Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Audio-Technica ATH-ADX5000

Fjäderlätt superljud

Publicerad 2018-10-31 - 09:09
Audio-Technica ATH-ADX5000
Geir Gråbein Nordby

Man behöver bara titta på ATH-ADX5000 för att förstå att det här är seriösa saker. Som andra öppna hörlurar från samma tillverkare är högtalarelementen skyddade av ett utvändigt metallnät. Elementen är dessutom belagda med volfram för ökad hållbarhet och styvhet, något som även ska ge ännu bättre transientrespons och dynamik. Elementen mäter 58 millimeter i diameter men eftersom de går hela vägen ut till ramen och går i ett med den så är hörluren betydligt kompaktare än den hade kunnat vara. Även om detta fortfarande är en ganska så stor modell.

Hörlurarna är gjorda av magnesium, vilket gör dem lika styva som lätta – bara 270 gram får betraktas som fjäderlätt i den här kvalitetsklassen. Velourkuddarna sitter som en dröm på örat och huvudbygeln ligger stabilt och fast.

Superljud

Det är få highend-lurar som är särskilt lätta att driva, men på många sätt tar de här priset. Med fel hörlursförstärkare låter de tämligen tunt och blodfattigt i basregistret. Gudskelov fick jag låna den häftiga förstärkaren AT-HA5050H att testa med. Den kostar inte bara 60 000 kronor (!) utan ger en möjlighet att välja olika utgångsimpedans, där den med lägst (0,1 ohm) ger mycket högre dämpfaktor än den högsta (120 ohm).

Magin kommer fram bäst med ett eller två snäpp upp i utgångsimpedans. Det gäller att hitta balansen mellan den mest distinkta dynamiken i toppregistret och mesta möjliga fyllighet längre ner i basregistret. Med den här lilla justeringen växer ljudbilden från hörlurarna. De får en varm och härlig klang. Lady Gagas pianoversion av hennes countrylåt Joanne låter stort, med fin klangbotten i pianot.

Sugen på något rått och tufft? Prova då med lite skitig, alternativ countryrock. Om inte Son Volt ger dig rockkänslan av låten Sinking Down med de här lurarna så vet jag inte vad som skulle kunna göra det. Grov dist, steel­gitarr, en hel dos blues och massor av ös. Och Jay Farrars röst som sticker ut mitt i alltihop. Jag har sällan hört musik så musikalisk och samtidigt så detaljerad och dynamisk.

ATH-AD5000 är helt klart de bästa hörlurarna vi fick in i testrummet under året som gått, och tar enkelt hem guldmedaljen. (GN)

Knivskarp OLED-TV från Sony

Ny fullträff från Samsung

Spelarens våta dröm?

Rulla till toppen