annons
annons

Sony Vaio Duo 11

Bättre lycka nästa gång

Sony Vaio Duo 11 är en fin hybrid, men intrycket förstörs av små designmissar.

Gnistrande skarp skärm Bra pekskärm Gott om anslutningar
Små tangenter Trackpoint 80-talsdesign

Sonys första försök att bygga en Windows 8-hybrid påminner mest om en förvuxen miniräknare. Dels på grund av den kantiga designen, som för tankarna till japanska bilar från 80-talet, och dels på sättet som Sony har löst ”hybrid-utmaningen”.

Vaio Duo 11 kan inte vikas ihop som en vanlig bärbar dator. I stället vänds skärmen uppåt, så att maskinen är en (stor) surfplatta. Sedan kan man röra skärmen uppåt på en släde, så att den hamnar i ungefär 45 graders vinkel, varpå ett tangentbord som doldes av skärmen dyker upp. Det är i detta läge Vaio Duo 11 påminner en smula om en stor miniräknare, inte minst på grund av de små knapparna (10–20 % mindre än normala laptop-knappar) som dessvärre gör att Duo 11 är besvärlig att skriva på. Irriterande.

Det lilla tangentbordet betyder också att det inte finns plats för en normal pekplatta, i stället har Sony valt att använda en så kallad trackpoint, som är en liten optisk knapp som sitter mitt på tangentbordet, ovanför B och under G och H. Men även om själva tanken är god så är utförandet pinsamt dåligt. Skäms, Sony!

Så var det inte på 90-talet
Och det säger vi inte utan vidare. Den här recensenten har testat bärbara datorer sedan 90-talet, och på den tiden hade nästan alla ThinkPad-datorer (som i tidernas gryning ägdes av IBM) en trackpoint, och vi skulle vilja hälsa Sony och säga att en ThinkPad-trackpoint anno 1999 fungerar bättre än en Vaio-trackpoint anno 2013. IBM:s styrpinnar var tryckkänsliga och man kunde styra muspekaren genom att bara hålla fingret på knappen och ”luta” fingret åt ett visst håll. Det går inte på Vaio 11, där måste man stryka med fingret över styrpinnen för att den ska registrera rörelsen. Det känns som att konstant klia sig på nästippen och är en riktigt ledsamt dålig lösning. I synnerhet som det enda alternativet är själva pekskärmen. För även om den fungerar lysande så finns det i Windows 8:s desktop-läge väldigt många program och funktioner som i praktiken inte går att styra med pekskärmen!

Mer trassel
När vi ändå håller på bör det påpekas att det är långtifrån lika enkelt som man skulle kunna önska sig att förvandla Duo 11 från surfplatta till en bärbar dator. Man borde helt enkelt kunna knuffa till skärmen med tummarna, men det går inte. I stället måste man lyfta skärmen ovanifrån och sedan dra den i rätt läge. Det tröttnar man fort på.

Däremot måste vi säga att skärmbilden är skarp och har tjusiga färger, och som pekskärm reagerar den blixtsnabbt. Prestanda är det inte heller något fel på, och Duo 11 är utrustad med fler anslutningar än de flesta andra testdeltagare.

Slutsats
Sony Vaio Duo 11 är inte den smartaste hybrid-datorn vi har stött på, och den är en besvikelse med alltför små knappar och en trackpoint som andra tillverkare gjorde bättre på 90-talet. Prestanda är dock riktigt lysande, skärmen har Full-HD-upplösning och starka färger och pekfunktionen fungerar briljant.

Bästa pris på Sony Vaio Duo 11
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Windows 8
  • Skärm: 11,6 tum med multitouch, 1920 x 1080 pixlar
  • Processor: 1,7 GHz Intel Core i5
  • Minne: 4 GB
  • Lagring: 128 GB SSD
  • Trådlöst: 802.11n, Bluetooth 4.0, NFC
  • Anslutningar: 2 x USB 3.0, HDMI, SD/Memory Stick, Ethernet, VGA
  • Mått: 31,99 x 19,9 x 1,79 cm
  • Vikt: 1,3 kg
  • Batteri: Upp till 5 timmar
Pris: 14000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-