Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa TV-apparater 2022-2023

Letar du efter den bästa filmupplevelsen, eller bättre bild för sport och spel? Då kan tiden vara inne att köpa en ny TV. Här hittar du de allra bästa vi har testat i år!

Av / 2022-11-01 - 12:05
Årets bästa TV-apparater 2022-2023

Du kan glömma små mobiler, surfplattor och laptop-skärmar. När det gäller hemunderhållning – RIKTIG underhållning med stor inlevelse – så är TV:n svårslagen.

Vi lever i streamingtjänsternas storhetstid och det finns ett enormt utbud av underhållning att vältra sig i. Med en toppmodern TV är de här apparna bara en knapptryckning borta och bildkvaliteten kan vara riktigt läcker. Nästan som på bio, eller ännu bättre i vissa fall. Men då gäller det att ha ordning på utrustningen!

Många av de nya serierna och filmerna visas i knivskarp 4K-upplösning och kontrastrik bildkvalitet (HDR) som kan få dig att tappa hakan om du har rätt utrustning. Det kan vara ett bra argument för att byta ut den gamla TV:n mot en ny!

Storleken spelar roll!

När man byter TV är det vanligt att man går upp minst en skärmstorlek. 55- och 65-tumsmodellerna är fortfarande de som säljer mest, men även de större 75- och 85-tummarna har nått en prisnivå där fler har råd att unna sig en riktig storbildsskärm. Enligt vår erfarenhet kan själva skärmstorleken ha stor betydelse för bildupplevelsen. Med andra ord: så länge du har plats och pengar ska du välja stort!

OLED, QLED eller LCD?

Att välja TV innebär också att välja panelteknik. OLED-tekniken blir allt populärare tack vare hög bildkvalitet och kontrast – och priserna sjunker hela tiden. I år har den också fått sällskap av en ny teknik, QD-OLED, som utmanar de bästa skärmarna i highend-klassen. Men LCD lever fortfarande i högönsklig välmåga, ofta med en extra ”turboladdning” i form av MiniLED-bakbelysning. LCD-tekniken har fortfarande ett betydligt förmånligare pris per tum, vilket illustreras av att man numera kan köpa TV-skärmar upp till 98 tum (!) utan att det behöver kosta lika mycket som en ny bil.

Användarvänlighet är A och O

Bildkvalitet och ljudåtergivning är förstås allra viktigast, men i längden är även användarvänligheten (inklusive menysystem och fjärrkontroll) väsentlig. Dagens TV-skärmar ska hålla ordning på ett antal källor (TV-boxar, streamingtjänster), därför är ett nödvändigt med ett effektivt användargränssnitt.

Många TV-tillverkare använder sig av Googles Android-system (eventuellt Google TV), medan andra har valt sina egna, skräddarsydda plattformar. Det leder till betydande skillnader i användarvänlighet och inte minst vilka appar du får med på köpet. Kontrollera därför att TV:n stöder alla tjänster du vill använda!

Priserna som anges var marknadspriser när testerna publicerades – som alltid rekommenderar vi att du jämför olika butikers priser innan du handlar någon av våra rekommenderade TV-apparater!

 

Bra TV-tips

Köp rätt storlek
Det första du måste bestämma dig för är hur stor skärmen ska vara. Ett klassiskt fel som förstagångsköpare gör – och sedan ångrar – är att välja en för liten TV. En modern flatskärm som matas med HD-signaler har så skarp bild att du kan sitta nära den, och med 4K- eller 8K-upplösning kan du tryggt välja en ännu större TV. Användningsområdet spelar också roll: Är du ute efter optimal underhållning och ”biokänsla” bör du välja skärmstorlek efter avståndet mellan TV:n och soffan.

Vill du veta exakt hur stor TV-skärmen ska vara? Kolla in vår grundliga guide:

 

Välj rätt typ och kvalitet – LCD, OLED och 4K/8K
Vad ska skärmen användas mest till? Vanliga TV-program, gaming eller mysiga filmkvällar? Det är enklare att välja rätt TV när du vet vad du ska ha den till. Om du till exempel tittar mest på filmer och TV-serier bör du satsa på hög bildkvalitet och framför allt bra kontrast och svärta. Sport kräver en TV som är bra på hastiga rörelser och datorspel favoriserar skärmar med kort fördröjning (”input lag”). Och ju större bild du ska ha desto viktigare är det med skärpa och hög upplösning.

 

Tänk på placering och belysning
Var ska TV:n stå? Om du tittar mycket på TV i dagsljus passar en ljusstark skärm bäst, gärna med matt yta eller rökfärgat glas. Tänk också på att skärmar med blanka ytor kan orsaka reflektioner av omgivningen.

Obs! Stora TV-apparater har ofta en bred sockel eller fötter för att garantera att de står stadigt. Kontrollera därför att du får plats på din TV-bänk. Vissa TV -apparater har också en sockel som går att vrida på så att skärmen enkelt kan vinklas åt valfritt håll.

Funderar du på att hänga upp TV:n på väggen? Det kan definitivt rekommenderas! Läs mer om hur du gör i vår guide:

 

Glöm inte ljudet
Flatskärmar har blivit synonymt med platt ljud, men det finns ett par ljusglimtar där ute. Om du vill att tal, musik och ljudeffekter ska återges klart och tydligt är det värt att lägga lite extra pengar på en TV med bättre ljud. Men det låter ännu bättre om du väljer ett externt ljudsystem eller en soundbar.

Obs! För bäst resultat med en soundbar är det viktigt att både högtalaren och TV:n stöder HDMI 2.1 med eARC (enhanced Audio Return Channel).

 

Anslutningar (HDMI)
Om du ska koppla in mycket extern utrustning till TV:n är det en god idé att se till att den har tillräckligt med ingångar. Fyra HDMI-ingångar har nästan blivit standard, men vissa modeller får nöja sig med tre. Om du planerar att använda moderna videokällor som PlayStation 5 och Xbox Series X/S bör TV:n också stödja de senaste HDMI 2.1-funktionerna för att garantera optimal ”spelbarhet”.

Obs! Kom ihåg att en eventuell soundbar-högtalare som är inkopplad via ljudreturkanalen (ARC/eARC) lägger beslag på en av HDMI-ingångarna.

Nominerade till årets bästa TV-apparater 2022-2023

Vinnare av Årets bästa TV-apparater 2022-2023

Årets bästa TV, Ultra-highend

LG OLED Z2

Skrämmande realistisk!

OLED-teknikens alla välkända kvaliteter, kombinerat med knivskarp 8K-upplösning, gör denna toppmodell från LG till något av det häftigaste vi har sett!

Vid första anblicken ser Z2 ut som vilken modern OLED som helst, men det blir snabbt uppenbart att just skärpan i en klass för sig. Vi har testat flera LCD-skärmar med 8K-upplösning, men en 8K OLED-skärm är verkligen suverän på bildskärpa!

Bildkvalitet

Med en pixeltäthet på cirka 115 ppi (ungefär samma som en 39-tums 4K-TV) kan vi sitta nästan helt intill skärmen utan att se någon antydan till pixelstruktur eller rutmönster. Hela bilden verkar sömlös och jämn. Och eftersom varenda en av de drygt 33 miljonerna pixlarna också är sin egen ljuskälla blir bilden vansinnigt kontrastrik och detaljerad.

Under testperioden tittade vi bland annat på nya Maktens Ringar på Amazon Prime. Sagan om ringen-serien serveras visserligen ”bara” i 4K-upplösning, och måste därför skalas upp för att passa 8K-skärmupplösningen. Men här gör videoprocessorn (LG A9) ett utmärkt jobb, samtidigt som bildkvaliteten på källmaterialet är bland det bästa vi har sett.

Man kan verkligen se varje por och hårstrå på de vackraste alverna och varje grimas på de fula orcherna. Och inte minst varenda liten detalj i de storslagna stridsscenerna.

Ännu bättre med äkta 8K

Även om LG-skärmen har imponerande bra uppskalning är det givetvis med äkta 8K-innehåll som den verkligen kommer till sin rätt. Sådant är fortfarande bristvara från de stora filmproducenterna, men med tiden har det kommit ett par semiprofessionella videor på YouTube som man kan titta på och njuta av.

Och den gemensamma nämnaren är att de ser kristallklara och naturtrogna ut. Konturerna runt föremål blir så skarpa att man nästan glömmer bort att man tittar på en video. Nästan som ett fönster mot verkligheten. Så se upp för fingeravtryck!

Slutsats

Vissa hävdar att 8K-TV-apparaterna håller på att dö, att de kommer att drabbas av samma öde som 3D-TV-apparaterna och skrotas innan tekniken hinner ta fart. Men för oss som har sett tekniken på nära håll är det definitivt lockande att se mer av den! Även om LG:s vanliga OLED-skärmar ser imponerande ut är det ingen tvekan om att bildupplevelsen blir ett snäpp häftigare och mer helgjuten när upplösningen höjs till 8K. Här får du en bildkvalitet som få andra TV-apparater kan mäta sig med!

Årets TV-innovation

Samsung OLED S95B

QD-OLED: Det bästa av två världar?

Samsungs första QD-OLED-TV är en av årets mest omdiskuterade och efterlängtade TV-apparater.

Även om Samsung har visat upp OLED-modeller tidigare så fick vi aldrig se dem som färdiga produktionsmodeller. S95B är därför den första man faktiskt kan köpa här i Norden!

Den har en helt ny QD-OLED-bildpanel och dessutom får man precis allt som tillverkaren har att erbjuda i form av smarta funktioner, i en slimmad inpackning.

Vad är QD-OLED?

Rent tekniskt sett är detta en QD OLED-panel med kvantprickar (Quantum Dots). Bildpanelen är tillverkad av Samsung Display och samma som används i årets toppmodell från Sony, A95K.

QD-OLED skiljer sig från den vanliga OLED-tekniken från LG i sättet som bildpanelen är uppbyggd på. I stället för att skicka vitt ljus genom ett färgfilter används en blå ljuskälla och kvantprickar för att återge primärfärgerna röd, grön och blå. Kvantprickarna gör att QD-OLED kan återge ännu starkare och klarare färgnyanser med högre ljusstyrka (större färgvolym).

S95B drämmer till med en saftig och nyanserad färgåtergivning, som överträffar det mesta vi sett! Primärfärgerna rött, grönt och blått återges imponerande intensivt och får testbilderna av natur, djur och växter att ”poppa ut” från skärmen. Inte nog med det, färgerna ser likadana ut oavsett om vi tittar på skärmen rakt framifrån eller snett från sidan, eftersom betraktningsvinkeln är imponerande bred.

Speciell pixelstruktur

De nya QD-OLED-panelerna en säregen pixelstruktur. Subpixlarna för rött, grönt och blått är arrangerade på ett sätt som ger lite konstiga ”mönstereffekter” med en del bildinnehåll, grafik och text.

Det här fenomenet märks framför allt när man sitter tätt intill skärmen, och knappast något man hänger upp sig på från normalt tittavstånd (2–3 meter). Vi uppfattade inte heller att detta fenomen verkade ”värre” på en 65-tummare än det gjorde på en mindre 55-tummare. Men det är värt att vara medveten om, speciellt om man ska använda skärmen mycket till gaming eller som PC-skärm för videoredigering.

Slutsats

QD-OLED-tekniken är fortfarande ung men verkar väldigt lovande och erbjuder något av det bästa från både OLED och LCD i en och samma panelteknik. Och är definitivt något vi kan förvänta oss mer av i framtiden.

QD-OLED-panelerna levereras av Samsung Display och används i TV-sammanhang av både Samsung Electronics och Sony. I dagsläget finns de bara i ett begränsat urval av skärmstorlekar (55 och 65 tum), men vi kan nog räkna med att det kommer större paneler nästa år.

Sammantaget är Samsung S95B en briljant TV och som representant för QD-OLED är den en välförtjänt vinnare av utmärkelsen Årets TV-innovation!

Årets bästa TV, Basic

TCL QLED860

Snabb, kontrastrik och användarvänlig

TCL QLED860 har det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och ger mycket fin bildkvalitet för pengarna.

Kinesiska TCL är kända för sina prisvärda TV-apparater med fina prestanda. Nykomlingen QLED860 finns i skärmstorlekar från 55 till 75 tum.

Årets modell har också fått en välkommen uppdatering: det nya användargränssnittet Google TV har ett menysystem som vi gillar väldigt mycket. App-urvalet är stort och ger personliga rekommendationer utifrån dina egna preferenser. Skärmen svarar dessutom snabbt på kommandon från fjärrkontrollen.

TCL-skärmen använder en QLED LCD-panel med direkt bakbelysning, men utan lokal dimning. Ljusstyrkan och panelkontrasten är ändå relativt bra, uppmätt till 370 nits (10 % fönster) respektive 5000:1 med schackrutemönster (ANSI Checkerboard).

QLED860 gör ett positivt intryck och seglar snabbt upp som en av prisklassens bästa skärmar när det gäller bildkvalitet. I vårt test upptäckte vi också att färgåtergivningen var neutral, naturlig och bättre nyanserad än de flesta andra i testet. Vårt testexemplar hade mycket bra likformighet utan ”ljusa fläckar” på en svart bakgrund.

Svärtan är också bättre än Philips, det leder till en snäppet livligare och mer kontrastrik bild. Serier som Maktens Ringar på Amazon Prime ser riktigt läckra ut på TCL-skärmen. QLED860 har dock inte riktigt lika bra betraktningsvinkel som Philips IPS-panel, så bilden blir snyggast när du sitter rakt framför skärmen.

På ljudsidan är TCL QLED860 utrustad med ett högtalarsystem från Onkyo. Det ger en klar och distinkt röståtergivning och ljudet är renare och fylligare än många av konkurrenterna. Ändå är det, som så många gånger tidigare, att rekommendera att komplettera med en lämplig soundbar. Kanske någon av TCL:s nya Atmos-modeller?

Slutsats

TCL QLED860 är totalt sett den bästa TV:n vi har testat för under 10 000 kronor. Skärmen levererar en bra och kontrastrik bildkvalitet och vi gillar också att den är utrustad med det nya användargränssnittet Google TV. Ett bra köp! Precis som Philips har den bra skärpa och ger en imponerande känsla av djup. Många av konkurrenterna ser rent ut sagt platta ut i jämförelse!

Årets bästa TV, Premium

LG OLED C2

Stabil comeback av LG

LG:s populära OLED-modeller i C-serien har fått en rejäl uppiffning i år. Det har gjort en bra TV ännu bättre!

Årets nya C2 OLED från LG fått en rad uppdateringar på både in- och utsidan, med både ny design, ny bildpanel och flera nya användarvänliga funktioner.
Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120 Hz-signaler och är alltså redo att paras ihop med moderna spelkonsoler och speldatorer. Det finns även stöd för variabel bildhastighet, Nvidia G-Sync och AMD Freesync, vilket garanterar jämn återgivning av spelgrafik. Alla gamers tas väl om hand här!

Bildkvalitet

LG C2 är utrustad, med senaste generationens OLED-panel, som utlovar bland annat upp till 20 % högre ljusstyrka än tidigare modeller. Ljusstyrkan har länge varit en akilleshäl för OLED-skärmarna men har successivt förbättrats och på OLED C2 känns den inte längre som en begränsning.

Den fina ljusstyrkan ger också flera fördelar, genom att färgåtergivningen blir ännu mer intensiv och har tydligare nyansskillnader. LG-skärmen har ett saftigt tryck i färgerna som är fängslande när vi trålar oss igenom testscenerna.

LG-skärmen har flera bra bildlägen, vi föredrog direkt Cinema Home som är en av favoriterna. Det har en neutral färgåtergivning, plus att LG:s TruMotion-interpolation hjälper till att jämna till rörelser. Är man allergisk mot ”såpoperaeffekten” kan man i stället välja det superneutrala Filmmaker Mode.

Ljudkvalitet

Tidigare generationer av LG OLED har haft bra bild, men ljudet har inte varit lika mycket att skryta med. Här har det faktiskt hänt saker i den nya generationen: vi märker direkt att ljudet har fått en betydligt tydligare och fylligare karaktär. Röståtergivningen är renare på samma gång som musik och ljudeffekter återges med betydligt mer tryck.

Slutsats

Den nya C2-serien från LG har fått en rad viktiga uppdateringar i år, både design, användning bild och ljud har förbättrats rejält. Detta har bidragit till att en av de bästa TV-apparaterna har blivit ännu bättre!

Förutom en kontrastrik och färgprecis bild får du strålande användarvänlighet och ett förvånansvärt fylligt ljud (för att vara en TV). Här finns även stöd för ett brett utbud av gaming-relevanta finesser, vilket gör detta till ett utmärkt totalpaket.

Årets bästa TV, Highend

Panasonic LZ2000

Mästarklass från Panasonic

Panasonics bästa OLED-TV är tillbaka i full vigör – och nu finns den äntligen storformat! LZ2000E har helt enkelt en strålande bild.

Toppmodellen från Panasonic har fortsatt att imponera på oss genom flera generationer, och 2022 års modell LZ2000E är inget undantag. Här får du alla kvaliteter som kännetecknar en bra OLED-TV – bottenlösa svärta, bra kontrast och nyanserad färgåtergivning. Enda skillnaden är att Panasonic lyckas ännu lite bättre än de flesta!

Bildkvalitet

Förutom en uppgraderad ”EX” OLED-panel från LG Display är LZ2000E utrustad med en urstark videoprocessor (HCX AI) och en avancerad ljussensor som jobbar tillsammans för att leverera en optimal bild. Färgåtergivningen och gråskalan så väl intrimmade i förväg att det knappt finns något behov av Calman-kalibrering. Mätresultaten är imponerande direkt från fabrik.

På de flesta TV-skärmar får man stå ut med små ojämnheter i färgbalansen, vilket gör bildupplevelsen lite mindre trovärdig. Men på LZ2000 finns det ingen antydan till färgstick eller överdriven mättnad någonstans. Färgövergångarna är jämna och sömlösa. Detta ger en realism som är påtaglig!

Svartnivån är, som på de flesta OLED-skärmar, felfri. Panasonic LZ2000 kan vara helt kolsvart i de områden som krävs. Men minst lika viktigt är att den lyckas bevara detaljnivån i de mörkgrå och nästan svarta områdena, utan att dränka dem i så kallad ”black crush”. Alla bilddetaljer återges med en varsam och stadig hand.

Ljudkvalitet

LZ2000 imponerar inte bara med bilden. Panasonic-skärmen har också ett ljud som får oss att dra på smilbanden. 360 ​​Soundscape Pro-högtalarsystemet (5.1.2 kanaler och 160 watt) har utvecklats i samarbete med Technics och är definitivt ett av de bästa TV-ljudsystemen vi har hört!

Slutsats

Även om vi har god erfarenhet av 55- och 65-tumsversionerna av Panasonic-skärmarna från tidigare tester så råder det ingen tvekan om att 77-tummaren erbjuder det där lilla extra när det gäller bildupplevelser. Äntligen kan du njuta av Panasonics fantastiska bildkvalitet i ett (relativt) stort format! Vi tvekar i alla fall inte: är du kräsen med bildkvaliteten och letar efter en riktig uppgradering är det storebror du ska välja.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Rulla till toppen