Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bloodline, säsong 1

Netflix

Tre etablerade syskon återförenas med familjens svarta får, och gamla sår rivs upp samtidigt som familjen håller på att slitas sönder. Ännu en fullträff från Netflix!

Publicerad 2015-04-13 - 11:23
Bloodline, säsong 1
Tor Aavatsmark

BloodlineFörra året kom HBO:s fantastiska deckardrama True Detective, som vi utan att tveka utsåg till 2014 års bästa TV-serie. De senaste åren har Netflix gett oss kvalitetsserier som Orange is the New Black och House of Cards. Och med dramaserien Bloodline har de fått sin egen True Detective.

Längs vackra Florida Keys bor den välbärgade familjen Rayburn. Mamma (Sissy Spacek) och pappa (Sam Shepard) driver det mysiga familjehotellet ”RayBurn House”, sonen John (Kyle Chandler) är polis och har en kärnfamilj, dottern Meg (Linda Cardellini) är advokat och bohemiske sonen Kevin (Norbert Leo Butz) driver en båthamn.

När halva småstaden samlas för att fira familjens föräldrar anländer äldsta sonen Danny (Ben Mendelsohn) oväntat. Gamla konflikter blossar snabbt upp, osäkerheten sprider sig och stora sprickor visar sig i familjens fläckfria fasad. Men vem är egentligen riktigt ond i detta medryckande familjedrama?

Bloodline tar oerhört god tid på sig att bygga upp karaktärerna, tar en rad oväntade vändningar och gör gradvis små återblickar från det förflutna för att klarlägga familjens mörka hemlighet. Under tiden bjuder den på utmärkta skådespelare, en förträffligt stegrande spänning, trovärdiga karaktärer och tjusiga miljöer.

Bloodline-sesong-1_2 Bloodline-sesong-1_5 Bloodline-sesong-1_4 Bloodline-sesong-1_3
<
>

Seriens drivande element är relationerna – och rangordningen – mellan syskonen. John är den ytterst seriöse familjefadern med en ledande tjänst inom poliskåren, vacker fru och två välanpassade barn. Det är han som ”styr” den stora familjen.

Meg lider av ”smart-flicka-syndromet” och har toppbetyg och ett bra juridikjobb, och ställer upp för familjen. Hon har inga barn och kämpar med att acceptera att någon man kan vara bra nog förhenne. Yngste brodern Ken är som de flesta lillebröder, en livsnjutare och bohem som oberört njuter av livet på sitt eget sätt. Hans raka motsats är storebror Danny, familjens svarta får.

Danny har under långa perioder levt på andra ställen än den sömniga hemstaden i soliga Florida, han klär sig som en luffare, umgås med småkriminella, saknar utbildning och kommer bara hem när han har slut på pengar. Så fort han visar sig börjar gnabbet, diskussionerna och pappans uppenbara missnöje mot sin son.

Bloodline-sesong-1_10

Mamman försöker vara familjediplomat och släta över osämjor och dåliga minnen. Det förflutna tigs ihjäl och alla ska få vara med och ha sin plats på hotellet. Som en av samhällets stöttepelare åtnjuter familjen stor respekt och har stort inflytande, framför allt pappan är väldigt omtyckt bland lokalbefolkningen. Men bakom fasaden döljer något helt annat än en kärleksfull far. Vad var det som egentligen hände i den perfekta familjens barndom och hur påverkar det vad som händer i nutid? Bloodline ger oss verkligen inte svaren på ett enkelt och konventionellt sätt.

När John nystar upp ett ovanligt ruskigt mord som handlar om knark- och människosmuggling hittar han flera spår som tyder på att hans storebror är inblandad. Under tiden försöker Danny återvinna sina syskons och sin fars aktning och respekt. Sakta men säkert, i ett tempo som återspeglar hela serien, håller han på att återfå förtroendet, i en familj som i det närmaste tycks gilla att plåga sig själv med misstänksamhet och gammalt groll.

Bloodline har en finurlig handling, med en ständigt närvarande oro och en bister ton i det soliga och vackra landskapet, bland alla de till synes perfekta (svettiga och väderbitna) människorna.Serien bjuder på härligt skådespeleri, inte minst från Kyle Chandler, Sam Shepard, Ben Mendelsohn och en utmärkt biroll av vår indie-favorit Chloë Sevigny.

Bloodline-sesong-1_9 Bloodline-sesong-1_8 Bloodline-sesong-1_7 Bloodline-sesong-1_6
<
>

Dialogen flyter naturligt och lätt, ibland känns det nästan som om vi är en fluga på väggen i ett äkta familjedrama (det som känns mest onaturligt är väl den enorma förbrukningen av Heineken som hela familjen ägnar sig åt).

Bloodline är en serie som behöver tid på sig att ”växa”, men ge den all tid den förtjänar så blir du belönad med ett fängslande drama och en spännande och underfundig deckargåta. Utan tvekan årets bästa TV-serie hittills!

https://www.youtube.com/watch?v=XuPETBdJHjU

Karakter
Bloodline, säsong 1

Fakta:

  • Release: 20 mars 2015
  • Regi: Ed Bianchi
  • Med: Kyle Chandler, Ben Mendelsohn, Linda Cardellini, Norbert Leo Butz, Sissy Spacek, Sam Shepard, Chloë Sevigny
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 12:06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen