annonse
annonse
Test av: Yamaha YHT-S400

Världens tunnaste limpa

Yamaha hävdar att YHT-S400 är tunnast i världen, och det tror vi säkert stämmer. Dessutom ger den ifrån sig ett större ljud än vi räknade med.

Ljud & Bild tycker

Bra surroundillusion. Låter större än den ser ut.
Saknar tyngd.
annonse

Den här ljudpanelen är bara 80 cm bred, 5 cm hög och 7 cm djup. Det gör den till en av få som kan ställas framför en TV som står på en bänk, eftersom den varken ser klumpig ut eller täcker nederdelen av TV:n.
För att limpan ska bli extra kompakt sitter subbasen och receivern i samma låda. Rent praktiskt betyder det att subbasen placeras smart i TV-hyllan, där den spelar med 100-watts förstärkare och ett 5-tums nedåtriktat baselement. Dessutom har receivern 3 x 50 watt till ljudlimpans tre små mellanregisterdiskanter.
Tre HDMI-ingångar innebär att man kan koppla in BD-spelare, dekoderbox och exempelvis en spelkonsol. Om enheten inte är 3D-kompatibel direkt ur kartongen så kan styrprogrammet uppdateras så att den blir det. YHT-S400 använder sig av Yamahas egen metod för att övertyga öronen om att ljudet är i surround. Man kan också välja ett Extended Stereo-läge som simulerar två högtalare som står ungefär två meter från varandra.
Limpan kan kompletteras med extratillbehör som iPod-docka eller blåtandsmottagare, vilket förvandlar mobilen till en musikspelare.

Prestanda
Ljudlimpan har grundläggande funktioner och därmed bara en liten och bra fjärr. Den är enkel att använda och gör en bruksanvisning överflödig.
På film är ljudbilden större än förväntat. Ljudeffekter som ska komma bakifrån kommer åtminstone långt mer utifrån rummet än frontljuden, så att man får ett större intryck av surround än med vanlig stereo. Med en del ljudlimpor påverkar detta centerkanalen, som blir dämpad och gör dialogen tunnare. Om rösterna känns tunna kan centerkanalen höjas med Yamaha-limpan.
Dialogen är lite tunn och filmmusiken är lite tam om man jämför med större modeller. Men ljudbildens sammanhållning är god och subbasen integreras väl – även om den inte tillför den allra mest slagkraftiga basen.
Ljudet saknar lite fyllighet i det nedre mellanregistret, det hörs inte mycket pondus i dialogen. Men YHT-S400 är ändå ett bra alternativ för alla som vill ha något litet och nätt.
Musik är inte den här limpans favoritsysselsättning, det saknas luft. Men ett plus i kanten för att det inte är våldsamt uppenbart att basen kommer från en separat högtalare.

Fakta & Betyg:
 • Pris: 6 000:-

  Yamaha YHT-S400
  TV-storlek: 32 tum och över
  3D-förberedd
  Alla HD-ljudformat
  3 HDMI-ingångar
  Subbas med kabel
  Pris: 6 000 kr

  Les också:

  Laserprecision

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

  Den allra häftigaste hemmabion

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

  Rejäla doningar

  Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

  Morosam muskelknippe

  Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

  Ballerina med bazooka

  Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

  Dansar på moln

  Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.

  Gör det mesta rätt

  Samsungs anläggning gör det mesta väldigt bra. Det finns egentligen bara ett problem.

  Klassledaren

  Ändligen en soundbar från Heos som är så komplett att den överträffar allt annat i klassen.

  Fortfarande bland de bästa

  Även om Sonos-anläggningen börjar bli lite till åren så är den fortfarande ett väldigt säkert köp.

  Också i denna gruppetest:

  Sony BDV-F500
  BDV-F500 är en billig 2.1-anläggning. Ändå kan den visa 3D-bild – och ljudet är inte fy skam heller.
  Pioneer BCS-FS505
  Pioneers smala BD-anläggning stöder bluetooth-överföring av ljud och subbasen är tillräckligt smal för att få plats under många soffor.
  Panasonic SC-BTX77
  Den här Blu-ray-anläggningen är elegant, praktisk och har en smart iPod-docka.
  Philips HTS9140
  Philips nya ljudlimpa har BD-spelare och blir enkelt 3D-klar. Dessutom ger den nästan surroundljud.
  LG HLB54S
  LG:s ljudlimpa har inbyggd Blu-ray-spelare och är alltså en helt komplett anläggning. Men den är för djup för att hänga på väggen.
  Yamaha YSP-5100
  Yamahas dyraste ljudlimpa är utrustad med mikrofon och en drös element som pekar åt olika håll, allt för att den ska kunna ge ett ”äkta” surroundljud.
  Panasonic SC-HTB10
  Den här ljudlimpan från Panasonic är den allra enklaste ljudförbättringen en TV kan få.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse