Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Asus ZenWiFi Pro ET12

Bättre mesh-nätverk hittar du inte

Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Asus ZenWiFi Pro ET12

Mest populære tester

Recension
Efter tre säsonger börjar både huvudpersonerna och serien uppvisa trötthetstecken. Men den avslutande säsongen är väl värd att se.
Nyhet
Riktiga självkörande bilar är precis runt hörnet, enligt start-up firman Wayve. Och för att bevisa det släpptes deras testbil loss på Londons gator - med Bill Gates i framsätet.
Nyhet
400 Mp, panoreringshjälp och bättre filöverföring.
Geir Gråbein Nordby

När behöver du egentligen ett kostsamt mesh-nätverk? Om ditt hem är fullt av dumma prylar och ditt enda digitala problem är om du kan streama Netflix i 4K eller inte, klarar du dig utmärkt med ett billigt nätverk. Även ett billigt mesh-nätverk kan ge bra hastigheter, om det finns få anslutna enheter att hålla koll på.

Har du däremot ett fibernät med en bandbredd på 500 Mbit/s eller mer åt varje håll så får du gå upp i pris. Speciellt om du har ett stort hem som är proppfullt av smarta prylar.

Två välutrustade enheter

Asus ET12 består av två enheter som båda är identiska. Det betyder att du kan välja vilken som ska vara routern och vilken som ska vara satelliten (noden).

På baksidan finns fyra Ethernet-portar, varav två är standard 1 Gbit/s och två är på hela 2,5 Gbit/s. De långsammaste används för att ansluta till smarta enheter som antingen inte stöder WiFi eller som du vill ha en så stabil internetuppkoppling som möjligt för.

De snabbaste portarna används för själva infrastrukturen i mesh-nätverket, vilket även kallas för backhaul. På routern ska porten märkt WAN kopplas till modemet eller fiberomvandlaren, och den som är märkt LAN är reserverad för den trådbundna anslutningen till noden. Den kopplas till nodens WAN-port.

Extrema prestanda

Asus ZenWiFi Pro ET12 kostar mycket, men så är det också grymt snabbt, väldigt stabilt och bland de mest flexibla systemen som finns. Och så stöder det Wi-Fi 6 och alltså det nya 6 GHz-bandet.

Hur många noder som än kopplas ihop kan alla använda trådbunden backhaul om du vill. Nätverket kan dessutom byggas ut med billigare noder och routrar, om du har döda zoner där höga hastigheter är mindre viktiga.

Appen har bra inställningsmöjligheter och bra översikt, och ingen av nätverkets funktioner är låsta till ett betalabonnemang. Bara om du vill ha utökad digital säkerhet.

Om du har gigabit-internet och vill ha det snabbaste och bästa så är listan kort. Och hittills är det ET12 som tronar överst av dem vi har testat. Med vansinniga hastigheter och suverän stabilitet.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen