Du kan glömma små mobiler, surfplattor och laptop-skärmar. När det gäller hemunderhållning – RIKTIG underhållning med stor inlevelse – så är TV:n svårslagen.
Vi lever i streamingtjänsternas storhetstid och det finns ett enormt utbud av underhållning att vältra sig i. Med en toppmodern TV är de här apparna bara en knapptryckning borta och bildkvaliteten kan vara riktigt läcker. Nästan som på bio, eller ännu bättre i vissa fall. Men då gäller det att ha ordning på utrustningen!
Många av de nya serierna och filmerna visas i knivskarp 4K-upplösning och kontrastrik bildkvalitet (HDR) som kan få dig att tappa hakan om du har rätt utrustning. Det kan vara ett bra argument för att byta ut den gamla TV:n mot en ny!
Storleken spelar roll!
När man byter TV är det vanligt att man går upp minst en skärmstorlek. 55- och 65-tumsmodellerna är fortfarande de som säljer mest, men även de större 75- och 85-tummarna har nått en prisnivå där fler har råd att unna sig en riktig storbildsskärm. Enligt vår erfarenhet kan själva skärmstorleken ha stor betydelse för bildupplevelsen. Med andra ord: så länge du har plats och pengar ska du välja stort!
OLED, QLED eller LCD?
Att välja TV innebär också att välja panelteknik. OLED-tekniken blir allt populärare tack vare hög bildkvalitet och kontrast – och priserna sjunker hela tiden. I år har den också fått sällskap av en ny teknik, QD-OLED, som utmanar de bästa skärmarna i highend-klassen. Men LCD lever fortfarande i högönsklig välmåga, ofta med en extra ”turboladdning” i form av MiniLED-bakbelysning. LCD-tekniken har fortfarande ett betydligt förmånligare pris per tum, vilket illustreras av att man numera kan köpa TV-skärmar upp till 98 tum (!) utan att det behöver kosta lika mycket som en ny bil.
Användarvänlighet är A och O
Bildkvalitet och ljudåtergivning är förstås allra viktigast, men i längden är även användarvänligheten (inklusive menysystem och fjärrkontroll) väsentlig. Dagens TV-skärmar ska hålla ordning på ett antal källor (TV-boxar, streamingtjänster), därför är ett nödvändigt med ett effektivt användargränssnitt.
Många TV-tillverkare använder sig av Googles Android-system (eventuellt Google TV), medan andra har valt sina egna, skräddarsydda plattformar. Det leder till betydande skillnader i användarvänlighet och inte minst vilka appar du får med på köpet. Kontrollera därför att TV:n stöder alla tjänster du vill använda!
Priserna som anges var marknadspriser när testerna publicerades – som alltid rekommenderar vi att du jämför olika butikers priser innan du handlar någon av våra rekommenderade TV-apparater!
Bra TV-tips
Köp rätt storlek
Det första du måste bestämma dig för är hur stor skärmen ska vara. Ett klassiskt fel som förstagångsköpare gör – och sedan ångrar – är att välja en för liten TV. En modern flatskärm som matas med HD-signaler har så skarp bild att du kan sitta nära den, och med 4K- eller 8K-upplösning kan du tryggt välja en ännu större TV. Användningsområdet spelar också roll: Är du ute efter optimal underhållning och ”biokänsla” bör du välja skärmstorlek efter avståndet mellan TV:n och soffan.
Vill du veta exakt hur stor TV-skärmen ska vara? Kolla in vår grundliga guide:
Välj rätt typ och kvalitet – LCD, OLED och 4K/8K
Vad ska skärmen användas mest till? Vanliga TV-program, gaming eller mysiga filmkvällar? Det är enklare att välja rätt TV när du vet vad du ska ha den till. Om du till exempel tittar mest på filmer och TV-serier bör du satsa på hög bildkvalitet och framför allt bra kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på hastiga rörelser och datorspel favoriserar skärmar med kort fördröjning (”input lag”). Och ju större bild du ska ha desto viktigare är det med skärpa och hög upplösning.
Tänk på placering och belysning
Var ska TV:n stå? Om du tittar mycket på TV i dagsljus passar en ljusstark skärm bäst, gärna med matt yta eller rökfärgat glas. Tänk också på att skärmar med blanka ytor kan orsaka reflektioner av omgivningen.
Obs! Stora TV-apparater har ofta en bred sockel eller fötter för att garantera att de står stadigt. Kontrollera därför att du får plats på din TV-bänk. Vissa TV -apparater har också en sockel som går att vrida på så att skärmen enkelt kan vinklas åt valfritt håll.
Glöm inte ljudet
Flatskärmar har blivit synonymt med platt ljud, men det finns ett par ljusglimtar där ute. Om du vill att tal, musik och ljudeffekter ska återges klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre ljud. Men det låter ännu bättre om du väljer ett externt ljudsystem eller en soundbar.
Obs! För bäst resultat med en soundbar är det viktigt att både högtalaren och TV:n stöder HDMI 2.1 med eARC (enhanced Audio Return Channel).
Anslutningar (HDMI)
Om du ska koppla in mycket extern utrustning till TV:n är det en god idé att se till att den har tillräckligt med ingångar. Fyra HDMI-ingångar har nästan blivit standard, men vissa modeller får nöja sig med tre. Om du planerar att använda moderna videokällor som PlayStation 5 och Xbox Series X/S bör TV:n också stödja de senaste HDMI 2.1-funktionerna för att garantera optimal ”spelbarhet”.
Obs! Kom ihåg att en eventuell soundbar-högtalare som är inkopplad via ljudreturkanalen (ARC/eARC) lägger beslag på en av HDMI-ingångarna.