Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa fotoprodukter 2021-2022

Här ska vi göra det enklare för dig att välja en kamera som passar just dig.

Av / 2021-10-14 - 12:00
Årets bästa fotoprodukter 2021-2022

De allra billigaste kamerorna är svåra att hitta, helt enkelt för att kameramarknaden har förändrats avsevärt.

Mobilerna har tagit över efter billiga kamerorna, men entusiasterna har inte blivit mindre entusiastiska utan lägger mer pengar på kamerautrustning än tidigare.

Alltså är urvalet mer tillspetsat, genomsnittspriserna är högre och kvaliteten är bättre.

De flesta väljer nämligen en systemkamera när de köper en kamera utöver mobiltelefonen.

Då ställer de också högre krav på prestanda. Till exempel fokushastighet, fokusspårning, bildhastighet, videofunktioner och inte minst bildkvalitet. Det sistnämnda är man garanterad att få med samtliga av kamerorna vi har tagit med bland Årets bästa kameror.

Men de har olika egenskaper, och där en kamera är perfekt för vissa typer av fotografering, behöver man en helt annan kamera för andra motiv.

Vilken du ska köpa? Det ska vi berätta för dig. Här visar vi vilka av de nya kameramodellerna som vi rekommenderar för olika typer av motiv. För som nämnts har fotografer olika krav på kamerautrustning, och medan vissa behöver en kamera som är liten och smidig så tycker andra att bild- och fokushastighet är viktigare än storlek och vikt.

Som vi brukar säga: sportfotografer och porträttfotografer har inte samma utrustning i kameraväskan!

Här hittar du de bästa kamerorna vi har testat under det senaste året och dessutom ett par enkla råd om vilka av kamerorna vi rekommenderar till vad – och vad du ska tänka på när du väljer den bästa kombinationen av kamera och brännvidd på objektivet.

Porträtt

Man kan ta fina porträtt med de flesta brännvidder. Till exempel är bilder i helfigur med omgivningen runt personen som fotograferas också ett porträtt. Detsamma gäller ett tätare utsnitt där huvudet täcker merparten av bildytan. Då väljer man ett objektiv med längre brännvidd. Till exempel objektiv med 80 till 135 mm – eller till och med 200 mm. Porträtt i helfigur kan tas med 28, 35 eller 50 mm. En så kallad normalzoom går utmärkt, eftersom den ofta täcker ett område från 28 till 90 mm. Men en 85 mm med ljusstyrka f2 eller bättre är att föredra om man vill isolera motivet från bakgrunden.

Vårt tips:

Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10 eller Panasonic Lumix S5.

Allt möjligt

De flesta bilder kan tas med en systemkamera och normalzoomen som ingår. Allroundkamerorna täcker ett brett användningsområde och är ett ypperligt komplement till mobiltelefonen, eftersom de har överlägsen ergonomi och mycket större möjligheter att ta fina bilder av olika motiv i olika ljusförhållanden. De har också fördelen att man enkelt kan utöka användningsområdet med en kraftfull vidvinkel, ett makroobjektiv eller en kraftfull telezoom och en ordentlig blixt när man behöver.

Vårt tips:

Nikon Z fc, Fujifilm X-S10 eller Panasonic Lumix S5.

Landskap och natur

Naturbilder uppskattas av många, landskapsbilder har funnits sedan penseln uppfanns. Med en bra kamera behöver man inte ägna lika lång tid åt att föreviga landskapet, och som alltid finns det en del kameror som passar bättre. Kameror med vädertätning är en fördel. Hög upplösning ger bättre detaljskärpa och tillför mer djup till bilderna. Med rätt objektiv, till exempel en vidvinkel eller en vidvinkelzoom, kan man få ett bredare perspektiv. Vidvinkel med bra ljusstyrka – typiskt bättre än f2,8 – passar även för astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan flytta motivet närmare, och ett smalare perspektiv kan vara väldigt effektfullt. Praktiska tillbehör för landskapsfotografering är naturligtvis ett stadigt stativ, ND-filter, graderade filter och polarisationsfilter.

Vårt tips:

Nikon Z7 II, Sony a1 eller Fujifilm GFX 100S.

Resekamera

Oavsett om resan är kort eller lång är det en sak som gäller för en bra resekamera: storlek och vikt. Att den är enkel att använda och snabb på avtryckaren är ingen nackdel. Ta med extra batterier och helst ett neutralt filter framför objektivet, så är du redo att upptäcka nya platser att fotografera. En normalzoom är trevlig att ha, men en vidvinkel mellan 24 och 35 mm med bra ljusstyrka kan vara ett praktiskt alternativ till en zoom. Om kameran inte är för stor och tung är det lättare att ha den hängande, redo att användas så fort tillfälle ges.

Vårt tips:

Olympus PEN E-P7, Fujifilm X-E4 eller Nikon Z fc.

Sport, action och djur

De stora kamerorna man ser på sportarenor prioriterar fokushastighet och hög bildhastighet före upplösning. Men det går att hitta bra kompromisser som passar för sport och vilda djur. Det handlar lika mycket om att välja objektiv som kamera. Fotografer som vill ta knivskarpa bilder från motorcykelloppet, eller fånga örnar på avstånd, behöver en snabb kamera och ett snabbt objektiv. Sådana kameror bör ha bra batteritid, vädertätning och ett vertikalgrepp med extra batteri. Tillsammans med en zoom runt 70–200, 100–400 mm eller en ljusstark 300 mm, eller mer, kommer man närmare skarpa bilder av motiv i snabb rörelse.

Vårt tips:

Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10 eller Sony a1.

Video

Om man är mycket intresserad av video, kanske mer än stillbilder, finns det suveräna systemkameror med avancerade funktioner som ger videografen stora möjligheter. Här får man 4K-video (eller 8K) i mycket hög kvalitet, 10-bitars video med Log-inställningar, anslutningar för mikrofoner och hörlurar, samt mycket bättre videokvalitet med flera alternativ för gradering under efterbehandlingen. Naturligtvis kan kamerorna leverera utmärkt stillbildskvalitet också, men det är med video som de verkligen skiljer sig från andra kameror. De flesta objektiv går att använda, men helst ett med bra ljusstyrka och lite focus breathing.

Prova gärna med drönarvideo också, i 4K kan det ge spektakulära videor som inte är så lätta att få till med en systemkamera.

Vårt tips:

Panasonic Lumix GH5 II, Sony a7s III eller Nikon Z6 II – eller DJI Air 2S.

Nominerade till årets bästa fotoprodukter

Vinnare av Årets bästa fotoprodukter 2021-2022

Årets kamera

Sony Alpha a1

Sonys mest kompletta kamera

Sony a1 har allt man kan önska sig av en kamera.

Egentligen borde det inte vara möjligt, men Sony har lyckats med a1. Den enda kameran som kombinerar extrem bildhastighet med en högupplöst bildsensor.

Det är nämligen ingen av konkurrenterna som kan matcha Sony-kamerans kombination av en 50 Mp staplad och bakgrundsbelyst bildsensor (stacked BSI-CMOS) i fullformat, med 30 eller 20 bilder/s i hastighet. För att inte tala om 8K/30p- eller 4K/120p-video.

Tämligen häftiga specifikationer, alltså. Men det finns mer: En stor 9,44 Mp-sökare utan blackout i bildserier, upp till 1/400 sekunds blixtsynkronisering och pixelförskjutning som kan ge upp till 200 Mp-bildfiler.

Sony är kända för att ha den häftigaste autofokusen. Konkurrenterna håller kanske på att hinna ikapp dem, men a1 visar att Sonys Real Time Tracking med 759 fokuspunkter fortfarande är snäppet bättre när det gäller att spåra motivet.

Sony-kamerans autofokus är tillräckligt känslig i svagt ljus, med ett FE 50mm f1.2-objektiv påmonterat hittade den skärpan lekande lätt i ljuset från ett ensamt stearinljus och ingenting annat.

Videokvaliteten är i klass med EOS R5 med 8K, vilket är samma sak som enastående detaljrikedom, men Canon-kamerans översampling av 8K till 4K ser ut att vara lite skarpare än Sony-kamerans. Skillnaderna är inte stora. Om man jämför ren 4K mellan Sony a1, a7s III och EOS R5 så har Sony-kamerorna en liten fördel i detaljskärpan.

Men jämfört med de tre sportkamerorna Sony a9 II, Canon EOS 1DX III och Nikon D6, är upplösningen och dynamikomfånget synligt bättre i a1. Brusmängden är i klass med a7r IV och EOS R5, alltså rent och snyggt upp till ISO 6400 ISO, med marginellt kornbrus. Man kan dra en hel del i kurvorna för bilderna från en a1 utan att mängden brus blir störande, men man har inte lika mycket att gå på som med Sony a7r IV.

Sony a1 är en kamera som passar lika bra på en racingbana som i studio eller på bröllop. Det är också en av väldigt få kameror som är lika bra på landskap som fågelfoto.

Årets bästa systemkamera, Highend

Fujifilm GFX 100S

Bäst på det mesta

Den bästa kameran vi har testat har blivit mindre, lättare och billigare.

Fujifilm GFX 100 satte standarden för bildkvalitet, fast kanske inte för bärbarhet. Med ett integrerat vertikalgrepp och en ganska så stor OLED-sökare var det en tämligen fullvuxen kamera.

GFX 100S är en GFX 100 med samma 102 Mp-bildsensor fast i ett mycket mindre och lättare kamerahus. Här får man alltså samma extrema upplösning, bilddynamik och färgdjup.

Men kameran saknar inte förbättringar mot GFX 100. En ny och mer kompakt bildstabilisator ska vara effektiv ner till sex exponeringssteg. Handgreppet med tummen på baksidan är mycket bättre att hålla i och ger ett säkrare grepp. Det omärkta inställningshjulet har blivit ett tydligt markerat programhjul där man kan lagra upp till sex personliga inställningar och det finns en markerad omkopplare för filminspelning och stillbilder.

I likhet med GFX100 har kameran 4K-video upp till 400 Mbit/s från hela bildytan i UHD- eller DCI-format. Man kan också spela in 4K-video externt med 10-bitars 4:2:2 med F-log för färggradering eller 12-bitars Apple ProRes RAW via HDMI. Samt använda kamerans filmsimuleringar på video och välja hybrid-log-gamma-profil (HLG).

Det finns ingen skillnad i bildkvalitet jämfört med GFX 100. Man får samma breda färgmättnad, samma dynamikomfång och ett tonintervall som man sällan ser från fullformatkameror.

Om Fujifilm GFX100 levererar den bästa bildkvaliteten vi har testat så gör GFX 100S det också. Men är både bekvämare, lättare och billigare och på många sätt ett ännu bättre köp. Den är naturligtvis ingen kamera för sport och action, men urvalet av objektiv gör att GFX 100S passar desto bättre för porträtt, landskap, mode och studio, samtidigt som man kan göra videoinspelningar med professionell kvalitet. I synnerhet om man använder en extern inspelare.

GFX 100S befinner sig i en prisklass där många av konkurrenterna är fullformatkameror, men Fujifilms bildkvalitet befinner sig i en helt egen klass.

Årets bästa systemkamera, Basic

Fujifilm X-S10

Klassens bästa allroundkamera

Fujifilm X-S10 är en ovanligt lyckad kompromiss mellan pris och kvalitet som passar nästan alla.

Fujifilm X-S10 bygger på samma teknik som flaggskeppet X-T4, en professionell kamera i en mycket högre prisklass. Och en av de mest kompletta kamerorna där ute. Det gör X-S10 till ett otroligt spännande alternativ i den andra änden av prisskalan.

Här får man nämligen samma 26 Mp X-Trans CMOS-bildsensor som X-T4, samma bildprocessor, en modifierad 6-stegs bildstabilisator på insidan och samma autofokussystem som i X-T4. Allt förpackat i ett mindre, lättare och framför allt mycket billigare kamerahus.

Användarvänligheten är välgjord och det enda som irriterade var att inspelningsknappen för video och Q-knappen för snabbmenyn är placerade så nära varandra. Jag kom ständigt åt fel knapp – de flesta av knapparna går dock att programmera om, och stängas av. Då vrider man i stället programhjulet till video och startar sedan inspelningen med utlösarknappen.

Det här är den sortens kamera man kan sätta allt på auto och bara koncentrera sig på motiven. Det gäller video också, men om man vill kan man gå in i menyerna och ändra inställningarna. Till 4K/30p-video i DCI- eller UHD-upplösning, eller 1080/60p och upp till 240 fps om man vill göra slowmotion-sekvenser.

Bilderna har en enastående detaljskärpa med en bilddynamik som är fullt i klass med alla kameror i den här klassen. Färgmättnaden och tonaliteten i JPEG-filerna är några av de bäst balanserade i branschen, och med det nya XF 50/1,0-objektivet är bildskärpan felfri.

X-S10 är prisklassens mest avancerade och en av de mest användarvänliga. Erfarna fotografer behöver inte sätta sig in i något för att få bilderna de vill ha och amatörer med liten eller ingen erfarenhet kan börja med helautomatik och leka med alla egenskaperna en så här avancerad kamera har, i takt med att de blir mer erfarna. Fujifilm X-S10 är en kamera som alla kan ta fina bilder med. Bättre hittar du inte i den här klassen.

Årets bästa systemkamera, Premium

Nikon Z6 II

Fulländad Nikon-kamera

Nikon har lyssnat på kritiken och gjort Z6 II till en av de bästa kamerorna du kan köpa.

Det som egentligen är den stora nyheten i Z6 II är varken vertikalgrepp eller dubbla kortplatser utan en märkbart bättre autofokus, i synnerhet fokusspårningen – som saktar ner bildhastigheten från 14 till 12 bps – samt fullt ut stöder ansikts- och ögonfokus med både Auto-områdesfokus och brett områdesfokus.

Z6 II är byggd precis som Z6, med samma 24 Mp-sensor i fullformat, hybrid-autofokus med 273 fokuspunkter som täcker 90 procent av bildytan, utfällbar pekskärm och högupplöst OLED-sökare – fast med lite bättre uppdateringsfrekvens.

Den har en 5-axlars bildstabilisator som är extra användbar när man filmar. Videoegenskaperna är desamma, med 4K/30p-inspelning i 8-bitars fullformat upp till 144 Mbps, och en firmware-uppdatering ger 4K i 50p med APS-C-beskärning.

Nikon Z6 II är en fröjd att fotografera med. Man vänjer sig snabbt vid var alla knappar och rattar sitter och när man har ställt in kameran och programmerat knapparna man vill ha så är det bara att njuta. Bildkvaliteten är föga överraskande identisk med Z6, som vi bland annat skrev så här om: Bilddynamiken, skärpan, färgåtergivningen och brusreduceringen är klassledande. Jag upplever bildkvaliteten som bättre än från Sony a7 III, det gäller framför allt färgåtergivningen i kamerans JPEG-filer. Som ger bilderna ett mer levande och naturligt uttryck.

Bilderna visar klart och tydligt att Nikon vet vad de håller på med. Bildkvaliteten är helt i täten bland APS-C-kameror i den här klassen. 4K-video är också mycket fint, med bara måttliga mängder rolling shutter-effekt och ytterst bra skärpa och detaljupplösning.

Nikon kunde ha tagit tillfället i akt och gett Z6 II en vridbar pekskärm när de ändå höll på, bortsett från detta är den helt klart en av klassens allra bästa allroundkameror. De små förändringarna är tillräckligt stora för att ha betydelse för många fotografer, och ärligt talat kan vi säga att Z6 II är den kamera som Nikon skulle ha lansera 2018. 2020 är det uppenbart att Nikon har lyssnat på kritiken de fick och gett kameran en extra kortplats, högre bildhastighet, ännu bättre autofokus och en möjlighet att använda vertikalgrepp. Detta har gjort Z6 II till en ännu bättre kamera, som fortfarande har sin föregångares klassledande stillbilds- och videokvalitet.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen