TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets TV-apparater

Årets nya TV-apparater har en fantastisk bildkvalitet, de är större, skarpare och mer kontrastrika än någonsin. Här hittar du de allra bästa!

Av / 2018-11-12 - 14:35
Årets TV-apparater

I dag omger vi oss av skärmar av alla storlekar och former, och den viktigaste för många av oss ligger i innerfickan. Mobilen har blivit den främsta källan till kommunikation, information och underhållning. Men hemma i vardagsrummet behövs tyngre artilleri!

När vi ska titta på en bra film, serie eller match så gör vi det gärna tillsammans med vänner och familj, och då är det TV som gäller. Ingen skärm är bättre på att ge fulländade upplevelser. Men den måste naturligtvis ha bild och ljud av toppklass – och allra helst vara rejält stor!

Ju större desto bättre

När man byter TV är det vanligt att man går upp en storlek eller två. 55 och 65 tum är de vanligaste nu för tiden, men många stannar inte där! Även de riktigt stora TV-skärmarna på 75 tum eller ännu mer har blivit populära, nu när priserna går att leva med.

4K Ultra HD-upplösning (3840×2160) har blivit standard (en del märken börjar till och med hinta om 8K!). Det kontrast-ökande video­formatet HDR (High Dynamic Range) är också en vanlig finess i nya TV-apparater. Bra specifikationer är dock ingen garanti för hög bildkvalitet. Vill du ha bra bild så bör du välja en TV med hög kontrast, vilket oftast betyder en OLED-TV eller en LCD-TV med direkt LED-bakbelysning. Sådana brukar kosta en del mer – men tro oss, det är de värda!

Användarupplevelsen
allt viktigare

TV:n handlar inte längre bara om antenn, kabel och parabol. Streaming har blivit en minst lika viktig källa till underhållning och det är därför viktigt att TV:n klarar alla olika innehållsplattformar. Det grafiska användargränssnittet är därför oerhört viktigt.

Många tillverkare satsar på Googles Android-operativsystem, andra har gjort egna för att kunna få bättre kontroll över TV-upplevelsen. Tillsammans med fjärrkontrollerna betyder gränssnitten mycket för hur användarvänliga de olika TV-apparaterna är.

Vinnare av Årets TV-apparater

Årets bästa TV-apparater 2018-2019

Samsung NU7105

Bra på det mesta

Samsung är kända för sitt enorma TV-sortiment, fullt av små och stora modeller i alla prisklasser. Precis i mitten hittar vi den nya NU7100-serien, som finns i storlekar från 49 ända upp till 75 tum.

Användning och finesser

NU7100 kör Samsungs eget Tizen-användargränssnitt, som både är snabbt och användarvänligt plus otroligt enkelt att installera. Genom att ladda ner Samsung Smartthings-appen kan man använda mobilen för att göra de första inställningarna, välja nätverk och dela användarkonton. Hela processen är överstökad på ett par minuter.

Samsungs menysystem är väldigt överskådligt och snabbt och har många appar. Extra praktiskt är att man kan välja en app (till exempel Netflix) och hoppa fram och tillbaka mellan olika appar utan att behöva logga in igen. Det här är något vi saknar i Android-modellerna.

Bildkvalitet

Den allmänna bildkvaliteten är mycket bra: Samsung-skärmen utmärker sig med nyanserade och naturliga färger. Särskilt filmläget imponerar med en jämn och neutral färgbalans utan irriterande färgstick. Även skärpan är utmärkt, med tydligare detaljer och konturer än vad LG UK6100 lyckas få fram. Skärpan bevaras väl när bilden är i rörelse. 4K-material från YouTube och Netflix, och UHD Blu-ray för den delen, ser mycket mer imponerande ut här än hos flera av konkurrenterna.

När det gäller kontrast, svärta och ljusstyrka ligger Samsung snäppet över vad Philips och LG lyckas klämma ur sina skärmar med IPS-teknik.

Ljudkvalitet

Samsung har lyckats få ut ett dugligt ljud ur ett ganska så enkelt ljudsystem. Även med bara två högtalare och 20 watt förstärkareffekt har TV:n ett betydligt klarare ljud än genomsnittet. Basen är relativt tunn, men röster framträder tydligt och TV-ljudet kan vridas upp högt utan att bli förvrängt.

Slutsats

Samsung har åstadkommit ännu en bra allround-TV. NU7100 ligger ett snäpp över konkurrenterna när det gäller design, användarvänlighet och smarta lösningar. Bildkvaliteten är också betydligt skarpare och mer exakt än ett par av utmanarna i prisklassen. Kontrast, svärta och ljusstyrka är också mycket bra om man ser till priset – som har gått ner sedan vi testade NU7100 första gången. Ett väldigt bra köp! (AH)

LG OLED B8

OLED-fyndet

OLED håller sakta men säkert på att sjunka i pris och B8-serien är inträdesbiljetten till LG:s OLED-värld. C8, E8 och W8 har deras nya Alpha 9-processor medan B8-modellen får klara sig med förra årets Alpha 7, som har något mindre beräkningskraft för de mest krävande bildprocesserna. I praktiken är dock skillnaden inte speciellt stor.

Användarmässigt är det inte heller så stora skillnader mellan de olika LG-modellerna. B8 har senaste versionen av LG:s WebOS-­menysystem, samt den senaste Magic Remote­-fjärrkontrollen. Har man väl vant sig vid att navigera med LG:s fjärrkontroll så kan det kännas svårt att vara utan. Muspekaren gör det lekande lätt att bläddra i menyerna, och de mest använda apparna ligger lätt tillgängliga med genvägar på menyraden.

LG OLED B8 visar science fiction-thrillern Altered Carbon i all sin futuristiska prakt. Netflix-serien serveras i gnistrande Dolby Vision HDR-kvalitet, i kombination med Atmos-ljud­spår. LG-skärmen hanterar det krävande källmaterialet på ett exemplariskt sätt och ger oss en TV-upplevelse vi sent ska glömma! Att LG-skärmen passar för att frossa i filmer och serier är höjt över varje tvivel. Här är det bara att dämpa belysningen och njuta av den explosiva kontrasten.

När det gäller rörelser är LG-skärmen en av de mjukaste vi har sett. Sport och spel serveras med jämna och sömlösa rörelser, utan att brytas upp i hackningar och brus. Även om storebror OLED65C8 kan skryta med extra hästkrafter i sin A9-bildprocessor är skillnaderna inte stora i praktiken. De två modellerna har så gott som identisk bildbehandling och levererar också väldigt snarlika mätresultat. A7-processorn känns mer än ”tillräckligt bra” för det material som finns att titta på i dag.

Slutsats

På papperet är LG:s billigaste 4K-OLED lite svagare utrustad än toppmodellerna, men i den verkliga världen är detta en superbra TV med väldigt få brister. Vi var verkligen tvungna att plocka fram luppen för att kunna skilja OLED B8 från de andra familjemodellerna, och rent bildmässigt är det bara ett par ”hundradelar” som skiljer B8 från sina större syskon i C8- och E8-serierna, bortsett från att de har en mer påkostad design och bättre ljud. Det innebär att OLED65B8 känns som det bästa köpet i LG-stallet, och en välförtjänt vinnare i premium-klassen. (AH)

Samsung Q9FN

Back in black

Samsungs Q9-serie är sydkoreanernas allra grymmaste highend-TV. Vi snackar om självaste galjonsfiguren i sortimentet, som på samma sätt som Audi A8, BMW 7-serien och Mercedes S-klass ska representera det yppersta inom teknik, användarkomfort och prestanda.

Samsung vet därför mycket väl att de måste slå på stortrumman i år: nykomlingen QE65Q9F är förbättrad efter konstens alla regler, men den viktigaste förändringen är en ny bildpanel med äkta LED-bakbelysning, lokal dimning, bättre betraktningsvinkel, avancerad filterteknik, plus en kraftfull bildmotor som driver alltihop.

Bildkvalitet

Ingen idé att gå som katt runt het gröt när det gäller bildkvaliteten: i våra ögon ser QE65Q9FN helt enkelt grymt bra ut! Samsung-skärmen har ett dynamiskt omfång från mörkaste mörker till ett bländande ljus som överträffar det mesta vi har sett, och som vi knappt trodde var möjligt med LCD.

Vi kan njuta av filmer utan irriterande ljusblödningar eller ljusa konturer. Djupkänslan är fenomenal. Den dynamiska bakbelysningen jobbar oerhört exakt och undviker den typiska halo-effekten runt ljusa föremål på skärmen.

När det gäller färgåtergivning är QLED-skärmen i sitt esse. Den får fram färgnyanser av rött, grönt och blått med bättre mättnad och intensitet än föregångaren. Dessutom är color banding-tendenserna (synliga övergångar mellan färgerna) ett minne blott.

Den osedvanligt precisa dimningen gör att Q9 inte ligger långt efter OLED när det gäller svartnivå. I andra änden av skalan kan Samsungen pumpa ut betydligt mer ljusstyrka. Vi uppmätte 1700 nits i mörkt filmläge och hade fortfarande mycket att gå på. Det är ungefär dubbelt så mycket som vad de mest ljusstarka OLED-skärmarna klarar av, och det märks verkligen i de mest intensiva HDR-scenerna. När rymd­skeppen exploderar kan vi nästan känna värmestrålningen i ansiktet. Skrämmande realistiskt!

Slutsats

Med den nya toppmodellen i Q9-serien gör Samsung en stabil comeback i highend-klassen. QE65Q9FN får höga poäng både när det gäller design, användarvänlighet och smarta lösningar, men det är bildkvaliteten som sticker ut. Här får du en gnistrande stark kontrast som flåsar OLED-konkurrenterna i nacken, i kombination med enastående ljusstyrka. Allt detta gör Samsung till en värdig vinnare i high­end-klassen. (AH)

Samsung Q900R 8K TV

Knivskarp framtidsvision

Om du trodde att din nya 4K-TV var det allra hetaste just nu så tänk om. Innan många av oss ens har hunnit pensionera vår gamla Full-HD-TV så är Samsung redan färdiga med nästa generations bildformat!

8K-upplösning (7680 x 4320) är en naturlig utveckling av dagens 4K UHD-standard. Med fyra gånger så många pixlar har tekniken potentiellt en ännu skarpare och mer glasklar bild än vad vi har skådat tidigare.

Skeptikerna där ute hävdar förmodligen att 4K är gott nog, men det är ingen tvekan om att 8K kommer – och det handlar inte bara om prototyper och framtidsvisioner. Samsung gjorde en kupp på årets IFA-mässa och lanserade en helt ny serie 8K-modeller som är redo för butikerna redan i år. Det betyder att de också tvingar många av konkurrenterna att tänka i nya banor.

Knivskarp bild

Samsung Q900R finns i 65, 75 och 85 tum och har tvättäkta 8K-upplösning, stort färg­spektrum och uppemot 4000 nits ljusstyrka. Det är prestanda som är ett kvantsprång, och efter att ha sett Q900R med egna ögon så är det ingen tvekan om att 8K är en häftig syn.

Lite synd att Apple har lagt beslag på beteck­ningen ”Retina” för deras mest hög­upplösta skärmar, för det är lockande att använda liknande beskrivningar för Samsungs 8K. Man får genast en känsla av att titta på en TV som har samma – eller högre – upplösning än det mänskliga ögat. Och den blir aldrig tröttsam att titta på, snarare tvärtom. Samsung­-skärmen har nämligen en fenomenal känsla av djup. Man kan byta fokus och praktiskt talat ”se inåt” i bilden utan att behöva 3D-glasögon. Snacka om ett fönster mot verkligheten!

Nackdelen är att det finns ytterst lite 8K-material ännu så länge. De nya TV-apparaterna måste därför kunna hantera vanligt SD-, HD- och 4K-material. Sådant kräver uppskalning för att materialet ska passa skärmen, och för detta ändamål har Samsung utvecklat en ny, avancerad ”AI Upscaling” som fungerar förvånansvärt bra med både låg- och högupplösta källor. Kombinationen av 8K-panel och potent bildprocessning ger ett klart lyft även om man jämför med dagens bästa 4K-modeller.

Fortfarande LCD

Bildpanelen är fortfarande av LCD-typ, med ”quantom dots”-färgfilter för att åstadkomma ett bredare färgspektrum och direkt LED-bakgrundsbelysning för bästa möjliga kontrast. Detta har uppenbarligen varit nödvändigt för att kunna tillverka modellerna redan i år, med prislappar som vanliga dödliga kan överleva. En 8K-TV som bygger på microLED eller annan futuristisk teknik skulle givetvis ha varit spännande, men knappast genomförbar ännu.

Samsungs makalösa 8K-skärm förtjänar utmärkelsen Årets TV-innovation, just för att den ger oss en försmak av framtidens TV-vardag, redan idag. (AH)

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon
Guide

Vad är balanserad armatur?

Vad är balanserad armatur i öronproppar?
Läs mer