Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: TCL QLED860

Snabb, kontrastrik och användarvänlig

TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
TCL QLED860
Audun Hage

Kinesiska TCL är kända för sina prisvärda TV-apparater med fina prestanda. Nykomlingen QLED860 finns i skärmstorlekar från 55 till 75 tum.

Årets modell har också fått en välkommen uppdatering: det nya användargränssnittet Google TV har ett menysystem som vi gillar väldigt mycket. App-urvalet är stort och ger personliga rekommendationer utifrån dina egna preferenser. Skärmen svarar dessutom snabbt på kommandon från fjärrkontrollen.

TCL-skärmen använder en QLED LCD-panel med direkt bakbelysning, men utan lokal dimning. Ljusstyrkan och panelkontrasten är ändå relativt bra, uppmätt till 370 nits (10 % fönster) respektive 5000:1 med schackrutemönster (ANSI Checkerboard).

QLED860 gör ett positivt intryck och seglar snabbt upp som en av prisklassens bästa skärmar när det gäller bildkvalitet. I vårt test upptäckte vi också att färgåtergivningen var neutral, naturlig och bättre nyanserad än de flesta andra i testet. Vårt testexemplar hade mycket bra likformighet utan ”ljusa fläckar” på en svart bakgrund.

Svärtan är också bättre än Philips, det leder till en snäppet livligare och mer kontrastrik bild. Serier som Maktens Ringar på Amazon Prime ser riktigt läckra ut på TCL-skärmen. QLED860 har dock inte riktigt lika bra betraktningsvinkel som Philips IPS-panel, så bilden blir snyggast när du sitter rakt framför skärmen.

På ljudsidan är TCL QLED860 utrustad med ett högtalarsystem från Onkyo. Det ger en klar och distinkt röståtergivning och ljudet är renare och fylligare än många av konkurrenterna. Ändå är det, som så många gånger tidigare, att rekommendera att komplettera med en lämplig soundbar. Kanske någon av TCL:s nya Atmos-modeller?

Slutsats

TCL QLED860 är totalt sett den bästa TV:n vi har testat för under 10 000 kronor. Skärmen levererar en bra och kontrastrik bildkvalitet och vi gillar också att den är utrustad med det nya användargränssnittet Google TV. Ett bra köp! Precis som Philips har den bra skärpa och ger en imponerande känsla av djup. Många av konkurrenterna ser rent ut sagt platta ut i jämförelse!

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen