Recension: Big Little Lies, säsong 1

Stjärngalleri i dramathriller

Fascinerande amerikanskt förortsliv med utomordentligt starka kvinnliga karaktärer som råkar ut för förhållandevis vardagliga saker.
Karakter
Drama
Big Little Lies, säsong 1
Annons
Annons
forfatter

HBO har verkligen lyckats samla ihop ett litet stjärngalleri av Hollywood-elit till deras nya superserie Big Little Lies. De tre kvinnliga huvudrollerna spelas av Reese Witherspoon (Madeline), Nicole Kidman (Celeste) och Shailene Woodley (Jane).

Livet på grön kvist
Till småstaden – med amerikanska mått mätt – Monterey, knappt två timmar söder om San Francisco, anländer den ensamstående mamman Jane med sitt enda barn, sonen Ziggy. Ziggy ska börja första klass mitt i det hetaste rikemansstråket i Silicon Valley. Där bor alla snofsiga föräldrar i enorma villor med utsikt över det majestätiska Stilla Havet och de ljumma kvällarna avnjuts med en flaska gott vin.
Det tycks vara en småstadsidyll som bara rubbas av oskyldiga käbbel vid Hem och Skola-möten och svartsjuka mellan ex. Men Jane bär på en mörk hemlighet från det förflutna och i det första avsnittet får vi dessutom vara med om ett mord med en okänd gärningsman/-kvinna – och ett okänt offer!
Allt är uppenbarligen inte guld och gröna skogar i vackra Monterey, där händelser bland vanliga dödliga har en klar tendens att få oanade proportioner. Minsta lilla konflikt eskalerar till katastrofer så fort hyperaktiva lägga-näsan-i-blöt-Madeline får nys om saken.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nS0UsecjHx8

Starka kvinnor
Det är förhållandet – och sammanhållningen – mellan Madeleine, Celeste och Jane som handlingen kretsar kring. Madeline gestaltas extra övertygande av Reese Witherspoon, som i början av sin karriär gjorde dumma blondiner till sitt varumärke. I Big Little Lies hon är inte dum alls, bara extremt enerverande och enkelspårig. Hon går naturligtvis miste om allt det goda i livet genom att fokusera (och haka upp sig) på irriterande detaljer – det råder en ständig kamp om den kvinnliga tronen i det lilla samhället och hon måste slåss om platsen med karriärkvinnan Renata (Laura Dern).
Madeline gör det till sin livsuppgift att ta nyanlända Jane under sina vingar, på samma gång som hon mer än gärna gör livet surt för Renata under tiden.
Celeste har lagt sin framgångsrika karriär som advokat på hyllan för att vara hemmafru på heltid och ta hand om sin psykopatiske make – en alldeles strålande Alexander Skarsgård som balanserar skrämmande väl mellan elegant storcharmör, brutal hustrumisshandlare och gråtande och ångerfull syndare. Han är seriens mest komplexa person.

Annons

Parodi?
Det är inte stora frågor som klimatkrisen, sjunkande valutor, terrorism, flyktingkrisen eller vilken galning som råkar vara högsta hönset i USA som är temat för Big Littles Lies – och det är helt okej. Men i takt med att vi får lära känna de kvinnliga huvudkaraktärerna så drabbas vi av en svag känsla av att de framställs lite väl enfaldiga. Framför allt den ständiga bitch-fighten mellan Madeline och Renata blir nästan parodisk.
Visst går det att hitta liknande intriger i vekliga livet, men här blir proportionerna så mycket större när de vältrar sig med advokater, födelsedagskalas för hundratusentals kronor, medveten utfrysning och direkt förtal. Nog skulle man kunna misstänka att en person med en så stabil karriär som Renata skulle stå över sådant?
Big Little Lies är ingen parodi, men den har tendenser att närma sig det. På den fronten uppskattar vi betydligt mer hur naturligt Netflix-serien Bloodline skildrar vardagsproblem och familjekonflikter.

Det goda samtalet
Big Little Lies tar sig tid att bygga upp karaktärerna så att man får en inblick i deras liv och ett förflutet man kan relatera till. Många av scenerna utspelas helt enkelt runt ett bord (med ett glas vin eller två) där karaktärerna reflekterar över livets trivialiteter och svårigheter med partner och barn. På det här planet är serien som bäst och paret som är mest intressant att följa är faktiskt Kidman och Skarsgård. Hur hon stannar vid sin mans sida, och försöker bortförklara hans uppenbara psykopatiska drag, är drama på hög nivå.
Som en diffus röd tråd genom hela serien finns den olösta mordgåtan, där handlingen främst kretsar kring tiden före mordet. Men den sidan av handlingen, där ”alla” invånarna får frossa i skvaller och elaka spekulationer, är mer som en bonus, det är relationerna som står i centrum för ännu en bra TV-serie. Big Little Lies försöker göra det ordinära extraordinärt och lyckades delvis, men det är lysande skådespelare som lyfter den från det helt genomsnittliga. 4 starka stjärnor.
Recensionen bygger på de första fyra avsnitten (av åtta). Till skillnad från Netflix blir vi ibland besvikna över bildkvaliteten på HBO. Det är inte mycket buffrande, men bilden dras för ofta med artefakter och nedskalad upplösning. Ljudspåret är definitivt mer än godkänt.

 

picture1 picture2
<
>
(Foto: HBO)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

HBO
Release: 20 februari 2017
Regi: Jean-Marc Vallée
Med: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Shailene Woodley, James Tupper, Laura Dern
Genre: Drama
Land: USA
År: 2016
Längd: 7:00

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.