Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: WD MyCloud

Litet moln till skrivbordet

Kan man ha molnlagring därhemma? Det tycker WD, som ger dig tillgång till dina filer överallt.

Av / 2014-03-16 - 06:00
WD MyCloud
John Hvidlykke

Du kan skaffa dig en egen, privat molnserver i stället för att betala en förmögenhet för lagringsplats i ”molnet”. Det är vad hårddisktillverkaren WD lovar med deras MyCloud-disk.

Det låter som en lockande – fast kanske lite överdriven – beskrivning av vad som åtminstone vid första anblicken liknar en helt vanlig nätverkshårddisk.

WD MyCloud är lika stor som en tjock pocketbok men till skillnad från en riktig tegelsten så är den försedd med en flerfärgad lysdiod på ryggen och kontakter för ethernet, USB 3.0, ström samt vajerlås på baksidan. Skalet är gjort av vit plast och det finns gott om ventilationshål på bak- och ovansidan. Disken är i stort sett ljudlös och blir bara ljummen. Den är tillräckligt stilren för att stå framme, å andra sidan finns det ju inget förnuftigt skäl till att ha sina säkerhetskopior alldeles bredvid datorn.

I egenskap av NAS-disk (Network Attached Storage) ska MyCloud naturligtvis kopplas in till hemnätverket. Det görs med nätverkskabel. Tyvärr finns inget wifi inbyggt. Det hade i våra ögon varit ett stort plus. Dels för enkelhetens skull och dels för att en trådlös anslutning skulle ha gjort att man kunnat ställa undan disken i ett skåp eller liknande, utan avslöjande kablar om man får inbrott. Dessutom hade trådlös anslutning gjort det möjligt att koppla disken direkt till andra trådlösa enheter och göra enkla backuper.

Precis som andra NAS-diskar innehåller MyCloud en liten Linux-baserad dator som fungerar som filserver och som i det här fallet dessutom ger tillgång till filerna via internet.

Installationen är förhållandevis smärtfri – även om du inte är en fullfjädrad nätverksnörd. Det tar en kvart att koppla in MyCloud på nätverket. För att få tillgång till disken från internet upprättar man ett konto på disken och installerar ett program på datorn. Det är inte superintuitivt men enklare än att göra samma sak med en vanlig nätverksdisk. Med hjälp av en app kan man få tillgång till disken från smartmobiler och surfplattor.

Sedan är det bara att börja använda disken och kopiera över filer på den rymliga lagringsplatsen. Att lägga över filerna via nätverket kan ta lite tid om du inte har gigabit-nätverk överallt.

Som NAS-disk betraktad är det inget speciellt med MyCloud. Disken fungerar, den tar emot och skickar filer förhållandevis snabbt och pålitligt. Och om det uppstår problem skickar den ett mail som berättar att det till exempel har varit strömavbrott. Den meddelar också när dess firmware har uppdaterats automatiskt, vilket skedde åtskilliga gånger under testperioden. Disken slutade inte att fungera någon gång, men var ibland svår att få kontakt med och krävde en omstart innan filerna var tillgängliga igen.

MyClouds förmåga att ge tillgång till filer via internet var det dock lite si och så med. Den fungerade ungefär hälften av gångerna, men framför allt åtkomst via smartmobil var problematisk och hade väldigt långa svarstider. Det kan dock påverkas av att det var ett ganska så stort antal filer som delades över internet.

MyCloudFront2
Disken är lika stor som en tjock pocketbok. En blå lysdiod på fronten talar om att den är aktiv, eller varnar med gult och rött ljus om något går snett. Annars gör den inte mycket väsen av sig.

Molnlagring eller luftslott?
Är då MyCloud en riktig molndisk eller är den bara en extern hårddisk som har varit i kontakt med en marknadsföringsavdelning?

I likhet med ”äkta” molnförvaring är filerna tillgängliga utan att du är fysiskt inkopplad till nätverket. Och överföringen är mycket snabbare än med exempelvis Dropbox.

Vad som däremot saknas helt är säkerhet. I ett cloud-computing-center finns det normalt en hel stab av anställda som ser till att allting går smärtfritt dygnet runt och som gör säkerhetskopior med jämna mellanrum, om något skulle gå snett. Sådana möjligheter ingår inte i WD:s paket. Om MyCloud-disken blir stulen, kraschar eller om huset brinner ner, är dina data försvunna för alltid.

Det är ett steg i rätt riktning att det finns ett hål för ett så kallat Kensington-lås, alltså ett vajerlås av den typ som används för att låsa fast bärbara datorer på skrivbord. Hur lång tid ett sådant lås står emot en beslutsam tjuv är däremot osäkert.

MyCloudBagside1
Baksidan har allt som behövs – och inget annat. En nätverkskontakt, nätkabel och USB 3.0-port för anslutning av extra disk om 2 TB inte räcker. Det finns även ett hål för vajerlås.

Slutsats
Löftet om molnlagring för hemmabruk ska tas med en nya salt. Dina filer är – till viss del – tillgängliga via internet. Men när det gäller skydd mot olyckor och all världens ondska är disken lika utsatt som vilken hårddisk som helst. Däremot är WD MyCloud i sig en utmärkt och välkonstruerad liten NAS-disk som är värd pengarna på egen hand. Den kostar faktiskt inte mycket mer än en lika stor vanlig extern USB-hårddisk. Och det gör ju ingenting att du får en rad funktioner ”gratis” med på köpet.

Home tycker

Ger dig tillgång till dina filer var som helst, till en kostnad som inte är högre än en vanlig nätverkshårddisk. Ingen trådlös anslutning, så disken måste alltid vara ansluten med kabel till nätverket. ”Molnkopplingen” via internet är inte alltid stabil.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Rulla till toppen