TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa datorprodukter 2022-2023

Corona släppte äntligen taget – men hemmakontoret fanns kvar. 2022 blev året vi jobbade och spelade överallt.

Av / 2022-11-01 - 12:11
Årets bästa datorprodukter 2022-2023

Hemmakontoret har kommit för att stanna. Efter att vi tvingades ta med oss ​​jobbet hem 2021 har många fått smak för fördelen med att inte behöva ägna så lång tid varje dag åt att resa fram och tillbaka till arbetsplatsen. Och nu har hemmakontoret fått ett smart namn: hybridarbete. Alltså blandningen där det inte längre spelar så stor roll om medarbetarna sitter på samma adress – så länge de kan samarbeta och lösa sina uppgifter.

Detta ställer nya krav på utrustningen, framför allt har webbkameror och hörlurar för Zoom-möten blivit vanliga.

Gaming håller också på att bli hybrid

I den mer fritidsinriktade delen av området har gaming-datorn alltid varit beredd på att resa, men i år såg vi flera hybridheadset där man kan spela trådlöst med förlust- och fördröjningsfritt ljud i öronen hemma – och fortsätta spela på sin mobiltelefon med Bluetooth-ljud när man går ut.

På Ljud & Bild har vi testat och skrivit om datorer av alla sorter och i alla viktklasser. För behoven är lika olika som våra plånböcker. Vad som är bäst beror på ens egna behov.

Vissa behöver en superkraftig dator som kan redigera video i biokvalitet och skapa grafik för trycksaker eller 3D-modeller. För andra handlar det bara om att kunna svara på mejl och skriva lite dokument så enkelt och billigt som möjligt. Ytterligare andra sätter bärbarhet och vikt över allt annat, eftersom datorn måste kunna bäras runt i väskan varje dag. Och så finns det spelare som kräver de senaste grafikkorten och de mest kraftfulla processorerna.

Nya krav på nätverket

Under 2022 testade vi fler nätverksprodukter än någonsin tidigare. Speciellt mesh-routrar som gör det möjligt att nå hela huset med trådlöst nätverk i höga hastigheter. Om man har en snabb internetuppkoppling och många trådlösa enheter är WiFi 6E den bästa – och dyraste – lösningen.

Datorskärmarna har också blivit bättre. I många år har Full HD-skärmar med en upplösning på 1920 x 1080 pixlar varit vanligast, men nu blir det allt vanligare att se skärmar med högre upplösning. Vi har också sett flera datorer med OLED-skärmar och touchfunktion. Sådant är dock godsaker som är reserverade för de dyrare modellerna.

Tänk på det här när du köper dator

Bärbar dator
När du köper en laptop för arbete eller studier är det viktigaste att den är lätt och kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden är också viktig, så att du slipper ha med dig laddaren. Datorkraft är sällan ett problem så länge datorn har en Intel Core i7-processor eller en AMD Ryzen. Se till att maskinen har minst 512 GB SSD och 8 GB RAM. Vill du även spela spel behöver du ett kraftfullt grafikkort: Nvidia GeForce RTX 3060 eller högre.

Skärm
Ska man arbeta på en bärbar dator i många timmar varje dag är en extern bildskärm en av de bästa sakerna man kan ge sig själv. En skärm på 27 tum eller större och QHD-upplösning eller ännu mer ger plats för att ha flera dokument öppna samtidigt, tillsammans med exempelvis ett mailprogram. Och välj en skärm som både kan justeras i höjdled och lutas, så att det går att få en bekväm arbetsställning.

Nätverk
När du köper en ny dator bör du se till att den stöder den nya WiFi6E-standarden. Eller åtminstone WiFi6. Då är du garanterad att du får bästa möjliga nytta av det trådlösa nätverket.

Gaming-skärm
Spelskärmar – både på en laptop eller till en stationär dator – bör ha en uppdateringsfrekvens på minst 144 Hz och en responstid på 1 millisekund. Däremot räcker Full HD-upplösning vanligtvis. En högre upplösning innebär bara att grafikkortet måste arbeta hårdare för att beräkna de extra många pixlarna.

Gaming-headset
Ett gamingheadset ska först och främst vara bekvämt att ha på sig, eftersom det ska användas i många timmar åt gången. Dessutom måste det ha ett ljud som är tillräckligt upplöst för att avslöja dina fiender. Virtuellt 7.1-kanals surroundljud förstärker känslan av att vara mitt i händelsernas centrum.

Nominerade til Årets bästa datorprodukter

Vinnare av Årets bästa datorprodukter 2022-2023

Årets bästa dator, Premium

Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)

En snabb förbättring

Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks

För första gången i mannaminne har Apples MacBook Air redesignats. Vi vinkar adjö till det kilformade utseendet och säger hej till en snygg och lätt bärbar dator som är platt som en pannkaka. Men den uppdaterade designen är inte det enda nya med 2022-upplagan av MacBook Air. Det är också den första datorn vi testar med Apples helt nya M2-processor. Den nya M2-generationen bygger på en 5 nm-arkitektur som ger upp till 100 GB/s minnesbandbredd, upp till 24 gigabyte integrerat minne (mot 16 gigabyte tidigare) och upp till 35 procent bättre grafikprestanda

Både i daglig användning och i benchmark-tester är den M2-baserade MacBook Air betydligt snabbare än de slanka Windows-datorerna i samma prisklass. Ändå klarar sig MacBook Air utan fläkt. Utan att bli varm.

Som nämnts har den uppdaterade MacBook Air fått en design som liknar Apples senaste MacBook Pro-modeller. Det gäller inte bara det fysiska utseendet utan också olika komponenter. Till exempel har den inbyggda webbkameran uppgraderats till 1080p-upplösning, och skärmen på MacBook Air nu har fått en så kallad flärp högst upp på skärmen, där webbkameran sitter placerad.

Dessutom är den saknade magnetiska MagSafe-kontakten för strömförsörjningen tillbaka, och likaså har MacBook Air fått en inbyggd hörlursutgång som kan hantera tunga hörlurar med hög impedans. På tal om ljud har den nya MacBook Air för första gången fyra inbyggda högtalare, som bland annat gör det möjligt att stödja Apple Spatial Audio när man lyssnar på musik eller tittar på video. Dolby Atmos kan de också hantera.

Den nyaste MacBook Air är på alla sätt den bästa Air-modellen som elektronikjätten från Cupertino någonsin har släppt på marknaden. Men det säger vi ju nästan varje gång. Det är bara svårt att sluta gapa när Apple om och om igen överträffar sin egen rekordprestanda.

Årets bästa datortillbehör, Highend

Asus ZenWiFi Pro ET12

Bättre mesh-nätverk hittar du inte

Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.

När behöver du egentligen ett kostsamt mesh-nätverk? Om ditt hem är fullt av dumma prylar och ditt enda digitala problem är om du kan streama Netflix i 4K eller inte, klarar du dig utmärkt med ett billigt nätverk. Även ett billigt mesh-nätverk kan ge bra hastigheter, om det finns få anslutna enheter att hålla koll på.

Har du däremot ett fibernät med en bandbredd på 500 Mbit/s eller mer åt varje håll så får du gå upp i pris. Speciellt om du har ett stort hem som är proppfullt av smarta prylar.

Två välutrustade enheter

Asus ET12 består av två enheter som båda är identiska. Det betyder att du kan välja vilken som ska vara routern och vilken som ska vara satelliten (noden).

På baksidan finns fyra Ethernet-portar, varav två är standard 1 Gbit/s och två är på hela 2,5 Gbit/s. De långsammaste används för att ansluta till smarta enheter som antingen inte stöder WiFi eller som du vill ha en så stabil internetuppkoppling som möjligt för.

De snabbaste portarna används för själva infrastrukturen i mesh-nätverket, vilket även kallas för backhaul. På routern ska porten märkt WAN kopplas till modemet eller fiberomvandlaren, och den som är märkt LAN är reserverad för den trådbundna anslutningen till noden. Den kopplas till nodens WAN-port.

Extrema prestanda

Asus ZenWiFi Pro ET12 kostar mycket, men så är det också grymt snabbt, väldigt stabilt och bland de mest flexibla systemen som finns. Och så stöder det Wi-Fi 6 och alltså det nya 6 GHz-bandet.

Hur många noder som än kopplas ihop kan alla använda trådbunden backhaul om du vill. Nätverket kan dessutom byggas ut med billigare noder och routrar, om du har döda zoner där höga hastigheter är mindre viktiga.

Appen har bra inställningsmöjligheter och bra översikt, och ingen av nätverkets funktioner är låsta till ett betalabonnemang. Bara om du vill ha utökad digital säkerhet.

Om du har gigabit-internet och vill ha det snabbaste och bästa så är listan kort. Och hittills är det ET12 som tronar överst av dem vi har testat. Med vansinniga hastigheter och suverän stabilitet.

Årets bästa gaming-skärm, Highend

Asus ROG Swift OLED PG42UQ

Gnistrande spelkänsla

Den stora Asus-skärmens OLED-panel ger den bästa spelupplevelsen vi har haft.

ROG Swift OLED PG42UQ är en stor och häftig 42-tums OLED-skärm. Panelen är av typen WOLED från LG Display, där W:et står för White. Kortfattat används vita subpixlar som delas upp i rött, grönt och blått ljus genom ett färgfilter. En fjärde vit subpixel får fortsätta vara vit, för att få tillbaka en del av ljuset som går förlorat genom färgfiltret.

Fördelen är perfekt svärta, eftersom varje pixel gör sitt eget ljus. WOLED-tekniken är dessutom mycket billigare än RGB-OLED, där varje subpixel också har sin egen färg och alltså inte behöver ha ett färgfilter.

Flimmerfri bild

Skärmfrekvensen kan överklockas till 138 Hz, eller så väljer man helt enkelt 120 Hz direkt från grafikkortet.

Skärmen stöder G-Sync för en flimmerfri bild med variabel frekvens. HDR har den också, för extra tryck i högdagrar, och en stor färgrymd. OLED har en aning begränsad ljusstyrka jämfört med LCD och här ser vi 435 nits (cd/m2) max och 135 nits vid full ljusstyrka på hela skärmen.

Fantastisk spelkänsla

Även om det finns spelmonitorer med högre bildfrekvens är 120–138 Hz tillräckligt för att ge en flytande känsla när man panorerar runt i förstapersonsspel som Halo Infinite eller kör racerbil i Forza Horizon 5.

Färgerna är exemplariska i sRGB-bildläget, förkalibrerade med stor noggrannhet för att vara en spelskärm (1,43 Delta E i färgrymd och 2,23 på gråskalan). Ur den synvinkeln kan skärmen faktiskt också användas för bildbehandling.

Bilden smäller verkligen till, med perfekt svärta! Färger, kontrast, allt sitter! Och den matta ytan tål damm och fläckar bättre och ger färre reflektioner från rummet än om den vore blank.

PG42UQ är inte vårt förstahandsval för kontorsarbete, eftersom WOLED-pixelstrukturen gör att text inte uppfattas som helt skarp, dessutom är det en nackdel att ljuset dimmas med statiska, ljusa bakgrunder.

Men detta är den bästa gaming-skärmen vi har testat hittills!

Årets bästa gaming-dator, Highend

Asus ROG Flow Z13

Superkrafter i surfplatteform

Asus ROG Flow Z13 är gjord för spel – men är lika perfekt för siffertuggande.

Asus Rog Flow Z13 är inte en traditionell bärbar dator, utan en surfplatta. Formatet är detsamma som vi har sett i bland annat Microsoft Surface Pro, där en inbyggd stödfot och ett magnetiskt avtagbart tangentbord – som även fungerar som ett skal – ger en arbetsställning som påminner om en vanlig bärbar dator.

En stor del av hybridsurfplattorna i det här formatet har varit baserade på mobilprocessorer. Vilket har gjort att de bara kunnat köra specialanpassade versioner av programmen. Så är det inte alls här: Asus ROG Flow Z13 är en fullblods-PC. Processorn är en splitter ny 12:e generationens Intel Core i9. Och den är ett vilddjur! 14 kärnor och 20 trådar med en arbetshastighet på 2,5 GHz (turbo upp till 5 GHz) ger datorkrafter som överträffar det mesta.

Asus ROG Flow Z13 är ingen billig dator och det löstagbara tangentbordet är lika fullt av kompromisser som mjuka, avtagbara tangentbordsskydd alltid är. Batteritiden är heller inget att skryta om. Men sådana invändningar bleknar i ljuset av datorns fördelar: Med en blixtsnabb processor och ett grafikkort i den (lättare) spelklassen får man mer kraft än någonsin i en så kompakt enhet! Detta gör inte bara Flow Z13 intressant för spelare, utan minst lika mycket för professionella grafiker, 3D-designers och kalkylbladsakrobater. För den som vill ha ännu mer kraft går det att köpa en paketlösning med ett externt GeForce RTX 3080-grafikkort och 4K-skärmupplösning. Fast då blir priset det dubbla.

Årets bästa gaming-headset, Highend

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Teknologiskt ymnighetshorn

Steelseries toppmodell har i princip alla funktioner man kan tänka sig att vilja ha.

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless tänjer på gränserna för spelheadset. Inte bara när det gäller kvaliteten utan även priset. Antalet ännu dyrare spelheadset vi har stött på kan räknas på ena handens fingrar. Lyckligtvis har pengarna inte lagts på guldpläterade kablar med isolering av änglahår …

Nova Pro Wireless är ett av de mest tekniskt avancerade headseten vi har testat. Det ingår en kontrollbox som fungerar som uppsamlingscentral för digitala och analoga ljudkällor. Boxen har även en inbyggd laddare för headsetets batteri. Man får med två batterier, det ena kan laddas när det andra sitter i headsetet. På så sätt får man aldrig slut på ström. Åtminstone bara de få sekunder det tar att byta batteri.

Trådlöst HD-ljud

Den trådlösa anslutningen mellan boxen och headsetet är givetvis utan fördröjning. Det kan man förvänta sig av ett trådlöst spelheadset. Men det är inte vardagsmat att ljudet dessutom överförs med 24 bit/48 kHz HD-upplösning. Steelseries är inte det första märket som har automatisk brusreducering (ANC) för gaming, men systemet fungerar felfritt och i kombination med de andra funktionerna, inklusive 360-graders surroundljud och steglös mixning av chattljud, är Steelseries Arctis Nova Pro Wireless ett av de mest avancerade spelheadseten hittills.

Upplöst och rent ljud

Allt detta skulle inte vara till stor nytta om ljudkvaliteten inte matchade ambitionsnivån. Men det gör den. Ljudet är upplöst och klart, och basen är djup och kraftfull men ändå torr. Mellanregistret är mer betonat än i hifi-hörlurar, men ljudet är rent vilket gör det lättare att höra små rörelser omkring dig.

Sist men inte minst är själva headsetet så läckert byggt att bara Bang & Olufsen kan göra det bättre.

Sammantaget gör allt detta Steelseries Arctis Nova Pro Wireless till en klar vinnare av utmärkelsen Årets gaming-headset.

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon
Guide

Vad är balanserad armatur?

Vad är balanserad armatur i öronproppar?
Läs mer
Rulla till toppen