annons
annons
annons

Test av XTZ 93 WMT

Bra, bättre, billigast?

Ljud & Bild tycker

  • Kristallklart mellan-/diskantregister och stram bas

  • Kräver kraftig förstärkare

annons

XTZ är kända för att ge mycket välljud för pengarna och vi kan inte annat än imponeras av 93 WMT. Kvaliteten är högre än priset! Med sitt trapetsformade kabinett i svart pianolack är WMT 93 läckra att titta på, och de har element av hög kvalitet. På baksidan sitter kraftiga högtalarterminaler som tar emot biwiring-kablar. Högtalaren har också fina möjligheter att anpassas efter just ditt rum: en omkopplare på baksidan kan dämpa diskanten med 3 dB vid behov, och basporten kan täppas igen med en skumgummipropp. Då kan högtalaren stå ända in mot väggen eller i en bokhylla. Fast du måste ha ganska så stora böcker om den ska få plats…

Ljudet
Om vi ska beskriva XTZ-ljudet ett ord så måste det vara ”raffinerat”. Vid första lyssningen kan 93 WMT nästan verka lite trista. De gör mindre väsen av sig och låter inte lika engagerande som JBL, Audio Pro eller Pod-speakers på vismusik. I stället för att stå framme vid scenkanten får vi intrycket att vi sitter lite längre bak i konsertsalen, på en plats där vi får en bra uppfattning av både instrument och rumsklang.

XTZ-högtalarna visar sig låta helt lysande med klassisk musik. När vi spelar Mozart förvandlas de helt och hållet och återger stråkar och blåsinstrument med ordentligt tryck. Mängden nyanser och klangfärger är helt enkelt fenomenal! 93 WMT har en stor dynamisk spännvidd som gör att svaga partier kommer fram tydligt, samtidigt som starka partier återges utan att ljudet blir vasst eller hårt. På detta område påminner faktiskt XTZ om Yamahas långt dyrare referens.

Med hårdare musik från Nine Inch Nails visar 93 WMT att de också behärskar en djup och fyllig basåtergivning. Inte lika slagkraftig som hos JBL, men mycket mer exakt taktfast än hos de aningen lössläppta amerikanerna. XTZ återger också röster på ett klart och distinkt sätt, men även här saknar vi lite av drivet och ”glöden” som kännetecknar Audio Pro och Podspeakers. XTZ är nog mest korrekt, men inte nödvändigtvis mest underhållande.

Som alla bra högtalare kräver 93 WMT lite arbete innan ljudet sitter som gjutet. I vårt väldämpade rum lät vi diskantnivån vara i neutralt läge (0 dB), men vi tyckte att högtalarna spelade bäst bas när de ställdes nära bakväggen och hade basportarna igenpluggade.

Fakta

  • Tvåvägs stativhögtalare
  • 1-tums diskantelement
  • 6,5-tums bas/mellanregister
  • 50–40 000 Hz frekvensomfång
  • 89 dB känslighet
  • 4 ohm impedans
Tillverkare:
XTZ
Pris:
2.000,-
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .