: Gravity 3D

Blu-ray-recension

Precis allt som kan gå fel går fel när Clooney och hans besättning ombord på rymdfärjan hamnar i trubbel ute i rymden – och vilken fest för ögat och motion för hjärtat det är!
Karakter
Thriller
Gravity 3D
Annons
Annons
forfatter

Det är allmänt känt att det svävar omkring massor av rymdskrot runt jorden, små och lite större metall- och plastföremål som främst kommer från övergivna och trasiga satelliter. Det handlar om delar som borde vara ofarliga, men den höga hastigheten de har i sin bana runt jorden gör att de kan orsaka livshotande kollisioner.

Den erfarne kapten Kowalski (George Clooney) leder sin två man starka besättning på en ren rutinreparation av Hubble-teleskopet. Astronaut Stone (Sandra Bullock) är på sitt första uppdrag, men vägleds av Kowalski, som är säkerheten själv och alltid har en ironisk kommentar på lut. Idyllen i rymden krossas när en storm av skrot bryter all kommunikation med Houston och förstör rymdfärjan. Och när bränsle och syre börjar ta slut är goda råd dyra …

Alfonso Cuarón, som har sex spelfilmer på sitt samvete, men bara en storfilm (Harry Potter och fången från Azkaban), har både skrivit manus och står för den stabila regin. Han har en ovanligt visuell stil och vet exakt hur han ska bygga upp en scen till ett stort crescendo. Och Gravity innehåller definitivt många sådana höjdpunkter när det dyker upp den ena katastrofen efter den andra – som tittare sugs du in i den högoktaniga dramatiken och får knappt tid att andas ut förrän eftertexterna kommer.

Clooney är bra som vanligt, fast kanske lite väl mycket, tja, ”George Clooney”: Kowalski är på gränsen till parodiskt rolig och sarkastiskt, även under hård press. Då gör Sandra Bullock en desto mer realistisk tolkning av sin karaktär, som både känner fruktan, tvivel och ånger – en fenomenal rollprestation.

Efter hela tio oscarsnomineringar (inklusive för Bästa film) var Gravity årets stora favorit. Till slut blev det sju statyetter, sex ”tekniska” och en för Bästa regi till Cuarón.

Gravity är en otroligt intensiv film som tar dig med på en bergochdalbana ute i vackra rymden, fast Cuarón borde ha tonat ner dramatiken något. Fem alldeles lysande stjärnor!

Det skulle nästan varit en dödssynd att inte se filmen i 3D och på en STOR TV. Vi har aldrig sett världsrymden vackrare och på ett mer bländande sätt, och 3D-tekniken kommer här till sin fulla rätt och skapar ett enormt djup.

Knivskarp bild och ett fantastiskt detaljerat och svulstigt ljudspår (DTS-HD MA 5.1) förtjänar också full pott! Det fina bonusmaterialet bjuder på en ovanligt innehållsrik och informativ bakomfilm på nästan två timmar, en dokumentär som går på djupet i några av de viktigaste scenerna, en kortfilm av Cuarón samt en dokumentär om rymdskrot. Det enda som saknas är ett löpande kommentatorsspår.

knapp

Fakta
  • Release: 5 mars Regi: Alfonso Cuarón
  • Med: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Längd: 1:47
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.
Sedan HBO avslutade sin flaggskeppsserie Game of Thrones har tittarsiffrorna verkligen fått sig en knäck.
HBO har presenterat skådespelarna till andra säsongen av den norska serien Beforeigners. Och ett av ansiktena är en gammal bekant från Game of Thrones.
Netflix har släppt en trailer till seriemördar-serien Night Stalker.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.
Disney återskapar det amerikanska rymdäventyrets barndom.