Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Audeze LCD-5

Bättre blir det inte

LCD-5 är mindre och mycket lättare än några andra hörlurar i serien. Men ljudet är ändå bland det allra bästa vi har hört!

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Audeze LCD-5
Geir Gråbein Nordby

Med de öppna LCD-5 har amerikanska Audeze haft som mål att göra de bästa hörlurarna de kan, samtidigt som kåporna ska vara tillräckligt bekväma för att kunna bäras hela dagen. Och det är inte bara viktigt för musikälskare utan även för de som jobbar med ljud och musik under arbetsdagen.

Som alla modeller från Audeze är det här planmagnetiska hörlurar – eller ”planar-hörlurar”. De skiljer sig från vanliga, dynamiska hörlurar genom att ha en tunn folie upphängd mellan två magneter och där folien vibrerar i takt med den elektriska signalen och producerar ljud. Vanliga dynamiska hörlurar har element med mycket tyngre membran, med mindre yta men i gengäld mycket längre slaglängd. Dynamiska hörlurar har ofta – men inte alltid – starkare bas och tål högre ljudtryck, medan planmagneter har fördelen av mycket snabbare transientrespons och ofta mindre förvrängning – tills de överbelastas.

Superneutralt och silkeslent

När jag först tog på mig hörlurarna tänkte jag: ”Herregud, vilka lätta hörlurar!” 420 gram är visserligen rejält jämfört med vanliga trådlösa hörlurar, om du är van vid sådana. Men de känns inte alls tunga och jämfört med LCD-X, och även LCD-2C, är LCD-5 något helt annat. De tynger inte ner huvudet alls! De är superbekväma, samtidigt som de sitter stadigt när man headbangar till sin favoritmusik. Ja, för det gör du väl?

En trumpet har en närvaro som jag knappt har hört förut, medan det läckra raspandet på en kontrabas trycker till. På samma gång är man ständigt medveten om bakgrunden, där musikerna andas och sniffar en bit från mikrofonerna.

Här finns en sådan kontroll på varje mikrotransient att man tas med på en musikalisk resa samma ögonblick som man sätter på sig lurarna tills man tar av dem igen – gärna flera timmar senare. För de är så bekväma att man glömmer tid och rum.

Innan du avfärdar hörlurar för 50 000 kronor som vanvett bör du unna öronen att få höra Audeze LCD-5. Kanske de allra bästa du någonsin kommer att lyssna på.

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen