Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Asus ROG Swift OLED PG42UQ

Gnistrande spelkänsla

Den stora Asus-skärmens OLED-panel ger den bästa spelupplevelsen vi har haft.

Publicerad 2022-11-01 - 12:00
Asus ROG Swift OLED PG42UQ
Geir Gråbein Nordby

ROG Swift OLED PG42UQ är en stor och häftig 42-tums OLED-skärm. Panelen är av typen WOLED från LG Display, där W:et står för White. Kortfattat används vita subpixlar som delas upp i rött, grönt och blått ljus genom ett färgfilter. En fjärde vit subpixel får fortsätta vara vit, för att få tillbaka en del av ljuset som går förlorat genom färgfiltret.

Fördelen är perfekt svärta, eftersom varje pixel gör sitt eget ljus. WOLED-tekniken är dessutom mycket billigare än RGB-OLED, där varje subpixel också har sin egen färg och alltså inte behöver ha ett färgfilter.

Flimmerfri bild

Skärmfrekvensen kan överklockas till 138 Hz, eller så väljer man helt enkelt 120 Hz direkt från grafikkortet.

Skärmen stöder G-Sync för en flimmerfri bild med variabel frekvens. HDR har den också, för extra tryck i högdagrar, och en stor färgrymd. OLED har en aning begränsad ljusstyrka jämfört med LCD och här ser vi 435 nits (cd/m2) max och 135 nits vid full ljusstyrka på hela skärmen.

Fantastisk spelkänsla

Även om det finns spelmonitorer med högre bildfrekvens är 120–138 Hz tillräckligt för att ge en flytande känsla när man panorerar runt i förstapersonsspel som Halo Infinite eller kör racerbil i Forza Horizon 5.

Färgerna är exemplariska i sRGB-bildläget, förkalibrerade med stor noggrannhet för att vara en spelskärm (1,43 Delta E i färgrymd och 2,23 på gråskalan). Ur den synvinkeln kan skärmen faktiskt också användas för bildbehandling.

Bilden smäller verkligen till, med perfekt svärta! Färger, kontrast, allt sitter! Och den matta ytan tål damm och fläckar bättre och ger färre reflektioner från rummet än om den vore blank.

PG42UQ är inte vårt förstahandsval för kontorsarbete, eftersom WOLED-pixelstrukturen gör att text inte uppfattas som helt skarp, dessutom är det en nackdel att ljuset dimmas med statiska, ljusa bakgrunder.

Men detta är den bästa gaming-skärmen vi har testat hittills!

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Rulla till toppen