annonse
annonse
annonse

Reloop Hi-Fi TURN3

Mars 2017Reloop Hi-Fi TURN3

Välljudande multikonstnär

Reloops första försök med hifi-skivspelare låter strålande – och kan kopplas till vilken förstärkare som helst.

Mycket användarvänlig och flexibel skivspelare som nästan är värd pengarna bara för ljudets skull.
Vi saknar lite tyngd i basen och mer rymd i ljudbilden.

Reloop är ett okänt märke i hifi-sammanhang och det beror på att den tyska tillverkaren fram tills nu uteslutande har koncentrerat sig på DJ-skivspelare. Man skulle kanske kunna tro att det innebär att de börjar med ett handikapp, men så behöver det inte vara. Vibrationer utifrån är en skivspelares värsta mardröm, och det gäller extra mycket när man spelar musik för fulla muggar på en nattklubb eller i en i en konsertlokal, med subwoofrar som dundrar och mullrar. En skivspelare som blir påverkad av vibrationer orsakar en feedback-loop som förstör både ljudsystem och öron, och tömmer lokalen snabbare än du hinner säga: ”Throw your hands in the air!”

Med hifi-skivspelaren TURN3 har Reloop alltså utnyttjat alla sina kunskaper om vibrationer och dämpat på alla de viktigaste ställena. Skivspelaren har en förtroendeingivande vikt och känns mycket solid.

Fötterna absorberar stötar och slag, skivtallriken av aluminium har gummidämpning på insidan och motorn som går på likström är också byggd för att orsaka minimalt med vibrationer. Precis som de flesta hifi-skivspelare är TURN3 remdriven, medan DJ-spelare har direktdrift. Remmen absorberar också en del vibrationer.

Tonarmen har Reloop gjort själva, och utlovar optimala spårningsegenskaper och med en bra vikt som gör att den inte vibrerar i takt med nålen i pickupen. Som i detta fall är en Ortofon 2M Red, en oerhört bra pickup för skivspelare i den här prisklassen.

Lättskött

Förutom att minimera vibrationerna har Reloop tänkt på användarvänligheten. Skivspelaren startar automatiskt när du lyfter över pickupen till början av skivan och den stannar automatiskt – och tonarmen lyfts upp – när skivan är färdigspelad. Pickuphuvudet (”skalet”) har universellt DJ-fäste som är enkelt att byta ut genom att lossa på en skruv. Man kan alltså ha flera pickuper, som sitter fast i vart sitt skal, och växla mellan dem på ett smidigt sätt.

Hos konkurrenter som Pro-projektet och Rega måste man lyfta av skivtallriken för att byta hastighet (genom att flytta remmen till ett annat hjul) men TURN3 har en omkopplade för detta. Där går det att välja hastighet mellan 33, 45 och 78 varv.

Och som om inte allt detta vore användarvänligt nog så har skivspelaren inbyggd skivspelarförstärkare (RIAA-steg). Det betyder att den kan kopplas till en vanlig linjeingång på vilken förstärkare som helst. Den har till och med inbyggd analog-till-digital-omvandlare och USB-port, så att man enkelt kan digitalisera skivsamlingen i en dator!

Har du en påkostad skivspelarförstärkare så kan du välja att använda den i stället med en omkopplare på baksidan.

Överraskande bra ljud

Alla dessa funktioner innebär att man kanske skulle kunna misstänka att Reloop TURN3 har medioker ljudkvalitet. Men då hade man haft fel. Skivspelaren låter nämligen mycket musikaliskt och rytmiskt.

För att jämföra med min egen Pro-ject Debut Carbon Esprit, som kostar lika mycket men som saknar inbyggt RIAA-steg, var jag tvungen att gå igenom en del förstärkare. Det visade sig att man i vårt rum var beroende av en förstärkare med jordad strömförsörjning för att undvika jordbrum med min Pro-ject. Den enda vi hade tillgänglig i testrummet för tillfället var en McIntosh MA7000, föregångaren till MA8000 som nu kostar 90 000 kronor. Reloop-spelaren var däremot tyst som i graven oberoende av vilken förstärker den var inkopplad till. Första poängen gick därför till Reloop, innan vi ens hade spelat en enda låt.

Med McIntoshen inkopplad till Sonus faber Olympica III fick vi höra vad Reloop TURN3 var kapabel till. Jess Morgans ”The Longest Arm” från albumet ”Edison Gloriette” skildras med skön värme, och Jess röst har den nödvändiga fylligheten som behövs för att musiken ska vara gripande. Anslagen på gitarr är bestämda men samtidigt mjuka, medan klangbotten är tillräckligt mörk och djup för att skapa nödvändig kontrast.

Som jämförelse låter Debut Carbon Esprit snarlikt när den också har en 2M Red-pickup, vilket är standard på den också. Pro-ject-spelaren är en aning mer fokuserad och upplöst, men skillnaden är så marginell att jag lätt hade kunnat välja Reloop på grund av dess alla funktioner.

Inte minst när jag spelar Bat For Lashes senaste skiva ”The Bride”. Den är nämligen inspelad i 45 varv, vilket betyder att jag måste lyfta av skivtallriken på min egen spelare, medan jag bara behöver vrida omkopplaren ett snäpp på TURN3.

Låten ”In God’s House” har tuffa trumrytmer och djupa orgeltoner. TURN3 är förvånansvärt taktfast, musiken har den nödvändiga själ och klangbotten som behövs för att den ska förbli intressant. Övertonregistret framträder också och ljudbilden är rymlig. Pro-Ject-spelaren har ännu lite mer grepp om rytmerna, och om jag skulle välja uteslutande efter ljud så skulle jag ha valt den. Och när jag sätter på pickupen som jag använder vanliga fall, Ortofon 2M Black för 6 000 kronor, så drar Pro-jecten förbi.

Men den inbyggda RIAA-förstärkaren innebär att det är mer rättvist att jämföra TURN3 med Pro-ject Essential III för ungefär 3 500 kronor. Och då ligger inte TURN3 efter, inte minst eftersom Essential III har den något billigare Ortofon-pickupen OM10. Den låter bra i toppen men har inte en rytm i basen som kan mäta sig med 2M Red.

Slutsats

För 4 500 kronor är TURN3 en stabil skivspelare med vibrationsdämpning på alla de rätta ställena. Det är oerhört enkel att använda med inbyggd skivspelarförstärkare och A/D-omvandlare med USB-port, automatisk start/stopp och dessutom löstagbart pickup-skal.

Reloop-spelaren är utrustad med den påkostade pickupen 2M Red, som på egen hand gör att den hamnar annan liga än andra spelare för 3 000–4 000 kronor. Det betyder att allt är upplagt för musikupplevelser som definitivt är värdiga prisklassen, trots alla extrafunktioner.

Detta är den första budgetskivspelaren jag har hört med så fin användarvänlighet och som ger riktigt fina musikupplevelser. Rekommenderas!

<
>
Med hjälp av en omkopplare kan du välja linjesignal eller phono som utsignal, och lägg märke till den digitala USB-utgången! Foto: Reloop Hi-Fi
Bästa pris på Reloop Hi-Fi TURN3
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Reloop Hi-Fi TURN3
Typ: Remdriven skivspelare
Tonarm: Reloop
Pickup: Ortofon 2M Red
Hastigheter: 33, 45 och 78 varv
Inbyggt RIAA-steg, USB
Färg: Svart högglans
Mått: 13,9 x 45 x 35,2 cm
Vikt: 7,02 kg
Webb: reloop-hifi.com

Pris: 4500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.