TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Vi utser Audeze LCD-5

Bättre blir det inte

LCD-5 är mindre och mycket lättare än några andra hörlurar i serien. Men ljudet är ändå bland det allra bästa vi har hört!

forfatter
Publicerad 2022-11-01 - 12:00

Med de öppna LCD-5 har amerikanska Audeze haft som mål att göra de bästa hörlurarna de kan, samtidigt som kåporna ska vara tillräckligt bekväma för att kunna bäras hela dagen. Och det är inte bara viktigt för musikälskare utan även för de som jobbar med ljud och musik under arbetsdagen.

Som alla modeller från Audeze är det här planmagnetiska hörlurar – eller ”planar-hörlurar”. De skiljer sig från vanliga, dynamiska hörlurar genom att ha en tunn folie upphängd mellan två magneter och där folien vibrerar i takt med den elektriska signalen och producerar ljud. Vanliga dynamiska hörlurar har element med mycket tyngre membran, med mindre yta men i gengäld mycket längre slaglängd. Dynamiska hörlurar har ofta – men inte alltid – starkare bas och tål högre ljudtryck, medan planmagneter har fördelen av mycket snabbare transientrespons och ofta mindre förvrängning – tills de överbelastas.

Superneutralt och silkeslent

När jag först tog på mig hörlurarna tänkte jag: ”Herregud, vilka lätta hörlurar!” 420 gram är visserligen rejält jämfört med vanliga trådlösa hörlurar, om du är van vid sådana. Men de känns inte alls tunga och jämfört med LCD-X, och även LCD-2C, är LCD-5 något helt annat. De tynger inte ner huvudet alls! De är superbekväma, samtidigt som de sitter stadigt när man headbangar till sin favoritmusik. Ja, för det gör du väl?

En trumpet har en närvaro som jag knappt har hört förut, medan det läckra raspandet på en kontrabas trycker till. På samma gång är man ständigt medveten om bakgrunden, där musikerna andas och sniffar en bit från mikrofonerna.

Här finns en sådan kontroll på varje mikrotransient att man tas med på en musikalisk resa samma ögonblick som man sätter på sig lurarna tills man tar av dem igen – gärna flera timmar senare. För de är så bekväma att man glömmer tid och rum.

Innan du avfärdar hörlurar för 50 000 kronor som vanvett bör du unna öronen att få höra Audeze LCD-5. Kanske de allra bästa du någonsin kommer att lyssna på.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Följ Ljud & Bild