Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser: Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)

Superstabilt hemnätverk

Publicerad 2021-10-12 - 10:08
Netgear Orbi RBK752 / RBK753 (AX4200)
Geir Gråbein Nordby

Om du har ett större hem och behöver mer än en enda router för att få full täckning är ett mesh-nätverk absolut nödvändigt för att den smarta tekniken ska fungera. Ett mesh-nätverk är ett nätverk som har utökats med flera trådlösa satelliter (noder) som kan placeras där du i normala fall har dålig täckning, och på så sätt utvidga nätverket. Alla anslutna produkter fungerar då i ett enda gemensamt nätverk, vilket är nödvändigt i ett smart hem.

Själva uppkopplingen av nätverket är oerhört enkel. Ladda ner Orbi-appen till mobilen, koppla in huvudroutern till fibermottagaren eller den befintliga routern (du kan behöva ställa in Orbi till AP-läge i inställningarna), starta om hemnätverket och skanna QR-koden på undersidan av Orbi-routern. Sedan ställer du noden där du vill ha den och skannar QR-koden på den också. Vips! så har du ett mesh-nätverk. I princip.

Netgear Orbi AX4200 är ett kostsamt nätverk, många skulle nog till och med säga dyrt. Men det har sina skäl. Om du bor på mer än 150 kvadratmeter och förväntar dig att få fiber-hastigheterna du betalar för, jämnt fördelat över hela hemmet, så räcker det inte med något av de billigaste systemen. De är mindre stabila och hastigheten sjunker som en sten när man kommer utanför huvudenhetens täckning.

Slutsats

Orbi AX4200 är ett oerhört stabilt system som faktiskt ger de hastigheter man förväntar sig, över ett stort område. Efter erfarenheterna av det tudelade paketet RBK752, jämfört med det tredelade Nighthawk MK63 från samma tillverkare, skulle jag faktiskt rekommendera att satsa på AX4200. Alternativet är att köpa ett billigare system, bli besviken och sedan ägna timmar åt att ännu en gång koppla alla produkter i hemnätverket till ett annat. För, ja, förr eller senare kommer du att vilja byta upp dig från något medelmåttigt till något bra. Jag vet, jag har varit där.

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Rulla till toppen