Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Denon AVC-X8500H

Monster med vingar

När Denon lanserar ett nytt flaggskepp så handlar det om allt annat än en småplutt. AVC-X8500H har hela 13 förstärkarkanaler, var och en av dem specad till 150 watt i 8 ohm. Och med en maximal strömförbrukning på 900 watt är det uppenbart att det här är potenta grejor.

Det är inte bara för att vara kaxig, i hemmabion är det viktigt att ha tillräckligt med kraft till förfogande – även när man spelar på måttlig ljudnivå eftersom det oftast ger mindre förvrängning. Alltså renare ljud.

Förstärkaren stöder dessutom allt godis och alla format som hemmabiovärlden har att erbjuda. Den levereras med HDMI 2.0b direkt från fabrik för att ge ännu bättre HDR-stöd och har en förbättrad ljudreturkanal (eARC) som stöder HD-ljud – Dolby Atmos också – tillbaka genom HDMI-kabeln som går upp till TV:n. Längre fram kommer man kunna uppgradera förstärkaren till HDMI 2.1, som ökar bandbredden från 18 till 48 Gbit/s och därmed stöder framtida video med 8K-upplösning.

Monster som kan dansa

Denon AVC-X8500H är den mest avancerade surroundförstärkaren på marknaden idag. Den största förbättringen mot dess billigare lillebror AVR-X6400H är att den har 13 kanaler, alltså två extra, vilket gör det möjligt att få en ännu större ljudbild när du tittar på film eller lyssnar på musik med Dolby Atmos, DTS:X eller Auro 3D. Och det hörs, för den har den största ljudbilden vi hört från en sådan här maskin. Dessutom har den en musikalitet som överträffar det allra mesta, och kan backa upp det med muskler. Det betyder att oavsett om det är film eller musik som ska spelas så förvandlas vardagsrummet till ett magiskt rum av ljud.

Musik i stereo fungerar också väldigt fint, men det är förmodligen inte det som är den största skillnaden mot andra förstärkare för
25 000 kronor. Använd alla kanaler eller köp en billigare receiver, är vårt råd. Det innebär att hela rummet ska fyllas med högtalare – men ska det vara så ska det!

Annons

Det finns ingen hemmabioförstärkare som glänser mer av guld än den här. (GN)

forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.