TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

Vi kårer Audiovector QR7

Skön elegans från stora bjässar

Toppmodellen i Audiovectors QR-serie är ganska stor och maffig. Men låt dig inte luras, den är elegant som en svan.

forfatter
Publicerad 2022-11-01 - 12:00

QR7 har två häftiga 8-tummare i basen och är byggd för att fylla stora rum med musik, men också för att skapa ett mer hejdundrande liv i en hemmabio.

QR7 har högre känslighet än någon annan högtalare i serien, och kan spela 90,5 dB med bara en enda watt. Det ska alltså inte vara några problem att koppla in en effektsvag rörförstärkare, även om min erfarenhet säger mig att stora golvhögtalare håller bättre kontroll när de drivs av kraftfulla transistorer.

I de dyrare R-serierna kan du köpa en billig version och uppgradera den senare med dyrare och bättre komponenter, men med QR är du låst. Här finns inga uppgraderingsalternativ. Därför är det bra att både QR3 och QR5 är väldigt fina högtalare från början, vilket ställer höga förväntningar på vad den större QR7 kan leverera. Och även om QR-serien inte går att uppgradera så är den gjord för att passa R-serien rent klangmässigt. Fast på ett billigare sätt.

Speciell diskant

QR7 har däremot en så kallad Air Motion Transformer, som är ett slags dragspelsformad banddiskant. Valet av material har hamnat på flygaluminium.

Framför diskanten finns ett gallernät som är belagt med roséguld, för att kontrollera spridningen av övertoner och dämpa hårda s-ljud och andra sibilanter. Därav namnet S-stop.

Diskantelementet har fått en neodymmagnet medan de övriga högtalarelementen hålls på plats av ferritkeramiska magneter. En dubbelkammare ska ge ett diskantregister med låg kompression.

Så låter QR7

Audiovector QR7 är ett imponerande stycke arbete av danska Audiovector. Här får man en välvuxen högtalare som låter lika precist som en liten, utan oönskade resonanser. Fast med energin från en stor golvhögtalare.

Ljudet är exceptionellt upplöst och distinkt, med så mycket luft du kan drömma om. Samtidigt är ljudbilden bergfast i de djupa bastonerna.

Jag har hört högtalare med mer tryck och ”roligare” mellanbas, fast då har de inte haft samma upplösning och luft som här. Saknar du energi i bastrumman kan mycket fixas med en fet förstärkare. Om du har de här högtalarna i anläggningen så har du all anledning att vara stolt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Följ Ljud & Bild