Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Sony Xperia 1 IV

Små förbättringar för kräsna

Sony Xperia 1 IV kommer inte att revolutionera mobilmarknaden. Men för nördar och halvprofessionella är den nog det bästa mobilvalet just nu.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Sony Xperia 1 IV
Peter Gotschalk

Don’t mess with a working system”, säger man på engelska och Sonys mobilstrategi är som den brukar. Sony har optimerat och justerat här och där så att Xperia 1 IV är redo för 2022. Men i grund och botten är det snarare tal om en uppgradering än om en helt ny produkt.

Därför ser Sony Xperia 1 IV ut precis som sin föregångare. Designen är elegant, med Gorilla Glass Victus på fram- och baksidan och allting omgärdas av en metallram. Kameramodulen sitter i det övre vänstra hörnet på baksidan. En av anledningarna är att Sony har gjort plats för en 3,5 mm-kontakt på ovansidan, vilket är en fin detalj för audiofiler.

Sony Xperia 1 IV är utrustad med en trippelkamera samt en dedikerad 3D iToF-sensor för avståndsmätning. Liksom på förra årets modell hittar vi alltså ett 24 mm vidvinkelobjektiv med 12 Mp, ett 16 mm ultravidvinkel, också med 12 Mp, samt ett 12 Mp telefoto. Och periskoptekniken med variabel brännvidd som ett alternativ till traditionell optisk zoom från Xperia 1 III är tillbaka.

Kameran styrs med appen Photography Pro som i princip har samma användargränssnitt som Sonys Alpha-kameror och alltså har manuell inställning av exponering, vitbalans, slutartid etc. Kameran har också lärt sig ett par trick från Sonys Alpha-kameror, inklusive Real-Time Eye-AF som följer och fokuserar på motivets ögon, vilket nu fungerar med alla kameralinser.

Och det är Alpha-gränssnittet som gör Sony Xperia 1 IV till något speciellt, och att Sony prioriterar sin egen professionella kamera-app är ett bra exempel på att den japanska elektroniktillverkaren känner sin publik.

Sony Xperia 1 IV är en liten förbättring för de kräsna. Skärmen har blivit mer ljusstark, batteriet är större och kameran har fått lite fler funktioner, bland annat ett teleobjektiv som nu kan zooma fritt i hela intervallet mellan 85 och 125 mm. Och så har Sony äntligen fått ordning på kameramjukvaran och alla automatiserade inställningar.

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen