Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: NAD M33

Kul, klok och knivskarpt exakt

Publicerad 2020-11-03 - 11:55
NAD M33
John Hvidlykke

NAD M33 är inte bara en förbättring av en redan lyckad highend-förstärkare. I praktiken handlar det om en helt ny produkt. Både när det gäller teknik, funktionalitet och ljud.

På utsidan ser NAD M33 ut precis som sin föregångare, men skenet bedrar. Den är full av smart teknik som går mycket djupare än den stora pekskärmen – och som gör den helt speciell. Inte minst i highend-segmentet.

Bland de tekniska godsakerna finns Dirac-rumskorrektion, som rättar till de ojämnheter i basen som alla lyssningsrum har. Och inbyggd BluOS-strömningsmodul som innebär att man bara behöver lägga till ett par högtalare för att få en komplett stereoanläggning.

Förstärkartekniken är helt ny. M33 är en analog klass D-förstärkare som bygger på ett par helt nyutvecklade moduler – med danska rötter. Det handlar om så kallade ”Eigentakt”-moduler, utvecklade av danska Purifi, som har ljudpionjären Peter Lyngdorf bland grundarna. Bland annat utlovas oerhört låg förvrängning – oberoende av frekvens, effekt och last.

NAD M33 lämnar 200 watt per kanal i 8 ohm och 380 watt i 4 ohm. Alltså nära en fördubbling. Skulle detta inte vara nog så kan förstärkaren bryggkopplas med en brytare på baksidan.

Med tillägg av HDMI, plus inbyggd BluOS-strömning och Bluetooth i (nästan) CD-kvalitet tack vare aptX HD, kommer de flesta att ha alla ljudkällor de behöver. På samma gång har ljudkvaliteten blivit ett snäpp högre. Och märk väl att utgångspunkten redan var en riktigt hög nivå. Slutligen – och detta är viktigt – är M33 ett kul sällskap. Den spelar med ett driv och en entusiasm som föregångaren, märker man så här i efterhand, saknade. Grädden på moset är rumskorrektionen.

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Rulla till toppen