Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Årets bästa soundbar-högtalare 2022-2023

Så får du MYCKET bättre TV-ljud

De flesta TV-skärmar låter tunt och tamt. Med en soundbar kan du få en enorm ljudförbättring – och det behöver inte kosta skjortan!

Publicerad 2022-11-01 - 12:08
Årets bästa soundbar-högtalare 2022-2023
Audun Hage

Ljudet är halva upplevelsen, sägs det. Men tyvärr är ljudet från dagens TV-apparater inget att skryta med, många har säkert varit med om att hela filmkvällen nästan blivit förstörd av tunt och burkigt ljud.

Låter det här bekant? Superhjälten eller superskurken ser stor och skräckinjagande ut på skärmen, men genom högtalarna låter han mesig och spinkig! Dialogen mellan karaktärerna blir mumlande och otydliga – och de explosiva ljudeffekterna som ska få soffan att skaka märks knappt. Helt enkelt en stor besvikelse …

Potentialen för bra ljudupplevelser finns där: de allra flesta streamingtjänster erbjuder nu sitt innehåll med någon form av surroundljud, vilket kan låta riktigt engagerande och underhållande om du har rätt utrustning.

Bra ljud kräver ordentliga högtalare. En tunn och platt TV-skärm har inte de rätta förutsättningarna för en klar och kraftfullt ljudåtergivning. Även om det finns ett par hedervärda undantag där ute så är det väldigt sällan som ljudet matchar den fantastiska bilden.

En soundbar kan vara lösningen

Som tur är finns det ett ganska enkelt botemedel mot tunt TV-ljud och det behöver inte kosta en förmögenhet! Genom att lägga en soundbar-högtalare på bänken framför TV:n får du en enorm ljudförbättring.

Även om de verkligt inbitna hemmabioentusiasterna fortfarande föredrar stora högtalare så är en soundbar en utmärkt lösning för alla som inte vill att vardagsrummet ska se ut som en ljudstudio.

Soundbar-högtalaren kopplas enkelt till TV:n och har dedikerade högtalare som är skräddarsydda för att återge både TV-ljud, musik och surroundeffekter från en och samma enhet. Och för dig som verkligen vill få biografkänsla i vardagsrummet kan många av dem byggas ut med extra bakhögtalare och en subwoofer.

 

Så väljer du rätt soundbar

Tänk på storlek och placering
Soundbar-högtalare finns i alla storlekar och former men den gemensamma nämnaren är att de är avlånga och platta. Det ser snyggast ut när högtalaren är ungefär lika bred som TV:n. Då matchar dessutom ljudets storlek bilden bättre. Och så är det naturligtvis viktigt att den får plats rent fysiskt! Kontrollera därför att din soundbar får plats på TV-bänken och att det finns tillräckligt med plats för TV:ns sockel eller fötter.

Välj rätt anslutning
Soundbar-högtalare har olika ingångar (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) för att koppla in TV:n och andra ljudkällor. Om din TV är utrustad med HDMI ARC (ljudreturkanal), rekommenderar vi att du använder den. Det ger bäst ljud och gör att du kan styra volymen med TV:ns fjärrkontroll.

Behöver du en subwoofer? Det tycker vi!
En subwoofer är en separat bashögtalare som placeras fritt på golvet. Det är den här högtalaren som återger de djupa bastonerna (tänk explosioner och stampande dinosaurier) som du både kan höra och känna! Många soundbar-högtalare har en separat, trådlös subwoofer som ingår. I andra fall måste du köpa till den. En bra subwoofer gör underverk för ljudupplevelsen, så vår rekommendation är att du budgeterar med en sådan från början. Om du inte redan har ett ansträngt förhållande till grannarna, förstås.

Atmos eller inte Atmos?
Dolby Atmos är ett surroundljudformat som blir allt vanligare. De allra flesta nya filmer och TV-serier – och även spel – släpps i dag med Atmos-ljudspår, där föremål placeras i en tredimensionell ljudbild. För att kunna utnyttja detta är det viktigt att både TV och soundbar stöder Dolby Atmos. Vissa modeller imiterar 3D-ljudet med hjälp av digital ljudbehandling, medan de mer påkostade har integrerade ”höjdkanaler” som reflekterar ljud via taket.
Dolby Atmos kan ge en förtrollande verklighetstrogen ljudupplevelse, så vår rekommendation är att du väljer en soundbar som stöder detta!

Välj vilket märke du vill
Soundbar-högtalaren behöver inte vara av samma fabrikat som TV:n för att de ska fungera ihop. Däremot finns några som får extrafunktioner när de är anslutna till en kompatibel TV av samma märke. Ett exempel på detta är Samsungs Q Symphony och Sonys Acoustic Center Sync, som använder sig av TV:ns inbyggda högtalare.

Nominerade till årets bästa soundbar-högtalare 2022-2023

Vinnare av Årets bästa soundbar-högtalare 2022-2023

Årets bästa soundbar, Basic

Denon DHT-S517

Den lilla, stora överraskningen

Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.

Denons billigaste Atmos-soundbar DHT-S517 är också den enda hittills med separata topphögtalare. Genom att flytta takkanalerna till ovansidan riktar högtalarelementen ljudet upp mot taket, där det studsar ner mot lyssnarna i soffan. Och ger på så sätt en bättre känsla av att ljud kommer uppifrån på riktigt. Ljudbilden blir därför en hel del större.

För att utan problem kunna leverera Dolby Atmos från streamingtjänster som är inbyggda i TV:n är DHT-S517 utrustad med eARC, det vill säga en ljudreturkanal där e:et står för enhanced, den senaste standarden som har större bandbredd och utökad funktionalitet med fler och bättre ljudformat.

Dessutom finns en ren HDMI-ingång, med stöd för 4K Ultra HD i upp till 60 Hz. Ingen 8K eller 4K 120 Hz med andra ord, så om du har en nyare spelkonsol så bör den kopplas till TV:n med HDMI 2.1 och sedan vidarebefordra ljudsignalen till soundbaren med eARC.

Högtalaren är ganska kompakt, med en längd som motsvarar bredden på en 43-tums TV. Den passar alltså in i vilken TV-hörna som helst utan att ta för mycket plats rent visuellt.

Det ingår en liten, trådlös subwoofer. Där sitter ett 13-centimeters (5,25-tums) baselement i en sluten baslåda. En så kallad tryckkammare har inte lika mycket energi i det djupaste basregistret som en portad basreflex, men spelar i gengäld ofta renare bas.

Fenomenalt ljud

Denon DHT-S517 är en kompakt soundbar som smälter in i vilken miljö som helst, men som ändå har fått plats för Atmos-högtalare på toppen. Tillsammans med den kompakta subwoofern ger den ett imponerande bra och välbalanserat ljud med film, och ljudbilden sträcker sig snyggt uppåt och utåt, med rena och trovärdiga dialoger. Rent allmänt har den mycket att erbjuda när man tittar på film. Vi har helt enkelt hittat en ny favorit i prisklassen!

Musik i stereo låter lite tamt, men det får man räkna med.

Läs testet av Denon DHT-S517
Årets bästa soundbar, Premium

Sonos Beam + Sub Mini

Kompletterar varandra perfekt

Sonos Beam är en riktigt bra soundbar. Tillsammans med nya Sub Mini är den nästan oslagbar.

Sonos Beam (Gen 2) är en av de bästa soundbar-högtalarna i sin prisklass, om du vill ha bra ljud i ett litet TV-rum. Den är både tillräckligt billig och – inte minst – tillräckligt kompakt för att vara bland våra förstahandsval till små TV-apparater under 50 tum. Och i senaste version har den även Dolby Atmos, även om den saknar egna topphögtalare för formatet. Men det låter ändå helt okej, även om det är bara är digitalt bearbetat.

Vad Beam däremot saknar är ordentlig bas. Visst, du kan para ihop den med en Sonos Sub, men den kostar 50 procent mer än Beam och då blir totalpriset mycket mer än det dubbla.

Sub Mini

Lyckligtvis lyssnade Sonos till sist på kunderna och en samlad presskår, som ville ha en billigare subwoofer att para ihop med Beam. Och äntligen har den kommit: Sub Mini.

Subwoofern går lika djupt som sin storebror, men är inte lika slagkraftig. Kabinettet är slutet i stället för ventilerat, vilket ger en renare bas.

När soundbar och subwoofer är anslutna via Sonos-appen rekommenderar vi att du kalibrerar med TruePlay-rumskorrektion, så att ljudet blir bättre anpassat till rummet.

Fantastiskt ljud

Man skulle mycket väl kunna säga att Beam hade behövt en ännu billigare subwoofer än Sub Mini, eftersom de kostar precis lika mycket. Det håller vi med om, och påpekade även detta i vårt test av subwoofern.

Däremot känner vi inte till någon bättre kombination för tiotusen kronor än den här. Den kompakta storleken på båda högtalarna gör att de smälter in i alla hemmiljöer. Dessutom får du den användarvänlighet och funktionalitet som följer med alla Sonos-produkter. Och inte minst en härlig ljudkvalitet.

Med den extra basen blir ljudet från det här paketet mycket bättre än storebror Sonos Arc utan sub. Och ska du para ihop Arc med en subwoofer blir det dyrt!

Här får du klart och öppet ljud med både film och musik, en tillräckligt stor ljudbild och tillräckligt bra tryck i effekter för att suga in dig i handlingen. Vad kan man mer begära?

Läs testet av Sonos Beam + Sub Mini
Årets bästa soundbar, Highend

Samsung HW-Q995B

Den stora biokänslan

En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!

Samsung har ett gediget rykte att upprätthålla när det gäller soundbar-högtalare. Ända sedan den sydkoreanska tillverkaren etablerade sitt eget Audio Lab i Kalifornien för några år sedan har de fortsatt att leverera några av marknadens bästa soundbars.

HW-Q995B har exakt samma högtalarkonfiguration som föregångaren. Sammanlagt finns det 22 högtalarelement som ska omringa oss med en bubbla av surroundljud!

En annan fiffig finess i årets modell är möjligheten att överföra Dolby Atmos-signaler från TV:n via Wi-Fi. Detta kräver att du också har en kompatibel Samsung-TV från 2022 (Q70B eller högre).

Ljudkvalitet

Efter erfarenheterna med förra årets toppmodell HW-Q960A hade vi naturligtvis höga förväntningar på HW-Q995B. Och ännu en gång visar Samsung var skåpet ska stå!

I öppningsscenen av The Gray Man (Netflix, Dolby Atmos) framträder rösterna från Ryan Gosling och Billy Bob Thornton starkt och tydligt i centerkanalen, och de små men viktiga detaljerna bidrar till att göra ljudet mer trovärdigt. Rumsklangen från omgivningen återges väldigt realistiskt och när det är som bäst känns det nästan som om vi sitter i samma rum som de två herrarna.

När vi kollar in actionscener är det ingen tvekan om att det finns massor av kraft. HW-Q995B kan spela väldigt högt och har ändå tillräckligt med resurser för de tuffaste sekvenserna. Den har inga problem att fylla vårt 30 kvadratmeter stora lyssningsrum med kraftfull och förtroendeingivande volym.

Den nya subwoofern fungerar också utmärkt: Vi märker att basåtergivningen har blivit djupare och mer hårtslående sedan sist. Anslagen känns också stramare och mer precisa än vi kan minnas från föregångaren, och hänger ihop väl med resten av ljudbilden.

Slutsats

Ingen tvekan om saken: Samsung HW-Q995B är fortfarande en av de bästa soundbar-högtalarna i sin klass, med en stor, trovärdig och detaljerad ljudbild som ger gåshud med de bästa produktionerna. Om du letar efter den stora biokänslan, men vägrar bygga ut till en full hemmabio, är detta en soundbar vi lugnt kan rekommendera!

 

Läs testet av Samsung HW-Q995B

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen