TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa hörlurar och öronproppar 2022-2023

Här är de bästa hörlurarna – och så gör du för att välja rätt.

Av / 2022-11-01 - 12:01
Årets bästa hörlurar och öronproppar 2022-2023

Det är inte alla som vet om det, men det allra bästa ljudet kan du få med ett par hörlurar. Då slipper du nämligen allt som har med rummet att göra, vilket annars kan förvandla ljudet från även de bästa högtalarna till en enda röra. Hörlurar är det närmaste du kan komma en direktinsprutning av musiken!

Hörlursdjungeln tycks aldrig sluta växa, men medan trådlösa hörlurar fram tills nyligen var den största kategorin så har helt trådlösa hörsnäckor tagit över. De är helt enkelt mycket lättare att ha med sig – och batteritiden har blivit så bra att man inte längre behöver oroa sig för att få slut på ström.

Lurar eller proppar?

Vill du ha den allra bästa brusreduceringen, och vill ha något som är lätt att ta av och sätta på sig, så är stora hörlurar fortfarande att föredra framför proppar. De har ofta – men inte alltid – bättre ljud och batteritiden brukar vara ännu bättre. Komforten kan också bli bättre, eftersom man inte behöver ha på dig något i öronen som täpper till hörselgångarna.

Anledningen till att öronproppar har blivit så populära är att de är så väldigt bärbara! Dessutom ger de ett mycket mer minimalistiskt uttryck när man går runt bland folk. Och med tanke på hur bra de bästa har blivit är det inte konstigt att de flesta vill ha proppar.

De billiga har blivit bättre

Oavsett om du letar efter öronproppar för vardagsbruk eller träning, eller hellre vill ha ett par stora lurar på huvudet, så har vi de bästa tipsen för dig. Det senaste året har vi testat många hörlurar i alla prisklasser och även om vi har sett en ganska kraftig inflation de senaste månaderna kan vi glatt konstatera att även de billigaste hörlurarna har blivit bättre.

Speciellt bland brusreducerande hörlurar har vi lagt märke till att själva brusreduceringen har förbättrats. Detta gäller så klart toppmodellerna, men intressant nog har det blivit ganska vanligt även i de bästa av de billiga. För bara ett par år sedan var det otänkbart att få användbar brusreducering i ett par öronproppar för en tusenlapp, men nu har det blivit verklighet.

Ljudkvaliteten har även börjat bli väldigt bra bland trådlösa hörlurar och för första gången har vi fått förlustfri CD-kvalitet via Bluetooth!

Somliga vill fortfarande ha kabel

Det allra bästa ljudet får man fortfarande i hörlurar med sladd, helst ihop med en bra hörlursförstärkare. Vi har testat många sådana också, fast då främst i den dyrare änden. Hörlurar med kabel har blivit lite som systemkameror: de är reserverade för entusiaster. Helt enkelt för att de flesta tycker att trådlöst låter tillräckligt bra.

Så får du bättre ljud i hörlurarna

  1. Om de ska vara trådlösa: välj brusreducering

Nu för tiden är det inte så lätt längre att sälja trådlösa hörlurar utan brusreducering. Och det är inte konstigt, för vem vill ha bullriga flygplansmotorer eller väsnande busspassagerare i öronen när man kan slippa? Dessutom gör brusreduceringen att du kan lyssna på musik på lägre volym och kanske till och med räddar dig från hörselskador.

  1. Öronproppar: välj helst vattentäta

Även om du inte är träningsnarkoman kan det vara en fördel att ha öronproppar som tål vatten och svett. Plötsligt kommer du på att du måste ge dig ut och springa och eftersom ingen styr vädret är det en fördel om propparna tål en skvätt regn. Leta efter minst IPX4-certifiering.

  1. Använd EQ för bättre ljud

En del hörlurar har en app där det finns tonkontroller (EQ). Den kan du använda för att fintrimma ljudet efter din egen smak. Du bör däremot inte välja ett par hörlurar som har fel ljud från början, eftersom det finns gränser för vad som går att fixa till med EQ.

  1. Bluetooth-kodek: Allt är bättre än SBC!

Om ett par hörlurar bara har SBC-kodek bör du som regel undvika dem – om du inte bara är ute efter ett snabbt köp för några hundralappar. SBC är nämligen den sämsta ljudöverföring som finns via Bluetooth.

De som har en Apple-mobil bör leta efter AAC-kodeken och Android-användare bör kolla om hörlurarna stöder aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless är också sakta men säkert på väg och då kan det bli extra kul att lyssna!

  1. Använd en förstärkare

Det här tipset gäller bara hörlurar och öronproppar med kabel. Du får mycket bättre och starkare ljud om du kopplar in en hörlursförstärkare. Helst en med inbyggd DAC. Bra, bärbara förstärkare börjar på ungefär 1 000 kronor, men kan kosta fem gånger så mycket. Stationära brukar börja på 5 000 kronor och det finns ingen gräns för hur mycket de kan kosta.

Nominerade till årets bästa hörlurar

Vinnare av Årets bästa hörlurar och öronproppar 2022-2023

Årets ljudinnovation

Nura NuraTrue Pro

Bluetooth med CD-kvalitet

Nura är ett av de mesta innovativa märkena inom hörlurar. Med NuraTrue har de överträffat sig själva.

Nura har lyckats göra sig ett namn på ganska kort tid. Det beror på att de inte gör som alla andra utan går sin egen väg.

Först kom hörlurarna NuraPhone, ett par over-ear-hörlurar med en öronpropp i mitten av varje kåpa. Hybrid-öronproppar/lurar, med andra ord. Propparna skapar hela ljudbilden och kåporna skickar dånande bas genom skallen!

Men den största innovationen med NuraPhone var att de var först på marknaden med att skräddarsy ljudbilden efter användarens öron.

Sedan kom NuraLoop och sedan de helt trådlösa NuraTrue, som hade behållit propparna och hoppat över kåporna. Med samma smarta användaranpassade ljud.

NuraTrue Pro – förlustfritt Bluetooth-ljud

Den nya Pro-versionen är marknadens första öronproppar med förlustfritt Bluetooth-ljud! Det är något helt nytt, för även om både LDAC och aptX HD ger förbättrat Bluetooth-ljud och ståtar med både 24 bitar och upp till 96 kHz, så är det faktiskt inte äkta lossless. Det trixas med data och psykoakustiska modeller. Men med aptX Lossless är bitströmmen som packas upp i andra änden en kopia av signalen som skickades in från början.

Dessutom har Pro-versionen förlängt batteritiden från 6 timmar till 8 i själva propparna och från 18 timmar till 24 i fodralet. Multipoint finns också.

Innovation rakt igenom

NuraTrue Pro är innovation rakt igenom, på ett synnerligen lyckat sätt. Här ligger tekniken i framkant, men är inpackad i ett användarvänligt gränssnitt – och utfört på ett sådant sätt att det inte skalar bort den känslomässiga aspekten av musikåtergivningen. Snarare tvärtom. När ljudet är kalibrerat till användarens öron får alla instrument fullt fokus, plus att propparna har en enorm bas. Kul!

Att Nura-propparna dessutom är de första med förlustfritt ljud över Bluetooth gör dem inte mindre spännande. Förbättringen är subtil, men ändå viktig och gör att man kommer ännu närmare musiken.

Det enda felet med NuraTrue Pro är storleken. Det här är stora grejor. Som tur är sitter de bra.

Årets bästa helt trådlösa öronproppar, Basic

JBL Tune 130NC

Årets största klipp

Den strålande EQ:n hjälper JBL Tune 130NC att bli det bästa köpet för under tusenlappen.

JBL har utrustat sin billiga Tune 130NC med Fast Pair för Android-enheter, så att den dyker upp automatiskt på din telefon när den är i närheten för första gången. Röstassistentstöd finns också där, tillgängligt genom att trycka och hålla in på vänster öronpropp. Touchkontrollerna kan också anpassas.

Tune 130NC har både aktiv brusreducering och medhörning. Det senare kan fokusera på omgivningen i allmänhet, eller tal i synnerhet. I praktiken innebär det att mellanregistret från omgivningen lyfts lite extra, så att du lättare kan höra vad folk säger till dig.

När JBL Headphones-appen dessutom ger tillgång till en equalizer, är detta ett imponerande funktionsutbud i prisklassen. Du behöver inte använda den, eftersom propparna låter bra direkt ur kartongen. Men basen är något överdimensionerad och mellanregistret för återhållet för mig. Du kan med fördel dra upp lite runt 1 kHz och sänka nivån vid 6 kHz för att kompensera så att det inte blir för vasst i toppen.

Ljudet av JBL Tune 130NC

Den maximala ljudnivån tycker jag är lite låg på vissa inspelningar och i vissa situationer. Det kan åtgärdas genom att dra upp EQ vid alla frekvenser och sedan dämpa nivån något mellan 2–4 kHz, eftersom det annars kan låta litet nasalt.

Ljudet från JBL-propparna är bland det bästa jag har hört under tusenlappen, särskilt efter viss justering. EQ-funktionen i JBL-appen är nämligen bland de bästa.

Talkvaliteten är bra, med en något hård men tillräckligt tydlig röst. Med brus i bakgrunden, simulerat med pink noise, drunknar dock användarens röst och det blir svårt att höra vad som sägs. Så se till att du inte är i bullriga omgivningar när du pratar.

Hur som helst måste detta sägas vara ett superklipp – och de bästa öronpropparna vi har hört för de här pengarna!

Årets bästa helt trådlösa öronproppar, Premium

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Rent guld i öronen

Sennheiser Momentum True Wireless 3 är fantastiska på alla sätt och vis.

Till Momentum True Wireless 3 ingår örontoppar i fyra olika storlekar och för första gången har propparna anpassningsringar med vingar som sticks in under ytterrörets antihelix-båge. Det gjorde susen för mig, med en mellanstor topp och ringen med störst vinge.

Brusreducering

Brusreduceringen i MTW3 gör sitt jobb i basregistret, samtidigt som den faktiskt släpper igenom mer högfrekventa ljud, till exempel knattrandet från ett datortangentbord. Ute i det fria tar den bort störande ljud från byggnadsarbeten och förbipasserande bilar, samtidigt som fågelkvitter hörs riktigt bra. Det här är absolut inte den dummaste formen av brusreducering

Momentum True Wireless 3 är mest prisvärda

De helt trådlösa öronpropparna Sennheiser Momentum True Wireless 3 är sagolika. De har gått ner 10 procent i pris mot föregångarna och är fortfarande samma fantastiska par. Förbättrade på en del sätt, med trådlös laddning och aptX Adaptive-kodeken. Men det som verkligen är pricken över i är anpassningsmöjligheterna för passformen. Nya fästringar inuti örat gör att de sitter bättre än någonsin, nu kan man tryggt ha dem på sig på en joggingrunda.

EQ:n är fortfarande samma billiga: bara bas, mellanregister och diskant går att justera. Men det gör ingenting när ljudet är så bra från början. Flerpunktsanslutning saknas också, men det är en petitess.

I den här journalistens öron är B&W PI7 fortfarande bättre, fast då är de också mer än 50 procent dyrare. Om du undrar vilka som är de bästa trådlösa öronpropparna för under 3 000 kronor så är True Wireless 3 min klara rekommendation.

Årets bästa trådbundna höronproppar, Highend

Sennheiser IE 600

Några av de allra bästa öronpropparna

Sennheisers high-end-ørepropper blåser tryllestøv i ørene!

Husen i IE 600 är gjorda genom en speciell 3D-printprocess, med en metallstruktur som heter ZR01 amorf zirkonium. Atomstrukturen ska vara mer stabil än i vanlig metall, så att metallen i de här öronpropparna inte har några svaga punkter som kan brytas eller böjas. En liknande metallstruktur har redan använts av NASA i borrhuvudet på Mars-farkosten Perseverance. Tåliga grejor, alltså. Och det känns så också när man håller dem i handen.

Sennheiser lovar att metallen dessutom har ”banbrytande akustiska prestanda”.

Lite förvrängning

Ett speciellt bakstycke ska minimera reflektioner inne i huset och en extra akustisk kammare ska eliminera resonanser och minska tryckskillnader för att ge en renare och mer detaljerad diskant. Så att lyssnaren kommer ännu närmare musiken.

Skräddarsydd passform

IE 600 har guldpläterade MMCX-kontakter som klarar tredjepartskablar med en diameter på upp till 4,8 mm. Både obalanserad kabel med 3,5 mm-kontakt och balanserad med 4,4 mm-kontakt ingår, båda är förstärkta med slitstark aramidfiber (Kevlar). Örontoppar av både silikon och minnesskum ingår också, i tre olika storlekar. Till skillnad från IE 800S har öronpropparna byglar för att sitta så bra som möjligt i öronen.

Så låter Sennheiser IE 600

Vi hade en känsla av att Sennheiser IE 600 skulle vara väldigt bra. Ändå blev vi överraskade över hur bra de faktiskt är. Det vore för enkelt att säga att man får ljudet av IE 800S fast med en mer uttalad bas. Det får man, men på samma gång är det bättre dynamik och mer liv i hela frekvensbandet, samtidigt som öronpropparna känns mer ”musikaliska”. De nya Sennheiser-propparna känns därför som ett MYCKET bättre köp.

Jämfört med de billigare IE 300 är IE 600 lite mindre energiska i mellanbasen och har lite mindre av den häftiga aggressionen. Det tar de igen med upplösning och en detaljnivå som IE 300 inte matchar, framför allt inte i diskantregistret.

Vi kan inte komma på några öronproppar vi hellre hade velat ha för under 10 000 kronor. De är helt enkelt sagolika.

Årets bästa helt trådlösa träningsöronproppar, Premium

Jabra Elite 7 Active

Träningsmusik på en helt ny nivå

Med den här prislappen har Jabra en hel del att bevisa. Och Elite 7 Active gör ingen besviken.

I förpackningen hittar jag två extra örontoppar, dock inga med vingar vilket kan kännas lite förvånande med tanke på att Elite 7 Active säljs som träningsproppar. Men det finns faktiskt en förklaring till detta … Propparna har ett speciellt ytskikt som Jabra kallar ShakeGrip-teknologi. Det är ett flytande silikongummi som ska hjälpa propparna att sitta kvar i öronen utan att behöva ha ”vingar”. Min uppfattning är att propparna är mjuka, följsamma och sköna. I mina öron sitter de riktigt bra, även under svettiga träningspass.

Du styr propparna genom att trycka på knapparna på öronproppen (ingen riktigt touch) och du behöver inte alls trycka lika hårt. Det tackar mina öron speciellt för. Responsen är finfin och jag tycker det är skönt att jag i appen kan välja själv vilken knapptryckning som ska utföra vad. Jag uppskattar även att det finns röståterkoppling som talar om ifall jag väljer ANC (brusreducering) eller Hearthrough.

Många inställningar

Tack vare sex olika ljudinställningar, som du dessutom kan anpassa manuellt, är chansen stor att du kan trixa dig fram till en ljudbild som passar just dig.

I appen finns även ett Soundscape-alternativ som du kan använda dig av om du bara vill stänga ute världen för en stund utan att fokusera på musik, text och takt. Till att börja med undrade jag kanske lite vad det skulle vara bra för. Men jag kan meddela dig att under ett yogapass fungerar det jättebra med ljudet av ett vattenfall i öronen.

Bäst sammantaget

Jabra Elite 7 Active är en väldigt bra träningspropp, det är helt säkert. Trots avsaknaden av vingar sitter den säkert och stabilt i örat utan att göra ont.

Ljudet är bra, även om det finns modeller som låter ännu bättre. Vi hade mycket väl kunnat tänka oss lite mer fyllighet och tyngd, men passformen tillsammans med användarvänligheten och en spelglädje som får det att pirra i benen gör att de här sammantaget är klassens bästa öronproppar det senaste året.

Årets bästa helt trådlösa hörlurar, Basic

Sony WH-XB910N

Tufft ljud

Ingen av de billiga hörlurarna vi har testat det senaste året har haft lika mycket som de här.

XB910N vänder sig till de som älskar bas. Basen har nämligen dragits upp ett par snäpp här, den är fylligare än vanligt. Därför har hörlurarna fått XB i beteckningen, som står för eXtra Bass.

Brusreducering och omgivningsljud

Sonys billigare hörlurar kostar ungefär hälften så mycket som toppmodellen WH-1000XM5, men har både aktiv brusreducering och omgivningsljud, vilket innebär att hörlurarna fångar upp ljud utifrån genom mikrofonen och återger det med högtalarelementen. Motsatsen till brusreducering, med andra ord, och något som kan vara praktiskt om du ska höra vad någon säger till dig, eller om du rör dig i trafiken och vill höra vad som händer runt omkring.

Flerpunktsanslutning

Hörlurarna har Bluetooth version 5.2 och stöder så kallad multipoint-anslutning. Det betyder att de kan kopplas till exempelvis mobil och PC samtidigt, så att du kan använda din PC för musik- och videokonferenser och din telefon för mobilsamtal, utan att bryta anslutningen.

Så låter Sony WH-XB910N

Direkt från fabrik är ljudet lite väl rikt på bas, och dessutom fattigt på mellanregister, men någon katastrof är det inte – och det behövs inte våldsamt stora justeringar i appen för att det ska låta kanontufft.

Basen masserar hörselgången och blåser fräscht liv i rytmerna, samtidigt som det finns kvaliteter längre upp som även gynnar akustiska instrument. Listpop har sällan låtit så här bra, och ett och annat klassiskt orkesterstycke fungerar också

Brusreduceringen är bra, samtalskvaliteten likaså. Även om den senare fortfarande hade kunnat vara ännu ett snäpp bättre i diskanten.

Med tanke på vad Sony-lurarna levererar när det gäller ljudkvalitet, komfort, funktionalitet och stabilitet så finns det ingen som kan hota dem i den här prisklassen.

Årets bästa helt trådlösa hörlurar, Premium

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Bästa totalupplevelsen

Det tog tre år för Sennheiser att uppdatera sina trådlösa Momentum-hörlurar. Men Momentum 4 Wireless var värda att vänta på.

Sennheiser hävdar att Momentum 4 levererar klassens bästa ljud, tack vare 42-millimeters högtalarelement av hög kvalitet. Samma storlek som i föregångaren, så man kan misstänka att de är likadana.

Hörlurarna har förbättrad, adaptiv brusreducering som anpassar sig efter miljön du befinner dig i. De har även omgivningsljud – eller transparens – där brusreduceringen reverseras och i stället skickar in omvärlden i öronen.

Ljudkodeken aptX Adaptive används för att höja kvaliteten, detta fungerar för Android-användare. Apple-användare får nöja sig med AAC. Man får faktiskt lite mer luft runt tonerna med aptX Adaptive, vilket gör att jag föredrar Android när jag lyssnar på musik.

60 timmars batteri

Batteritiden anges till hela 60 timmar, med brusreducering aktiverad och med ljudnivån i mittenläget. Det är ganska extremt, dubbelt så länge som konkurrenten Sony WH-1000XM5 och tre gånger längre än Apple AirPods Max. Ändå är Sennheiser-lurarna billigare.

Snabbladdning går också undan, här får du upp till fyra timmars användning efter bara fem minuters laddning om du har en kapabel snabbladdare.

Så låter Momentum 4 Wireless

Momentum 4 Wireless levererar på nästan alla områden. Ljudet är bättre balanserat än i tidigare versioner, men blir ändå aldrig tråkigt. Det finns nämligen bra med tryck i basen, vi vågar faktiskt påstå att detta är det bästa ljudet du kan få för de här pengarna. Vill du att det ska låta bättre än så här får du betala extra!

Brusreduceringen gör sitt jobb, även om den inte hotar att putta ner de allra bästa från tronen. Komforten tillhör också toppklassen.

Batteritiden är i särklass och tack vare snabbladdningen krävs det mycket för att få slut på ström. Sammantaget en fullträff för det här priset!

Årets bästa hörlurar, Highend

Audeze LCD-5

Bättre blir det inte

LCD-5 är mindre och mycket lättare än några andra hörlurar i serien. Men ljudet är ändå bland det allra bästa vi har hört!

Med de öppna LCD-5 har amerikanska Audeze haft som mål att göra de bästa hörlurarna de kan, samtidigt som kåporna ska vara tillräckligt bekväma för att kunna bäras hela dagen. Och det är inte bara viktigt för musikälskare utan även för de som jobbar med ljud och musik under arbetsdagen.

Som alla modeller från Audeze är det här planmagnetiska hörlurar – eller ”planar-hörlurar”. De skiljer sig från vanliga, dynamiska hörlurar genom att ha en tunn folie upphängd mellan två magneter och där folien vibrerar i takt med den elektriska signalen och producerar ljud. Vanliga dynamiska hörlurar har element med mycket tyngre membran, med mindre yta men i gengäld mycket längre slaglängd. Dynamiska hörlurar har ofta – men inte alltid – starkare bas och tål högre ljudtryck, medan planmagneter har fördelen av mycket snabbare transientrespons och ofta mindre förvrängning – tills de överbelastas.

Superneutralt och silkeslent

När jag först tog på mig hörlurarna tänkte jag: ”Herregud, vilka lätta hörlurar!” 420 gram är visserligen rejält jämfört med vanliga trådlösa hörlurar, om du är van vid sådana. Men de känns inte alls tunga och jämfört med LCD-X, och även LCD-2C, är LCD-5 något helt annat. De tynger inte ner huvudet alls! De är superbekväma, samtidigt som de sitter stadigt när man headbangar till sin favoritmusik. Ja, för det gör du väl?

En trumpet har en närvaro som jag knappt har hört förut, medan det läckra raspandet på en kontrabas trycker till. På samma gång är man ständigt medveten om bakgrunden, där musikerna andas och sniffar en bit från mikrofonerna.

Här finns en sådan kontroll på varje mikrotransient att man tas med på en musikalisk resa samma ögonblick som man sätter på sig lurarna tills man tar av dem igen – gärna flera timmar senare. För de är så bekväma att man glömmer tid och rum.

Innan du avfärdar hörlurar för 50 000 kronor som vanvett bör du unna öronen att få höra Audeze LCD-5. Kanske de allra bästa du någonsin kommer att lyssna på.

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon
Guide

Vad är balanserad armatur?

Vad är balanserad armatur i öronproppar?
Läs mer