Technics är mest kända för skivspelaren som blev en DJ-favorit: SL-1210.
Men de gjorde grammofoner för highend- marknaden också. En marknad som på 70- och 80-talen var ganska så stor. Sedan kom CD-formatet 1982 och botten gick ur vinylmarknaden – och skivspelarna följde efter.
Miljontals LP-skivor hamnade på soptippen, några ställdes undan i garage, i källare och på vindar och det gick knappt att få tag på en enda skivspelare. Men Technics fortsatte bygga en. SL-1210 för DJ:s. Ända tills den också försvann.
Technics slutade inte bara med skivspelare när de la ner produktionen av SL-1210, de skrotade hela Technics-avdelningen. För gott, verkade det som.
Men så reste sig den svarta vinylen ur askan igen, något överraskande, och efterfrågan på skivspelare steg sakta men säkert.
Plötsligt gick det att köpa både spelare och skivor, och utgivningen på vinyl ökade markant. Från att ha varit ett format för särskilt intresserade blev vinylen plötsligt rumsren igen.
Nya modeller dök upp nästan som över natten och märken som Rega, Thorens och Pro-ject fick svårt att tillverka tillräckligt många skivspelare för att klara av efterfrågan.
Detta nya intresse för LP-skivor bidrog till försäljningen av elektronik, högtalare och tillbehör, och helt plötsligt var inte 20 000–
30 000 kronor dyrt för en skivspelare, bara man var tillräckligt hängiven.
Under tiden hade de ångrat sig borta i Tokyo och bestämt sig för att blåsa liv i Technics igen. Exotisk elektronik med ny teknik och egenutvecklade högtalare fick hifi-pressen att reagera. Var Technics verkligen tillbaka?
Om det fanns något som helst tvivel om den saken så försvann det nog när Technics lanserade en SL-1200GAE på CES-mässan i Las Vegas i januari 2016. En renodlad highend-skivspelare, ingen DJ-maskin. Först i en begränsad upplaga, sedan en serietillverkad version som hette SL-1200G, följd av en billigare SL-1200GR. Plötsligt hade Technics tre skivspelare att erbjuda marknaden.
Nu har de fyra.
Slutsats
Det hör till sällsyntheterna att något som är så här dyrt och massivt byggt både kan låta gudomligt vackert och vara enkelt att använda.
Det finns naturligtvis ännu dyrare skivspelare, som med häpnadsväckande dyra pickuper kan låta ännu lite bättre. Garanterat. Det går hur bra som helst att lägga en miljon och mer än så på en vinylrigg. Men jag är inte säker på att det är värt det. För Technics SL-1000R tar ljudet till en nivå där allt annat vi har testat bleknar. Ska det bli väsentlig bättre än så här så blir det väsentligt dyrare också. Och mer komplicerat. Och det vill vi inte. (LS)