TEST AV Yamaha R-N803D

TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.

Ljud & Bild tycker:
Varm klang och fylligt ljud frÄn en trÄdlös receiver som kan det mesta. Bra app-styrning, multiroom, nÀtradio, FM/DAB-radio, skivspelaringÄng och inbyggd DAC.
Saknar USB-port för dator. Inte det allra senaste inom finess och upplösning.

Sugen pÄ bra ljud utan att behöva rÄna en bank? Sugen pÄ nÄgot som hela familjen kan anvÀnda? DÄ behöver du bara en Yamaha R-N803D och ett par bra högtalare.

DÄ har du en trÄdlös anlÀggning med allt som de flesta behöver. Och lite till.

Det hĂ€r Ă€r nĂ€mligen ett bra alternativ till ett mikrosystem och en superuppgradering till en befintlig anlĂ€ggning. R-N803D kan mycket mer Ă€n en vanlig receiver – alltsĂ„ en radiodel med inbyggd förstĂ€rkare.

HÀr fÄr du trÄdlös eller kabelbaserad streaming med Bluetooth, wifi (AirPlay och DLNA) och ethernet. SÄ att du bÄde kan strömma musiken trÄdlöst och styra uppspelningen av musikbiblioteket. Om du har en hÄrddisk eller dator med mycket musik i hemnÀtverket.

 

NĂ€tverksreceiver

Yamaha-receivern har 100 potenta watt under huven, plus FM-, DAB- och nÀtverksradio, och kallas passande nog för nÀtverksreceiver.

De stora radiomöjligheterna ger tillgÄng till tiotusentals radiokanaler, som alla Àr gÄr att lyssna pÄ genom Yamaha R-N803D. Men den Àr mer Àn bara en nÀtverksreceiver.

HÀr fÄr du dessutom flera ljudingÄngar för analoga ljudkÀllor, till exempel CD-spelare, skivspelare och kassettdÀck. Om du skulle ha nÄgot sÄdant stÄende. Det finns Àven tvÄ optiska och tvÄ koaxiala digitalingÄngar. För att till exempel koppla in TV:ns optiska ljudutgÄng och fÄ vansinnigt mycket bÀttre TV-ljud i vardagsrummet.

 

 

R-N803D finns Àven i svart. HÀr tillsammans med mikrofonen som anvÀnds för att rumskalibrera ljudet.

 

Multiroom

Det finns en annan sak som Àr viktig att nÀmna med Yamaha R-N803D. Den stöder nÀmligen MusicCast, vilket Àr Yamahas sÀtt att sÀga musik via trÄdlöst nÀtverk, multiroom och delning av musik till andra enheter. MusicCast har haft en trög start, men nu verkar tekniken ha mognat tillrÀckligt mycket för att vi tryggt ska kunna rekommendera det till hela familjen.

SÄ fort du har laddat ner MusicCast Controller-appen till din mobiltelefon och guidats genom instÀllningen i appen sÄ Àr du bokstavligt talat online och nÀstan redo att spela musik. Det tar ett par minuter, men sedan kan man logga in pÄ bland annat Spotify eller Tidal direkt i MusicCast-appen och strömma musik frÄn soffan.

Familj och vÀnner som kommer pÄ besök lÀr knappast ha MusicCast-appen installerad. För enkelhets skull kan de strömma via Bluetooth i stÀllet.

 

Rumskalibrering

Helt perfekt Àr Yamaha-receivern inte. Till exempel saknar vi en USB-B-ingÄng, som man mÄste ha för att kunna koppla in en laptop till Yamahans inbyggda digitalomvandlare (24 bit/192 kHz).

Det finns en vanlig USB-port pÄ fronten, men den fungerar bara med USB-minnen med musik pÄ.

Knapparna pÄ fjÀrrkontrollen Àr vÀldigt smÄ. De lyser inte heller, som de gör pÄ en del av Yamahas hemmabioreceivrar, men R-N803D har dÀremot Àrvt ett par andra praktiska funktioner frÄn hemmabioprodukterna.

Förutom subwooferutgÄng, som Àr bra att ha, har R-N803D Yamahas rumskalibrering inbyggt.

Det ingĂ„r en liten mikrofon med lĂ„ng sladd som man pluggar in pĂ„ fronten av R-N803D. Sedan stĂ€ller man mikrofonen pĂ„ ovanpĂ„ soffryggen och startar kalibreringen. Ett par konstiga ljud och ett par minuter senare vĂ€ljer man ”Save”, sedan Ă€r det klart. DĂ„ har receivern kalibrerats efter rummets frekvensrespons och kan lĂ„ta Ă€nnu bĂ€ttre.

 

Fyllig klang

VÀlj ett par vÀlljudande högtalare. Till exempel ett par Klipsch RP-160 om du gillar smÄ högtalare som rockar lite. Eller de smÄ KEF Q350 om fokus och transparens Àr viktigare. En passande subwoofer gÄr ocksÄ att lÀgga till, om du skulle vilja ha mer fundament och djup bas.

Jag kopplade receivern till de mycket dyrare Piega Premium 1.2 och vÄra referenser i kompaktklassen, Dynaudio Contour 20. Att sÀga att det gick bra vore en underdrift.

Mottagaren har bÄde bas-, diskant- och steglös loudness-justering (en Yamaha-specialitet), men detta gÄr att koppla bort ur signalvÀgen med en Pure Direct-knapp. Det gör ingen enorm skillnad, sÄ lÀnge man inte har vridit mycket pÄ potentiometrarna, men Àven utan knappen lÄter R-N803D snyggt.

Den Àr inte lika fokuserad och upplöst som en Hegel H90, och inte lika rytmisk som en Rega Brio, men den mÄlar upp en stor ljudbild. Med fyllig klang som drar Ät en varm och naturlig klang snarare Àn en stram och analytisk. Diana Kralls röst har fenomenalt fint djup, och klangerna i Robert Plants senaste album framtrÀder fint i den stora ljudbilden.

Med högupplöst ljud frÄn Tidal HiFi Master, eller helt enkelt en inkopplad CD-spelare till Yamaha-receiverns DAC, Àr det god kontroll över dynamiken, Àven i basen. Jag föredrar tydligare fokus och bÀttre upplösning, och diskanten Àr lite vÀl avslappnad enligt min Äsikt, men jag kan inte komma pÄ nÄgon receiver i den hÀr klassen som jag hellre hade velat ha.

Flera ingÄngar för analoga ljudkÀllor som CD- och skivspelare. Och sÄ tvÄ koaxiala och tvÄ optiska digitalingÄngar.

 

Slutsats

Yamaha R-N803D kombinerar sÄ mÄnga anvÀndbara funktioner med fin dynamik och fyllig klang att det Àr svÄrt att göra ett mer prisvÀrt köp. En vanlig tvÄkanalig förstÀrkare som Rega Brio lÄter mer engagerande, men det Àr undantaget. En hemmabioreceiver Àr ett alternativ för de som vill ha surroundljud, för alla andra Àr R-N803D ett bÀttre val. SÀrskilt för de som vill ha bÀttre ljud hemma, utan att komplicera strömning av musik, radiolyssnande och TV-tittande sÄ mycket att det gÄr ut utöver anvÀndarvÀnligheten.

 

Fakta & Betyg:
  • 2 x 100 watt i 8 ohm, 160 watt RMS i 6 ohm
  • FM-/DAB+-/nĂ€tradio
  • Wifi, AirPlay, DLNA, Bluetooth, MusicCast, ethernet
  • Spotify, Tidal, Deezer, Juke, Napster, Qobuz
  • 2 optiska och 2 koaxiala digitalingĂ„ngar
  • 4 analoga ingĂ„ngar, MM-skivspelaringĂ„ng
  • YPAO-rumskalibrering
  • FjĂ€rrkontroll, MusicCast Controller-app
  • Webb: se.yamaha.com
  Pris: 9,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×