annons
annons
annons

Test av Yamaha YHT-S400

Världens tunnaste limpa

Yamaha hävdar att YHT-S400 är tunnast i världen, och det tror vi säkert stämmer. Dessutom ger den ifrån sig ett större ljud än vi räknade med.

Ljud & Bild tycker

  • Bra surroundillusion.
    Låter större än den ser ut.

  • Saknar tyngd.

annons

Den här ljudpanelen är bara 80 cm bred, 5 cm hög och 7 cm djup. Det gör den till en av få som kan ställas framför en TV som står på en bänk, eftersom den varken ser klumpig ut eller täcker nederdelen av TV:n.
För att limpan ska bli extra kompakt sitter subbasen och receivern i samma låda. Rent praktiskt betyder det att subbasen placeras smart i TV-hyllan, där den spelar med 100-watts förstärkare och ett 5-tums nedåtriktat baselement. Dessutom har receivern 3 x 50 watt till ljudlimpans tre små mellanregisterdiskanter.
Tre HDMI-ingångar innebär att man kan koppla in BD-spelare, dekoderbox och exempelvis en spelkonsol. Om enheten inte är 3D-kompatibel direkt ur kartongen så kan styrprogrammet uppdateras så att den blir det. YHT-S400 använder sig av Yamahas egen metod för att övertyga öronen om att ljudet är i surround. Man kan också välja ett Extended Stereo-läge som simulerar två högtalare som står ungefär två meter från varandra.
Limpan kan kompletteras med extratillbehör som iPod-docka eller blåtandsmottagare, vilket förvandlar mobilen till en musikspelare.

Prestanda
Ljudlimpan har grundläggande funktioner och därmed bara en liten och bra fjärr. Den är enkel att använda och gör en bruksanvisning överflödig.
På film är ljudbilden större än förväntat. Ljudeffekter som ska komma bakifrån kommer åtminstone långt mer utifrån rummet än frontljuden, så att man får ett större intryck av surround än med vanlig stereo. Med en del ljudlimpor påverkar detta centerkanalen, som blir dämpad och gör dialogen tunnare. Om rösterna känns tunna kan centerkanalen höjas med Yamaha-limpan.
Dialogen är lite tunn och filmmusiken är lite tam om man jämför med större modeller. Men ljudbildens sammanhållning är god och subbasen integreras väl – även om den inte tillför den allra mest slagkraftiga basen.
Ljudet saknar lite fyllighet i det nedre mellanregistret, det hörs inte mycket pondus i dialogen. Men YHT-S400 är ändå ett bra alternativ för alla som vill ha något litet och nätt.
Musik är inte den här limpans favoritsysselsättning, det saknas luft. Men ett plus i kanten för att det inte är våldsamt uppenbart att basen kommer från en separat högtalare.

Fakta

Yamaha YHT-S400
TV-storlek: 32 tum och över
3D-förberedd
Alla HD-ljudformat
3 HDMI-ingångar
Subbas med kabel
Pris: 6 000 kr

Tillverkare:
Yamaha
Pris:
6.000,-
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .