Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi utser

Årets bästa mobilprodukter 2022-2023

Ska du köpa ny mobil, smartklocka eller surfplatta så kan det vara svårt att välja rätt. Här är en överblick över tekniker, ekosystem och tillverkare.

Av / 2022-11-01 - 12:10
Årets bästa mobilprodukter 2022-2023

Mobilmarknaden är rent ut sagt en djungel, vilket är den viktigaste anledningen till att Ljud & Bild varje år utser de allra bästa mobilprodukterna i olika kategorier och prisklasser. Köper du någon av vinnarna så går du absolut inte vilse i mobil-urskogen.

Men vi vill ändå utrusta dig med en kompass och en liten machete, så att du kan ta dig fram på egen hand i mobildjungeln. Då är du redo att fatta dina egna beslut när mobiltillverkarna lanserar nya produkter – och mobiloperatörerna och elektronikkedjorna vräker ur sig erbjudanden, proppfulla med specifikationer och facktermer.

Här är en kort genomgång av det viktigaste du behöver veta för att hitta rätt i mobildjungeln.

De viktigaste mobiltillverkarna

Apple
Amerikanska Apple är världens största elektronikföretag och ligger bakom produkter som Apple Watch, iPhone, iPad, iMac samt MacBook Air och MacBook Pro. Alla företagets produkter fungerar sömlöst tillsammans i ett gemensamt ekosystem.

Google
Sökmotorjätten står bakom den kommersiella versionen av Android och företagets egna Pixel-mobiler går nu även att köpa i butiker här hemma i Sverige.

Motorola
En av världens äldsta mobiltillverkare, en gång amerikansk men numera ägd av kinesiska Lenovo. Tillverkar Android-mobiler.

OnePlus
Kinesisk mobiltillverkare som alltid har varit bra på att skapa ”hype” kring sina produkter. Tidigare har märkets Android-mobiler bara kunnat köpas på nätet om man haft en inbjudan. Numera är de mer mainstream.

Samsung
Slåss med Apple om platsen som världens största mobiltillverkare. Galaxy-mobilerna är de i särklass mest sålda Android-mobilerna på marknaden.

Sony
Japanska Sony var en gigant på mobilmarknaden när de samarbetade med svenska Ericsson. I dag tillverkar de främst Android-mobiler för användare som bryr sig extremt mycket om mobilens kamera.

Xiaomi
Kinesisk mobiltillverkare som är ganska ny på den nordiska marknaden men som gör stora framsteg med bra Android-mobiler till mycket rimliga priser.

 

De två operativsystemen

Android
Detta operativsystem ägs och utvecklas av Google. Används i både mobiltelefoner och surfplattor. Så gott som alla mobila produkter i världen är baserade på Android …

iOS, iPadOS, watchOS
… utom Apples produkter – iPhone, iPad och Apple Watch – som är baserade på Apples eget operativsystem, som även finns i specialiserade versioner för mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor.

 

Tänk på det här när du köper ny mobil

Batteri
Mäts i mAh (milli-Ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge din mobil har ström. Ju fler mAh, desto bättre. Du bör minst sikta på 3 000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (kring 6 tum eller mer) ska värdet vara ännu högre.

Kamera
I dag har många mobiler två eller flera objektiv och om du vill kunna ta bra bilder bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering, nattläge och så vidare.

Lagring
Du får aldrig, aldrig köpa en mobil med bara 8 eller 16 gigabyte internminne. Bara operativsystemet (vanligtvis Android) tar så mycket plats att det nästan inte finns något minne kvar om du inte har minst 32 gigabyte.

Laddning
Fler och fler modeller, särskilt i mellan- och toppklassen, har snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte har ström som räcker en hel dag om den kan laddas från 0 till 50 procent igen på bara en halvtimme eller ännu kortare tid.

Skärm
Tänk på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns gott om plats för appar och annat. Upplösningen är lika viktig och till och med i dag har de billigaste telefonerna bara HD-upplösning medan de riktigt dyra modellerna brukar ha 2K-skärmar eller ännu bättre.

Nominerade till årets mobilprodukter

Vinnare av Årets bästa mobilprodukter 2022-2023

Årets bästa mobiltelefon, Premium

Google Pixel 7 Pro

Bildsköna Pixel

Pixel 7 Pro är Googles referensmobil, som visar hur Android 13 ska användas.

Google Pixel 7 Pro är den första Pixel-telefonen vi har fått en chans att få tag i. Men den har varit värd väntan. Tack vare en ganska aggressiv prissättning av en alldeles utmärkt telefon borde det finnas en möjlighet för att Google ska lägga beslag på en del av den skandinaviska mobilkakan. Speciellt skärmen och de tre bra kamerorna skiljer Pixel 7 Pro från de flesta konkurrenter i prisklassen.

En sak som skiljer många highend-mobiler från deras små premiumsyskon är teleoptiken. I den fina medelklassen får man oftast nöja sig med en vanlig kamera och digital zoom. Men inte i Pixel 7 Pro, som har ett dedikerat teleobjektiv med äkta 5x förstoring.

Pixel 7 Pro är baserad på Googles egen nyutvecklade G2-processor, som ska vara optimerad för artificiell intelligens. Och telefonen är fullproppad med automatiska funktioner – varav några är riktigt bra.

Pixel 7 Pro är utrustad med 12 GB RAM och antingen 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme. Det placerar den på samma nivå som de flesta flaggskeppsmobiler anno 2022.

Skärmen på 6,7 tum har QHD+-upplösning (3120 x 1140) och en variabel uppdateringsfrekvens upp till 120 Hz. Den levererar upp till 1000 nits ljusstyrka i HDR (och 1500 nits i topparna), så den bör vara läsbar även en solig sommardag. Det här är förmodligen en av de bästa mobilskärmarna som finns just nu, det är en fröjd att titta på och redigera bilder på den.

Med de senaste Pixel-enheterna har Google lagt sig strax bakom Apple, men det är knappast troligt att någon bara därför kommer att välja Pixel 7 Pro i stället för iPhone 14 Pro Max. Vilket är synd, eftersom man får jämförbar kvalitet – men till halva priset.

Årets bästa mobiltelefon, Highend

Apple iPhone 14 Pro

Den bästa mobilen

iPhone 14 Pro är den bästa mobilen vi har testat någonsin.

Med en helt ny kamera och nya funktioner är iPhone 14 Pro mobiltelefonen alla andra tillverkare måste slå. Om de kan. För årets modell är inte bara snabbare än sin föregångare, den är också en bättre kameramobil än tidigare.

En helt ny 48-megapixelkamera och förbättrad bildbehandling ger skarpare bilder med fler detaljer och mindre brus. Tack vare inbyggd bildstabilisering får man klassens bästa videokvalitet och kan filma i Dolby Vision HDR med 4K-upplösning.

Den utskällda ”flärpen”, som många gärna kallar den, är omdöpt till Dynamic Island och är inte passiv längre. Nu kan fältet användas till mycket förnuftigt, som att visa alarm, meddelanden eller musikavspelning.

På 14 Pro och den större 14 Pro Max kan skärmen alltid vara på. Då sänks ljusstyrkan och skärmhastigheten för att spara ström samtidigt som du kan se tid, väder, datum eller vad du nu kan ha valt på den konfigurerbara hemskärmen.

Kraschdetektorn från Apple Watch ingår också i iPhone 14 Pro. Den använder accelerometern i mobiltelefonen för att registrera plötsliga stötar, som kan uppstå om du råkar ut för en olycka. Då ringer den 112 om du inte svarar.

Nya iPhone 14 Pro är inte bara snabbare än sin föregångare, den är mycket bättre på nästan allt utom laddningshastigheten. De flesta kanske inte märker att mobilen är snabbare, men alla ser direkt att kamerorna har blivit bättre. Speciellt den nya 48 Mp-kameran, som när man använder ProRaw ger fotografen en bildkvalitet vi inte sett maken till från en mobiltelefon. Apple Cinematic-video i 4K är en fröjd att använda och Dynamic Island är en uppskattad uppfinning som vi inte visste att vi behövde. Att mobilen dessutom ska vara lättare att reparera verkar betryggande. Den största nackdelen är egentligen det höga priset. Speciellt om man väljer 1 TB lagring, vilket bara de som aktivt fotograferar i ProRaw och filmar i ProRes verkligen behöver.

Årets bästa kameramobil

Sony Xperia 1 IV

Små förbättringar för kräsna

Sony Xperia 1 IV kommer inte att revolutionera mobilmarknaden. Men för nördar och halvprofessionella är den nog det bästa mobilvalet just nu.

Don’t mess with a working system”, säger man på engelska och Sonys mobilstrategi är som den brukar. Sony har optimerat och justerat här och där så att Xperia 1 IV är redo för 2022. Men i grund och botten är det snarare tal om en uppgradering än om en helt ny produkt.

Därför ser Sony Xperia 1 IV ut precis som sin föregångare. Designen är elegant, med Gorilla Glass Victus på fram- och baksidan och allting omgärdas av en metallram. Kameramodulen sitter i det övre vänstra hörnet på baksidan. En av anledningarna är att Sony har gjort plats för en 3,5 mm-kontakt på ovansidan, vilket är en fin detalj för audiofiler.

Sony Xperia 1 IV är utrustad med en trippelkamera samt en dedikerad 3D iToF-sensor för avståndsmätning. Liksom på förra årets modell hittar vi alltså ett 24 mm vidvinkelobjektiv med 12 Mp, ett 16 mm ultravidvinkel, också med 12 Mp, samt ett 12 Mp telefoto. Och periskoptekniken med variabel brännvidd som ett alternativ till traditionell optisk zoom från Xperia 1 III är tillbaka.

Kameran styrs med appen Photography Pro som i princip har samma användargränssnitt som Sonys Alpha-kameror och alltså har manuell inställning av exponering, vitbalans, slutartid etc. Kameran har också lärt sig ett par trick från Sonys Alpha-kameror, inklusive Real-Time Eye-AF som följer och fokuserar på motivets ögon, vilket nu fungerar med alla kameralinser.

Och det är Alpha-gränssnittet som gör Sony Xperia 1 IV till något speciellt, och att Sony prioriterar sin egen professionella kamera-app är ett bra exempel på att den japanska elektroniktillverkaren känner sin publik.

Sony Xperia 1 IV är en liten förbättring för de kräsna. Skärmen har blivit mer ljusstark, batteriet är större och kameran har fått lite fler funktioner, bland annat ett teleobjektiv som nu kan zooma fritt i hela intervallet mellan 85 och 125 mm. Och så har Sony äntligen fått ordning på kameramjukvaran och alla automatiserade inställningar.

Årets bästa surfplatta

Apple iPad Air 5 (2022)

En viktig och nödvändig uppgradering

Apples senaste iPad Air gör nästan att iPad Pro får svårt att hävda sig som bästa surfplattan på marknaden.

På utsidan har det inte hänt något sedan 2020, när föregångaren till senaste iPad Air såg dagens ljus. Den uppdaterade modellen har samma ”gamla” design med skarpa linjer och kanter kombinerat med rundade hörn som gör att surfplattan ser ut som en förvuxen version av iPhone 4 och iPhone 5 – två klassiska mobiler som på sin tid hade den mest ikoniska Apple-designen.

Det är först och främst när det gäller hastighet och muskler som den senaste iPad Air imponerar. Dels för att den nu (äntligen!) har 5G och dels för att den, liksom iPad Pro, har Apples egen M1-processor bakom skärmen.

Eftersom M1-processorn bygger på en ARM-baserad processorarkitektur (och har 16 miljarder transistorer, 16-kärnig Neural Engine och 8 processorer och 8 grafikkärnor) fungerar den lika bra med iPadOS som med MacOS, operativsystemet i Apples ”vanliga” datorer.

Och vi vill lova att iPad Air har fått fart av M1! Om vi ​utgår från benchmark-verktyget Geekbench 5 så är 2022 års version av iPad Air mer än 40 procent snabbare än sin föregångare och när det gäller grafiska prestanda är skillnaden ännu större.

Det betyder naturligtvis också att iPad Air passar bättre än någonsin för såväl bildbehandling som videoredigering. Det är helt enkelt ingen väntetid alls när vi leker med filter eller justerar färger, och både rendering och export av videofiler går blixtsnabbt.

Och så är det förstås kameran. Nya iPad Air har nämligen en helt ny frontkamera, likadan som den som sitter i iPad Pro med en ultravidvinkellins på 122 grader, som stöder Centrerat-funktionen som Apple lanserade förra våren.

Kort sagt är 2022-versionen av iPad Air den bästa i hittills. Den kommer väldigt nära att vara lika bra som den något dyrare iPad Pro, och om man redan är Apple-användare och van vid Apples ekosystem med appar och tjänster så är iPad Air faktiskt det mest självklara valet om man är på jakt efter en surfplatta.

Årets bästa smartklocka

Apple Watch Ultra

En klocka för män!

Apple Watch Ultra sopar mattan med alla andra smartklockor på marknaden.

Efter en lång period av små uppdateringar från år till år har Apple äntligen kommit en stor nyhet i smartklockor-kategorin. Apple Watch Ultra är namnet på den nya smarta klockan som har exakt samma funktioner och operativsystem som Apple Watch Series 8, men som även kan betraktas som en större, tåligare och starkare version av Apples populära smartklocka.

Med andra ord ska den nya smartklockan passa extra bra för de som vandrar i fjällen, dyker med delfiner och hajar eller ägnar sig åt drakflygning från bergstoppar.

Ändå är Apple Watch Ultra smartklockan jag alltid har velat ha. Och enligt mig är det den bästa på marknaden i skrivande stund. Det finns flera anledningar till detta.

Apple Watch Ultra är den bästa smartklockan från Apple någonsin. Förutom specialfunktionerna för extremsportare och äventyrare – som förbättrad GPS- och kompass-app, djupmätning, vattentäthet ner till 100 meter och en robust konstruktion som tål temperaturer mellan –20 och 55 grader Celsius – har den smarta klockan nya säkerhets- och hälsofunktioner som Car Crash Detection, temperatursensor, förbättrad sömndetektering, med mera. Detta är utöver alla smarta hälso- och träningsmöjligheter som redan har lanserats i tidigare generationer av Apple Watch.

Och du måste inte bo i vildmarken eller genomföra ett triathlon fyra gånger om året för att få ut det mesta av Apple Watch Ultra. Tack vare den robusta konstruktionen, den stora 49 mm-skärmen med en grym ljusstyrka på upp till 2 000 nits samt det bästa batteriet någonsin i en Apple Watch, är den här smartklockan ett måste om du är en man och har önskat dig en smartklocka som kan allt, klarar vad som helst och kan inte minst håller ström både dag och natt utan att behöva laddas i tid och otid.

Årets bästa fitnessprodukt

Suunto 9 Peak

Bäst för din helhetshälsa

Lär känna din kropp och dess behov av balans mellan träning och återhämtning för att bli ditt bästa jag

Att ha koll på din aktivitet, sömnkvalitet, stressnivåer och puls är en förutsättning för att du ska få en så bra och hälsosam vardag och fritid som möjligt.

Med Suunto 9 Peak är allt detta, och lite till, fullt möjligt. Denna smarta träningsklocka hjälper dig att få insikt i ditt välbefinnande genom att ge dig en bild av dina dagliga antal steg, din konditionsnivå, blodets syremättnad och kroppens behov av återhämtning med mera. Den tillhörande Suunto-appen ger dig fin överblick över din hälsa tillsammans med sammanfattningar och trender för att hjälpa dig hitta balansen mellan träning och återhämtning.

Utöver detta får du även bland annat ruttnavigering, kompass och 3D-värmekartor som hjälper dig som älskar att vara ute i naturen och som uppskattar en aktiv livsstil. Du kan även få väderinformation under din friluftsaktivitet och använda trackback-funktionen för att se till att du kommer hem före solnedgången.

Riktigt bra batteritid tillsammans med att den är vattentät till 100 meter gör detta till en finfin och trogen följeslagare i din aktiva och hälsosamma livsstil.

Suunto 9 Peak är inte den billigaste klockan på marknaden men förutom alla bra och användbara funktioner har den en snygg och stilren design i stryktåligt safirglas och rostfritt stål och ser inte ut som en traditionell träningsklocka. Dess sobra yttre passar precis lika bra på jobbet eller festen som i träningsspåret eller på yogamattan. Den är dessutom smidig och nätt vilket gör att den inte stör nattsömnen. Allt för att du ska känna dig bekväm att använda den dygnet runt och därmed få ut det absolut mesta och bästa av din smarta träningsklocka.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nyhet

Dessa artiklar var de mest lästa under 2023

Läsarnas favoriter: Allt om Yellowstone, stora TV-apparater och retroljud!
Läs mer
Ljud & Bild
Rulla till toppen