: Savages

Blu-ray-recension

Ringräven Oliver Stone är inte känd för okontroversiella filmer, snarare för politiskt färgade filmer som hamnar i blåsväder. Här är däremot en tuff berättelse om narkotikahandeln – och en film som också ska underhålla.
Karakter
Thriller
Savages
Annons
Annons
forfatter

Bästa kompisarna Chon (Taylor Kitsch från ”John Carter”) och Ben (Aaron Johnsen) delar på det mesta här i livet, inklusive en mångmiljonkåk i Kalifornien, knarktrippar, marijuanatillverkning i stor skala – och samma vackra kvinna. Livet ser ljust ut för den skjutglada krigshjälten Chon och idealisthippien Ben ända tills knarkdrottningen Elena (Salma Hayek) bestämmer sig för att hon vill bli partner med dem, och det är ett partnerskap som inte tilltalar våra två antihjältar. De tackar nej och hamnar i fullt krig med den mäktiga knarkligan som har förgreningar långt in i poliskåren, via en genomkorrumperad John Travolta, och inser att det är dags att fly. Enda haken är att deras gemensamma kärlek, älskogsgudinnan O, kidnappas av Elenas gäng, anförda av en osedvanligt sliskig Benicio Del Toro. Katt-och-råtta-leken kan börja.

Oliver Stone försöker sig på en delikat balansgång mellan seriös kritik mot narkotikahelvetet och lättsam underhållning. Det är inte direkt någon enkel balansgång, men han ror det i stort sett i land. ”Savages” är kanske inte någon ny ”Traffic”, snarare en absurd blandning av kompisfilm, ”Blow” och ”Natural Born Killers”. Den är bitvis supervåldsam och har en klippning och musik som nästan slår knock på publiken när Stone bjuder upp till en syra/action-tripp utöver det vanliga. Rollbesättningen är perfekt, med en härligt kul Travolta och ett bra kompisgäng, även om både Hayek och Del Toro känns väl överdrivna. Men det är Blake Lively som tar andan ur oss, i en salig blandning av gudinna, sexobjekt och femme fatale dryper hon av sensualitet, sårbarhet och tuffhet.

”Savages” är underhållning med bismak, med en handling som tar ett par genvägar och som dessvärre har ett riktigt uselt slut (det luktar publikundersökning och ett nytt slut lång väg), vilket gör att den till sist bara hamnar på fyra stjärnor.

Bilden och ljudet håller hög klass. Däremot blir vi blåsta på ett saftigt bonusmaterial, det består bara av ett par borttagna scener och ett par för lätta smådokumentärer som tar oss med bakom kameran.

Annons
Fakta
  • Release: 13 februari 2013
  • Regi: Oliver Stone
  • Med: Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Salma Hayek, Benicio Del Toro
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Längd: 2:21
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.