Många klarar sig fint med kameran i mobilen, men en riktig kamera ger alltid bättre bilder och för entusiasterna är en sådan den enda lösningen. Men vilken? Svaret är att det beror på vad den ska användas till och vilka krav man har på funktioner, bildkvalitet, storlek och pris.
Lite grovt kan man dela in marknaden i två huvudkategorier: kompaktkameror och systemkameror. Inom dessa kategorier finns det flera vägar att gå, här ska vi gå igenom de viktigaste.
Kompaktkamera
De färgglada kompaktkamerorna man brukade hitta i butikshyllorna har nästan försvunnit. Kvar finns tre sorter: de vattentäta som man kan snorkla med, superzoomkameror med mer än 10x zoom samt highend-kompaktkamerorna. De vattentäta passar bäst för de som behöver något robust som även tål vatten, men små bildsensorer och enkel optik gör att det inte är där som den bästa bildkvaliteten finns. De mest kända i den här klassen är Canon, Nikon, Olympus, Sony och Panasonic.
Priser: 3 000–10 000 kronor
Passar till: Vardagsbilder, semester, resor, vattensport
Superzoomkamera
Inte heller bland superzoomkamerorna, som egentligen är för stora för att kunna kallas kompaktkameror, hittar man den bästa bildkvaliteten. Men de har ofta 24–240 mm eller 24–600 mm zoom, vilket är perfekt för fågelskådning och vilda djur, men även landskap. Observera att så mycket zoom kan ge mjukare skärpa och sämre ljusstyrka och därför passar mindre bra till fotografering i svagt ljus. De bästa superzoomkamerorna heter ofta Panasonic, Sony eller Leica.
Priser: 10 000–20 000 kronor
Passar till: Vilda djur, landskap, natur
Highend-kompaktkamera
De bästa kompakta kamerorna kostar minst lika mycket som en systemkamera. Här får man inte mycket zoom, kanske bara 24–120 mm, och ingen möjlighet att byta objektiv. Bildsensorn är minst 1 tum stor, men det finns highend-kompakter i microfourthirds- eller APS-C-format, som ger minst lika bra bildkvalitet som många systemkameror, om inte bättre. I den här klassen får man många av funktionerna i systemkameror, och tekniken är ofta lånad från påkostade systemkameror. Det syns på bildkvaliteten, som är skarpare och mer detaljerad än från de billigare kompaktkamerorna. Canon och Sony gör de minsta highend-kompaktkamerorna, medan Fujifilm, Panasonic och Leica gör de bästa.
Priser: 10 000–50 000 kronor
Passar till: Kräsna fotografer på resa, gatufoto, allround och video
Systemkamera
De större och dyrare systemkamerorna ger den bästa bildkvaliteten. Systemkameran är det bästa alternativet för såväl erfarna hobbyfotografer som de som vill lära sig fotografering från grunden. Utbytbar optik, stor och skarp sökare, autofokus och en bildhastighet som hänger med de snabbaste rörelserna – och i vissa fall vädertätning som är praktisk för landskaps- och djurfotografering. Kom ihåg att våra tester visar större skillnader i prestanda som bildhastighet, autofokus, videofunktioner och optik än teknisk bildkvalitet. Därför handlar det framför allt om att hitta kameran som passar ens behov. Systemkameror tillverkas av alla välkända märken.
Pris: Från 5000 kronor
Passar till: Allround, bröllopsfoto, snabbaste sporterna, resor (de minsta)
Liten systemkamera
De minsta och lättaste systemkamerorna är Olympus och Panasonics MFT-kameror (microfourthirds). De har en mindre bildsensor än de andra, vilket gör dem små och behändiga. Även objektiven kan göras mindre vilket innebär att kamerorna passar bra för resor. Tack vare inbyggd bildstabilisator, hög bildhastighet och 4K-video är MFT-kamerorna nästan perfekta allroundkameror. Leta efter Olympus OM-D och Panasonic Lumix G.
Pris: 7 000–35 000 kronor.
Passar till: Allround, sport, djur, video, resor, gatufoto
Liten spegelreflex
Går man upp en storlek heter bildformatet APS-C. Det har större bildyta än MFT. I vissa fall kan det ge bättre brusegenskaper i svagt ljus. Här finns spegelreflexer också, även om det blir allt färre av dem på marknaden. De bästa spegelreflexerna i den här klassen står det alltid Canon eller Nikon på, och utbudet av objektiv och tillbehör är enormt. Här finns allt från enkla nybörjarkameror till svindyra proffskameror med större bildsensorer i fullformat (24 x 36 mm).
Pris: 5 000–10 000 kronor
Passar till: Nybörjare, allround, vardagsbilder
Spegellös med APS-C-format
De bästa kamerorna i APS-C-format utan spegel kommer från Leica, Canon, Sony och Fujifilm, och sistnämnda har ett stort försprång i utbud av både kameror och objektiv. Här hittar både nybörjare och erfarna fotografer kameror som passar perfekt. De är snabbare och mer användbara än många spegelreflexer och ett bra val för de som vill ha högsta möjliga bildkvalitet i en kamera som är så liten som möjligt.
Pris: 10 000–25 000 kronor
Passar till: Nybörjare, erfarna, allround, vardagsbilder, bröllop, porträtt, landskap, sport, video
Fullformatkamera
De nya, spegellösa och avancerade fullformatkamerorna har lika stor bildsensor som det gamla filmformatet i analoga – och digitala – fullformatspegelreflexer. Den här klassen riktar sig till erfarna och professionella fotografer. Ännu så länge är utbudet av optik och tillbehör inte särskilt stort och kamerorna kräver mer av fotografen om bilderna ska bli riktigt bra. De fyra viktigaste märkena i denna klass är Sony, Panasonic, Nikon och Canon, men även Leica (SL) måste nämnas.
Pris: 15 000–70 000 kronor
Passar till: Landskap, porträtt, reportage, studio, video, sport
Mellanformatkameror
Rent historiskt har detta format varit reserverat för studiofotograferna, men även med 44 x 33 mm bildsensorer är de digitala mellanformatkamerorna relativt kompakta. Alltså kan man ta dem med sig ut på location, på resa, i skog och mark – egentligen vart som helst eftersom de inte är mycket större än en professionell spegelreflex. Mellanformat är definitivt något för fotografer som vet vad de håller på med, det är kostsamt och har begränsningar som de små fullformatkamerorna inte har, till exempel fokushastighet och bildhastighet. De viktigaste i den här klassen är Fujifilm, Hasselblad, Phase One och Pentax.
Pris: Från 50 000 kronor
Passar till: Studio, landskap, porträtt, mode, reklam