TEST AV McIntosh MHA150

Vansinnet fortsÀtter

McIntoshs uppgraderade hörlursförstÀrkare lÄter bÀttre Àn nÄgonsin. Men den kostar flÀsk!

Ljud & Bild tycker:
En superpotent hörlursförstärkare som även kan driva högtalare med snyggt ljud och tillräckligt med kraft gör detta till en riktig raritet.
Stöder inte balanserad hörlurskabel. Och så priset, förstås.

NÀr vÄr chefredaktör Lasse testade McIntosh MHA100 2014 sÄ var det inte utan förtjusning. Den var inte bara en ytterst potent hörlursförstÀrkare med en hel watt i utgÄngen, den skilde sig frÄn andra hörlursförstÀrkare genom att den ocksÄ huserade ett par högtalarutgÄngar, var och en med 50 watts effekt. Med dem gick det att driva ett par highend-högtalare pÄ skrivbordet om man ville lyssna pÄ nÄgot annat Àn hörlurar.

Liten uppgradering

MHA150 Àr identisk med sin föregÄngare nÀr det gÀller konstruktion, bortsett frÄn den uppdaterade digitalomvandlaren. Nu klarar USB-porten upplösningar Ànda upp till 384 kHz, och Àven det udda DSD-formatet. Det finns inte sÄ mycket musik i DSD, men McIntosh lovar ocksÄ att det betydligt vanligare PCM-formatet avkodas Ànnu bÀttre Àn tidigare. TyvÀrr har den nya förstÀrkaren rÄkat ut för en massiv prisökning, vilket delvis beror pÄ att dollarn har gÄtt upp.

Integrerad förstÀrkare

Det verkar mĂ€rkligt att MHA150 marknadsförs som en hörlursförstĂ€rkare med högtalarutgĂ„ngar och inte en integrerad förstĂ€rkare med hörlursuttag, vilket den ju Ă€r. Detta gör McIntosh för att betona att det Ă€r hörlurarna som Ă€r det vĂ€sentliga. De har inte prioriterat bort högtalarutgĂ„ngarna, men eftersom MHA150 Ă€r sĂ„ mycket mindre Ă€n andra McIntosh-förstĂ€rkare och dĂ€rför passar perfekt pĂ„ skrivbordet har de fokuserat pĂ„ detta och kallar den för en hörlursförstĂ€rkare ”och lite till”.

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Om man bara tittar pÄ specifikationerna sÄ hamnar effekten pÄ 2 x 50 watt i samma muskelklass som smÄ strömningsförstÀrkare som Sonos Connect:Amp och Bluesound PowerNode 2. Men McIntosh-förstÀrkarens mÄnga gÄnger hÀftigare strömkomponenter ger den mycket bÀttre kontroll över ett par högtalare och innebÀr att den hÄller sig stabil Àven med svÄra impedanser. Dessutom sÀger effekt ingenting om ljudkvalitet, man kan förvÀnta sig att MHA150 motsvarar andra integrerade förstÀrkare runt 20 000 kronor i ren ljudkvalitet.

Driver alla hörlurar

Med en hel watt pĂ„ huvudet spelar det ingen roll hur tungdrivna lurar du sĂ€tter pĂ„ dig. SĂ„ kallade autoformers, som Ă€r transformatorer med lindningar för olika elektriskt motstĂ„nd, gör att det gĂ„r att vĂ€lja tre olika omrĂ„den (8–40, 40–150 och 150–600 ohm) beroende pĂ„ hörlurarnas impedans.

En detalj jag gillar Àr baskontrollen, som justerar upp basregistret med upp till 12,5 dB. Egentligen behöver man den inte, men det kan plötsligt dyka upp ett par lurar som har lite tunn bas, och dÄ kan den vara kÀck att ha. Till exempel Àr de i övrigt sÄ fantastiska Sennheiser HD 800 S en aning tunna i basen, men med 5 dB basförstÀrkning fÄr man fylligheten som behövs för att det ska lÄta magiskt.

LĂ„ter fantastiskt

Med min MacBook Pro inkopplad till USB-porten och med Audirvana Pro som kÀlla Àr det en fröjd att lyssna i hörlurar. Bowers & Wilkins P7 har sÄ mycket bas att de inte behöver nÄgon assistans och MHA150 hÄller dem i nackskinnet nÀr musiken flödar genom dem, fri och rik pÄ bas. Focal Elear lÄter fantastiskt, pÄ mÄnga sÀtt friare Àn Sennheiser HD 800 S men ofta Ànnu tuffare om man höjer basen 2,5 dB. DÄ framtrÀder basinstrumenten bÀttre och musiken blir mer fÀngslande att lyssna pÄ.

Ett par superba hörlurar som inte behöver hjÀlp i basen pÄ nÄgot sÀtt Àr Sony MDR-Z1R. 22 000 kronor för ett par slutna hörlurar Àr nÀstan lika vansinnigt som 60 000 kronor för en förstÀrkare att driva dem med. Fast med dem fÄr man verkligen allt pÄ en gÄng: fantastiskt och dynamiskt ljud i kombination med en hÀftig och fyllig bas som öppna hörlurar bara kan drömma om!

Om du inte har en McIntosh MHA150, vill sÀga. För kopplar du in ett par Focal Utopia sÄ kan du bli förförd av det kanske bÀsta ljudet du nÄgonsin har hört frÄn ett par hörlurar. Det Àr Ätminstone det bÀsta jag har hört. Upplösningen Àr extrem, nÀstan helt komplett, och dynamiken Àr av en annan vÀrld. Basregistret Àr ocksÄ otroligt potent, men i likhet med andra öppna konstruktioner Àr det inte alltid tillrÀckligt fylligt. Vill man sminka basen lite sÄ kan MHA150 göra det utan att det gÄr ut över upplösningen lÀngre upp.

LeAnn Rimes ”Love Line” Ă„terges med fin dynamik samtidigt som tonerna frĂ„n gitarren och LeAnns röst har massor av klangfĂ€rger. Ariel Ramirez ”Kyrie” framförs av Mercedes Sosa pĂ„ ett fantastiskt sĂ€tt, med en enorm ljudbild och McIntosh bidrar med en förförande vĂ€rme som gör det hela mer inbjudande att lyssna pĂ„ Ă€n genom hörlursförstĂ€rkare med tunnare och mer neutral klang, till exempel Pioneer U-05 och Musical Fidelity M1 HPA. Fast dĂ„ kostar ocksĂ„ McIntosh 60 000 kronor, mot Pioneers 9 000 kronor och Musical Fidelitys 6 300 kronor. Är MHA150 vĂ€rd det? Kanske inte, speciellt inte nĂ€r man konstaterar att den inte klarar balanserade hörlurskablar.

Högtalarmagi

Men sĂ„ har den alltsĂ„ ett Ă€ss i rockĂ€rmen, nĂ€mligen förmĂ„gan att driva högtalare. SjĂ€lv har jag nyss köpt mig ett par Ă„rgĂ„ngshögtalare av typen JBL Model 4144 – studiohögtalare frĂ„n första halvan av 1980-talet, med hĂ€ftiga 12-tumsbasar som verkligen kan sparka ifrĂ„n sig. SmĂ„tt överdrivna skrivbordshögtalare, men efter dem vill jag aldrig gĂ„ tillbaka till nĂ„got annat. Eftersom jag bara sitter en meter frĂ„n högtalarna har MHA150 gott och vĂ€l tillrĂ€ckligt med kraft för att driva dem. Antingen pĂ„ tyst nivĂ„ nĂ€r jag jobbar eller pĂ„ partynivĂ„ nĂ€r jag vill plĂ„ga mina kollegor, det lĂ„ter alltid hur bra som helst. FörstĂ€rkaren lĂ„ter aldrig vasst och följer transienterna pĂ„ ett imponerande sĂ€tt.

I testrummet finns Sonus faber Olympica III. Ett par golvhögtalare för 100 000 kronor som lÄter helt fantastiskt med bÄde Hegel Röst och Denon PMA-2500NE, tvÄ förstÀrkare för ungefÀr 20 000 kronor som lÀmnar 75 respektive 80 watt.

McIntosh-förstĂ€rkaren har inte lika bra kontroll över högtalarna som de andra tvĂ„. Men tills den blir stressad hĂ„ller den hög kvalitet. I samma liga som de övriga tvĂ„, vĂ„gar jag pĂ„stĂ„. Akustisk musik Ă„terges med stor rymd, en fyllighet som Ă€r trivsam att lyssna pĂ„ och det finns en tung och skön bas som kommer med bra oavsett det finns hiphop eller klassiskt i spellistan. Hegel lĂ„ter stramare och har bĂ€ttre djupbaskontroll, och Denon har Ă€nnu större ljudbild. BĂ„da kan spela högre Ă€n McIntosh. Men ingen av dem Ă€r i nĂ€rheten av sĂ„ bra pĂ„ att driva hörlurar som MHA150 – och ingen av dem ser lika bra ut pĂ„ skrivbordet.

Slutsats

McIntosh MHA150 Àr ett unikum av en förstÀrkare, precis som sin föregÄngare. Den driver alla hörlurar pÄ ett exemplariskt sÀtt och skulle du ha fallit för ett par med aningen tunn bas sÄ kan du höja upp den och fÄ ett fylligare ljud utan att det gÄr ut över upplösningen i övertonerna. Och det finns sÄ mycket kraft att du kan spela högt med full kontroll, hur tungdrivna lurarna Àn Àr.

Pricken över i Ă€r att MHA150 Ă€ven kan driva ett par högtalare. Den lĂ€mnar bara 50 watt per kanal men ett par skrivbordshögtalare driver den hur lĂ€tt som helst – och med ljudet vi kĂ€nner igen sĂ„ vĂ€l frĂ„n McIntosh: varmt och förföriskt, med tuff bas och lena övertoner.

Som enbart förstĂ€rkare Ă€r den vĂ€rd 15 000–20 000 kronor. Som hörlursförstĂ€rkare kanske 10 000–15 000. Med andra ord kan du fĂ„ mĂ„nga andra produkter för samma pengar. Fast ingen av dem Ă€r en McIntosh.

Fakta & Betyg:
 • McIntosh MHA150
  2 x 50 watt
  DigitalingÄng: USB, optisk, koaxial och 110 ohm
  2 x analog in/ut
  Hörlursuttag: 6,3 mm, 1 watt
  Upplösning: 16–24 bit/32–384 kHz, DSD 64–256
  MĂ„tt: 29,2 x 14,1 x 45,7 cm
  Vikt: 14,8 kg

  Pris: 58,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×