Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Argon Audio Forte A5 MK2

Finputsat vinnarrecept

Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Argon Audio Forte A5 MK2
John Hvidlykke

Argon Audio Forte A5 MK2 är en liten stativ- eller bokhyllehögtalare. I specifikationerna kan man läsa att den har ett 5-tums bas/mellanregister-element.

Kabinettet har rundade kanter och elementen omges av ganska dekorativa metallringar. Så var det även med den ursprungliga Forte-serien, men förutom svart och vit färg finns högtalarna nu i valnötsfinish. ”Faneren” har naturligtvis aldrig varit i närheten av ett valnötsträd. Men det ser riktigt snyggt ut.

Argon Forte A5 MK2 är äkta aktiva högtalare, eftersom varje element har sin egen förstärkare och delningen görs elektroniskt i en DSP. Men för att spara pengar är all elektronik placerad i den vänstra högtalaren. Den högra är passiv och ansluts till den vänstra med en multikabel.

De förra Forte A4-högtalarna tog mig med storm. För de spelade på ett sätt som jag inte trodde var möjligt för de pengarna. Med den erfarenheten i bagaget hade jag inte förväntat mig att det kunde bli särskilt mycket bättre med Forte A5 MK2. Det kunde det!

Först och främst sträcker sig Argon Audio Forte A5 MK2 djupare i basen. Enligt specifikationerna ner till 40 Hz, vilket är hela 10 Hz djupare än Forte A4. Att de små skokartongerna kan gå så djupt i basen är ett (elektroniskt assisterat) mirakel. Och den extra räckvidden gör stor skillnad. Forte A5 kan precis få med den djupaste strängen på en elbas på full volym. Och så länge volymkontrollen hålls någorlunda stilla har A5 MK2 lika stor tyngd i musiken som de flesta fullvuxna golvhögtalare.

Argon Audio Forte A5 MK2 är en finputsning av ett redan lyckat recept. Ljudet kan man inte på något sätt klaga på, för högtalarna spelar med en precision som man får leta länge efter i prisklassen. I mitt mellanstora vardagsrum på 25 kvadratmeter var det ingen brist på tyngd. MK2-modellen har blivit en smula dyrare än sin föregångare, som fortfarande finns i butikshyllorna. Men tillägget av en HDMI-ingång samt uppgraderingen av Bluetooth till aptX HD är ett så stort plus att det mer än väl kompenserar för prisskillnaden.

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen