Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: FiiO K9 Pro ESS

Slår det mesta

Av alla hörlursförstärkare vi testade det senaste året var det ingen som överträffade förväntningarna lika mycket som FiiO K9 Pro ESS

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
FiiO K9 Pro ESS
Geir Gråbein Nordby

I FiiO K9 Pro ESS hittar du två parallellkopplade DAC-chips av typen ES9038PRO, som är ESS flaggskepp. Båda är 8-kanals DACar, men tanken är att om man kombinerar kanalerna sänker man brusgolvet. I detta fall kan bruset sänkas från redan låga –132 dB till nästan obefintliga –140 dB.

Gott om anslutningar

Datorn kan anslutas till USB-B-ingången, då får du upp till 384 kHz-upplösning.

Andra ljudkällor kan kopplas in till en koaxial eller optisk digitalingång och vill du kunna streama musik trådlöst från mobilen så finns det bannemej en Bluetooth-mottagare också. Det finns även en analog linjeingång där du till exempel kan koppla in en skivspelare.

Nästan oavsett vilken typ av kabel du har till dina hörlurar kan du ansluta dem här (dock inte elektrostater).

Mycket kraft, mycket kul

Det allra första man lägger märke till är hur bra kontroll den har över hörlurarna. Man skulle inte gissa att de planmagnetiska Audeze LCD-5 har så låg impedans som 14 ohm, för det är just det som gör dem lite svåra för många förstärkare. Men FiiO-förstärkaren driver dem som om den inte har gjort något annat, med oerhört fin musikalitet och så att mycket av magin i mellanregistret kommer fram.

Med Sony MDR-Z1R får jag tyngden och slagkraften i basen som jag vet att de kan leverera, det finns överhuvud taget inget jag saknar alls. Med andra ord är K9 Pro ESS en fantastisk allt-i-ett-apparat, som driver alla dina hörlurar med den respekt de förtjänar.

Bäst i klassen

Rent ljudmässigt har Fiio-förstärkaren tillräckligt med kraft för att hålla lysande kontroll över de tyngsta basrytmerna, samtidigt som den behåller fokus på vad som händer i mellanregistret. Den är upplöst i tonerna och trollar fram musikaliteten i alla verk. Hörlurarna får till stor del bestämma ljudbilden medan förstärkaren står för kontrollen. Och upplösningen. FiiO K9 Pro är antagligen den bästa vi har hört i prisklassen.

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen