annons
annons

ASUS Taichi

Framåt och bakåt

Den här maskinen lär få dig att spärra upp ögonen. Den är inte perfekt, men ASUS har verkligen tänkt igenom hur en dator kan bli så mycket hybrid som möjlig.

Stora hybridmöjligheter Två skärmar! Specar och prestanda i toppklass
Billigt tangentbord Blir varm Inre skärmen är mörk och matt

Vi såg ASUS Taichi för första gången på en liten intim lansering på en nattklubb i London- och även om det taiwanesiska märket lanserade ganska så många produkter den kvällen så riktades nästan all uppmärksamhet mot just hybrid-datorn Taichi, som också var något ingen hade sett förut. Här handlar det nämligen om en bärbar dator med två skärmar. Den ena är vänd in mot tangentbordet medan den andra – en pekskärm – vänds utåt när locket fälls ner. Mycket mer hybrid blir det knappast.

Så fungerar det
De två skärmarna kan användas på fyra sätt. Först och främst kan man nöja sig med att använda den normala notebook-skärmen, men där har ASUS inte lyckats särskilt väl, för just den skärmen är dels matt och dels inte särskilt skarp. Man kan också helt enkelt fälla ihop den bärbara datorn, så förvandlar den betydligt skarpare och mer färgrika pekskärmen Taichi till en – aningen stor – surfplatta. Eller så kan man använda båda skärmarna samtidigt. Antingen speglas det som visas på innerskärmen till ytterskärmen – på så vis kan man till exempel visa bilder eller dokument för andra – eller så förvandlas de två skärmarna till ett enda skärmområde, så att två användare kan arbeta på datorn samtidigt – den ena dock bara med hjälp av pekskärmen.

Genvägar
Ja, det är riktigt spektakulärt, och detsamma gäller datorns prestanda, som hamnar på förstaplatsen bland alla sju vi testar den här gången. När vi dessutom kan konstatera att specifikationerna tillhör toppklassen – Taichi är lätt, har alla portar och trådlösa funktioner man kan tänka sig och 256 GB flash-disk är inte heller småpotatis – så kan man ju alltid undra hur det kommer sig att den inte vinner hela testet?

Tja, det beror på att ASUS har tagit ett par genvägar när det gäller de sista detaljerna. Och här handlar det faktiskt om saker man inte lägger märke till på en halvdunkel nattklubb när technomusiken dunkar i bakgrunden, men som man ser när man kommer ut i dagsljus.

För det första är tangentbordet av den plastiga sorten som ger med sig när man skriver på det. För det andra sker det lite för ofta att de två skärmarna inte växlar mellan de två lägena som de ska. Oftast är det när man fäller ihop datorn och skärmbilden inte dyker upp på den yttre skärmen. För det tredje blir maskinen väldigt varm på undersidan om man använder den för länge och fläkten jobbar för högtryck. För det fjärde är den inre skärmen helt enkelt för mörk och matt. Och för det femte är Taichi en av de avgjort dyraste i testet.

Slutsats
Trots detta ger vi ändå ASUS Taichi våra varmaste rekommendationer. Konstruktionen med två skärmar har vi aldrig sett förut, och det är verkligen sant att man får en ultrabook och en surfplatta i en och samma apparat. Dessutom är datorn blixtsnabb och har massor av muskler. Hade byggkvaliteten varit i topp så hade betyget också blivit det.

Bästa pris på ASUS Taichi
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Windows 8
  • Skärm: 11,6 tum med multitouch + 11,6 tum, 1920 x 1080 pixlar
  • Processor: 2,4 GHz Intel Core i7
  • Minne: 4 GB
  • Lagring: 256 GB SSD
  • Trådlöst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Anslutningar: 2 x USB 3.0, microHDMI, mini VGA, SD-kort
  • Mått: 30,6 x 19,9 x 1,74 cm
  • Vikt: 1,25 kg
  • Batteri: Upp till 5 timmar
Pris: 14500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-