annonse
annonse
annonse

KEF T301 + T-2

Platta högtalare, platt ljud?

Flera av testdeltagarna har ganska så stora lådor som sätts på väggen, men KEF T301 är lövtunna. Detta är rätt val för designintresserade! Tyvärr är ljudet också i plattaste laget …

Tunn design Genomtänkt montering
Platt ljudbild Tunt mellanregister

T-serien är KEFs version av diskreta hemmabiohögtalare där tanken har varit att matcha tunna LED-flatskärmar. För detta ändamål har KEF tagit fram nya högtalarelement med extremt låg profil. De extra platta bas- och diskantelementen bidrar också till att styva till ”kabinettet”, som bara är 3,5 cm djupt. Högtalarna finns i svart och vitt, med matchande tygfronter.

Användning
T301 är ett riktigt imponerande stycke industridesign med snyggt och genomtänkt utförande. Själva högtalaren kan i princip hängas på väggen med en enda skruv, men det ingår för säkerhets skull ett gediget metallfäste som ger bättre förankring i väggen. Det ingår även små socklar för bordsplacering om man hellre vill ha det. Högtalarkablarna skruvas fast i pyttesmå skruvterminaler som dras år med insexnyckel.

Den matchande subbasen T-2 har ett 10-tums baselement i en extra kompakt, sluten låda och drivs av en 250-watts klass D-förstärkare. Subbasens platta form gör att den passar fint att ställa tätt intill väggen nedanför högtalarna.

Ljudkvalitet
KEF-högtalarna har betydligt mindre slagvolym än DLS Flatbox, och det hörs även på ljudet som rent allmänt har mindre sprutt i mellanregistret än DLS fylliga och varma klang. Röster och instrument som piano får betydligt mindre ”kropp” och tyngd.

Däremot har KEF T301 en hörbart mer distinkt diskant, som gör att gitarrer och andra stränginstrument klingar friskare i de översta oktaverna. Övertonerna återges bättre hos KEF, men mellanregistret är alltså betydligt tunnare. Det finns också gränser för hur högt man kan spela innan det låter hårt och ansträngt.

Högtalarna är uppenbart gjorda för att spela tillsammans med en subbas och T-2 gör ett bra jobb även om den låter tamare än DLS större motsvarighet. Basåtergivningen är rund och fyllig, men inte lika taktfast och stram trots att kabinettet är slutet. Det gör också att samspelet mellan bas och mellanregister/diskant inte är lika sömlöst. När vi sätter på Daft Punk och ”Game of Love” låter det lite rörigt och högtalarna väcker inte liv i diskokänslan lika mycket som de andra systemen i testet. Det går däremot att klämma ut ganska så bra ljud ur KEF-högtalarna om man har en hemmabioreceiver med bra avståndsjustering och equalizer, så att klangbalans och timing går att korrigera. Ur den synvinkeln är förmodligen 5.1-versionen av KEF-systemet ett bättre köp än den här 2.1-varianten.

Slutsats
KEF T301 är testets tunnaste och billigaste vägghögtalare. Tyvärr präglas ljudet till viss del av det också, det är hörbart tunnare och tamare än från de andra testdeltagarna. Å andra sidan är det få som kan mäta sig med KEFs smala formfaktor. Detta är högtalare som är klippta och skurna för alla som vill ha ett ljudsystem med så diskret framtoning som möjligt och som är villiga att kompromissa en smula med ljudkvaliteten.

T-serien är KEFs version av diskreta hemmabiohögtalare där tanken har varit att matcha tunna LED-flatskärmar. För detta ändamål har KEF tagit fram nya högtalarelement med extremt låg profil. De extra platta bas- och diskantelementen bidrar också till att styva till ”kabinettet”, som bara är 3,5 cm djupt. Högtalarna finns i svart och vitt, med matchande tygfronter. Användning T301 är ett riktigt imponerande stycke industridesign med snyggt och genomtänkt utförande. Själva högtalaren kan i princip hängas på väggen med en enda skruv, men det ingår för säkerhets skull ett gediget metallfäste som ger bättre förankring i väggen. Det ingår även små socklar för bordsplacering om man hellre vill ha det. Högtalarkablarna skruvas fast i pyttesmå skruvterminaler som dras år med insexnyckel. Den matchande subbasen T-2 har ett 10-tums baselement i en extra kompakt, sluten låda och drivs av en 250-watts klass D-förstärkare. Subbasens platta form gör att den passar fint att ställa tätt intill väggen nedanför högtalarna. Ljudkvalitet KEF-högtalarna har betydligt mindre slagvolym än DLS Flatbox, och det hörs även på ljudet som rent allmänt har mindre sprutt i mellanregistret än DLS fylliga och varma klang. Röster och instrument som piano får betydligt mindre ”kropp” och tyngd. Däremot har KEF T301 en hörbart mer distinkt diskant, som gör att gitarrer och andra stränginstrument klingar friskare i de översta oktaverna. Övertonerna återges bättre hos KEF, men mellanregistret är alltså betydligt tunnare. Det finns också gränser för hur högt man kan spela innan det låter hårt och ansträngt. Högtalarna är uppenbart gjorda för att spela tillsammans med en subbas och T-2 gör ett bra jobb även om den låter tamare än DLS större motsvarighet. Basåtergivningen är rund och fyllig, men inte lika taktfast och stram trots att kabinettet är slutet. Det gör också att samspelet mellan bas och mellanregister/diskant inte är lika sömlöst. När vi sätter på Daft Punk och ”Game of Love” låter det lite rörigt och högtalarna väcker inte liv i diskokänslan lika mycket som de andra systemen i testet. Det går däremot att klämma ut ganska så bra ljud ur KEF-högtalarna om man har en hemmabioreceiver med bra avståndsjustering och equalizer, så att klangbalans och timing går att korrigera. Ur den synvinkeln är förmodligen 5.1-versionen av KEF-systemet ett bättre köp än den här 2.1-varianten. Slutsats KEF T301 är testets tunnaste och billigaste vägghögtalare. Tyvärr präglas ljudet till viss del av det också, det är hörbart tunnare och tamare än från de andra testdeltagarna. Å andra sidan är det få som kan mäta sig med KEFs smala formfaktor. Detta är högtalare som är klippta och skurna för alla som vill ha ett ljudsystem med så diskret framtoning som möjligt och som är villiga att kompromissa en smula med ljudkvaliteten.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på KEF T301 + T-2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Tvåvägs vägghögtalare
  • 1-tums diskant
  • 2 x 4,5-tums mellanregister/bas
  • Impedans: 8 ohm
  • Känslighet: 88 dB
  • Frekvensomfång: 80–30 000 Hz
  • Mått: 600 x 140 x 35 mm/1,5 kg
  • Subbas: 10-tums element med 250-watts förstärkare
  • Pris: 11 000 kr
Pris: 11000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.