annons
annons

HP Envy x2

Vi är inte avundsjuka

Var går gränsen mellan surfplatta och bärbar dator? Det är en svår fråga, men ett som är säkert är att det finns ett glapp mellan de två kategorierna – och det fastnar tyvärr HP i med sin Envy X2.

Snyggt utförande i borstad aluminium
Skärmen Tangentbord och gångjärn knakar Saknar kortläsare För dyr

Engelskans ”envy” betyder avundsjuka eller missunnsamhet, och det är precis den känslan HP vill utstråla med alla de produkter som företaget har givit namnet Envy hit och Envy dit. En av dem är denna hybrid mellan surfplatta och bärbar dator. Och vid första anblicken är Envy X2 en läcker produkt, byggd av borstad aluminium och med en läcker, mjuk design.

Atomkraft
Och själva konceptet är det inget fel på. Detta är mer en surfplatta som ser ut som en bärbar dator än tvärtom (lite på samma sätt som ASUS Android-baserade surfplattor Transformer Prime och Transformer Infinity) och det som gör den till en hybrid är att skärmen i själva verket är en surfplatta som kan dockas på tangentbordet, och resultatet är ett slags ultrabook. Men även om X2 bygger på Intels Atom-processor så har den ändå fullständigt (32-bitars) Windows 8 och kan alltså köra alla normala Windows-program. Till skillnad från exempelvis Samsung ATIV Tab och Microsofts egen Surface som kör Windows RT-operativsystemet.

Dealbreaker
Trots all aluminium lägger vi bland annat märke till att tangentbordet knakar och ger med sig när man skriver på det. Detsamma gäller skärmen som trots oerhört kraftiga gångjärn vippar fram och tillbaka när man håller den dockade bärbara i tangentbordet.

Och så har vi själva skärmen, som helt enkelt är för klen! Att den bara är 11,6 tum är ingen ursäkt för att nöja sig med 1366 x 768-upplösning, men OK, det är ingen dealbreaker. Det är däremot de matta färgerna och den oskarpa bilden. Till och med helt vanlig text har pixlelstruktur och man blir väldigt snabbt trött i ögonen när man arbetar med Envy X2. Det är helt enkelt inte bra.

Vi är inte heller så säkra på att det är någon god idé att basera sådana här enheter på Intels Atom-processorer. Prestanda är – vilket vårt benchmark-test visar med all önskvärd tydlighet – inget att skriva hem om. En sak är säker, och det är att Envy X2 inte får misstas för att främst vara en dator. Man får nöja sig med att betrakta den som en surfplatta med tangentbord, och i den kategorin finns det omvända alternativ som är både bättre och billigare!

Slutsats
HP Envy X2 hamnar mittemellan två stolar. Den är för dyr för att vara en surfplatta och för långsam för att vara en bärbar dator. Under alla omständigheter är skärmen inte tillräckligt bra, med matta färger och oskarp bild. Lägg därtill ett tangentbord som ger med sig och knakar när man skriver på det. Överlag ger Envy X2 ett intryck av halvdålig byggkvalitet – trots ett läckert aluminiumskal.

Engelskans ”envy” betyder avundsjuka eller missunnsamhet, och det är precis den känslan HP vill utstråla med alla de produkter som företaget har givit namnet Envy hit och Envy dit. En av dem är denna hybrid mellan surfplatta och bärbar dator. Och vid första anblicken är Envy X2 en läcker produkt, byggd av borstad aluminium och med en läcker, mjuk design. Atomkraft Och själva konceptet är det inget fel på. Detta är mer en surfplatta som ser ut som en bärbar dator än tvärtom (lite på samma sätt som ASUS Android-baserade surfplattor Transformer Prime och Transformer Infinity) och det som gör den till en hybrid är att skärmen i själva verket är en surfplatta som kan dockas på tangentbordet, och resultatet är ett slags ultrabook. Men även om X2 bygger på Intels Atom-processor så har den ändå fullständigt (32-bitars) Windows 8 och kan alltså köra alla normala Windows-program. Till skillnad från exempelvis Samsung ATIV Tab och Microsofts egen Surface som kör Windows RT-operativsystemet. Dealbreaker Trots all aluminium lägger vi bland annat märke till att tangentbordet knakar och ger med sig när man skriver på det. Detsamma gäller skärmen som trots oerhört kraftiga gångjärn vippar fram och tillbaka när man håller den dockade bärbara i tangentbordet. Och så har vi själva skärmen, som helt enkelt är för klen! Att den bara är 11,6 tum är ingen ursäkt för att nöja sig med 1366 x 768-upplösning, men OK, det är ingen dealbreaker. Det är däremot de matta färgerna och den oskarpa bilden. Till och med helt vanlig text har pixlelstruktur och man blir väldigt snabbt trött i ögonen när man arbetar med Envy X2. Det är helt enkelt inte bra. Vi är inte heller så säkra på att det är någon god idé att basera sådana här enheter på Intels Atom-processorer. Prestanda är – vilket vårt benchmark-test visar med all önskvärd tydlighet – inget att skriva hem om. En sak är säker, och det är att Envy X2 inte får misstas för att främst vara en dator. Man får nöja sig med att betrakta den som en surfplatta med tangentbord, och i den kategorin finns det omvända alternativ som är både bättre och billigare! Slutsats HP Envy X2 hamnar mittemellan två stolar. Den är för dyr för att vara en surfplatta och för långsam för att vara en bärbar dator. Under alla omständigheter är skärmen inte tillräckligt bra, med matta färger och oskarp bild. Lägg därtill ett tangentbord som ger med sig och knakar när man skriver på det. Överlag ger Envy X2 ett intryck av halvdålig byggkvalitet – trots ett läckert aluminiumskal.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på HP Envy x2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Windows 8
  • Skärm: 11,6 tum, 1366 x 768 pixlar
  • Processor: 1,8 GHz Intel Atom
  • Minne: 2 GB
  • Lagring: 64 GB SSD
  • Trådlöst: 802.11n, Bluetooth
  • Anslutningar: 2 x USB 2.0, HDMI
  • Mått: 30,3 x 20,6 x 1,9 cm
  • Vikt: 700 g
  • Batteri: Upp till 14 timmar
Pris: 8000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-