke – som enligt B&W ska ge en öppnare och luftigare diskantåtergivning. Röret, som är öppet i bakänden för att eliminera kompression och förvrängning, sitter lite lösare än tidigare på topplattan. Allt för att dämpa eventuella resonanser ännu bättre, enligt B&W.

Det enda 16,5 centimeter stora bas- och mellanregisterelementet i 805 D4 har B&W:s välkända Continuum-membran. Eftersom det är ett kombinerad bas- och mellanregister har det inte fått B&W:s uppgraderade biometriska fjädring bakom membranet. Den används bara i de renodlade mellanregisterelementen i 800 D4-serien.

Högtalarna har den ovanliga kombinationen av insikt och öppenhet som man letar efter i en studiomonitor, samtidigt som klangbalansen är varmare än neutral, och det är nästan chockerande att höra så mycket finkorniga detaljer och nyanser i musiken. Allra mest glädjande är att höra att diskanten har blivit så mycket luftigare och ännu bättre fokuserad än tidigare.

Det ger nämligen högtalarna en mycket mer tilltalande ljudbild.

Om Bowers & Wilkins nya 805 D4 är värda pengarna beror på i hur hög grad man värdesätter högtalarnas fina egenskaper. Det finns nämligen många golvhögtalare i samma prisklass som går djupare, spelar högre och har många av dess kvaliteter. Men om man har mindre plats för golvhögtalare – och en stor budget – vågar jag påstå att man inte hittar bättre ljud i stativhögtalare i den här prisklassen. De är inte bara bättre än sina föregångare, de sätter en standard för ljudkvalitet, byggkvalitet och spelglädje.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Följ Ljud & Bild