LG 55LA970W

Storslagen filmmästare

Med äkta LED-bakbelysning och inbyggd högtalarpanel bjuder 55LA970W upp till hård tvekamp!

Plus
Mycket bra svärta och kontrast Häftigt ljud
Minus
Inte lika bra uppskalning som de bästa

Ilikhet med Samsung har LG satt till alla klutar på 4K/UHD-området i vinter. På IFA-mässan lanserade de hela 4 nya UHD-modeller. Inklusive 970W som är deras bästa 4K-LED-TV. Rent designmässigt skiljer sig LG:s TV från den stora massan genom att ha ett läckert böjt bordsstativ samt en integrerad ljudlimpa som ger ett extra potent ljud. Ljudlimpan sänks ner när du sätter på TV:n och är dold när du stänger av den.

Användning och finesser
Precis som andra LG-skärmar är 970W utrustad med Magic Remote, en gyrostyrd fjärrkontroll (à la Nintendo Wii) som du styr en muspekare på skärmen med. Den är väldigt praktisk för det mesta och förenklar särskilt navigering i smartmenyerna. Vi föredrar helt klart denna framför många av konkurrenternas försök att göra smarta fjärrkontroller. Rent innehållsmässigt har LG obligatoriska appar som Netflix men saknar ännu så länge HBO.

Bildkvalitet
Fram tills nu har 4K/UHD-skärmarna vi testat varit av kant-LED-typen. Både Samsung, Philips och Sony använder denna förhållandevis ”ordinära” teknik som ger en utmärkt kontrast och ljusstyrka men som saknar det allra sista i form av kolsvart svärta och detaljer i mörka scener.

LG är ett av de första märkena som använt sig av den överlägsna bak-LED-tekniken i en UHD-TV i en någorlunda förnuftig prisklass. 55LA970W är utrustad med hundratals lysdioder på baksidan av bilpanelen, arrangerade i grupper som gör det möjligt att styra ljuset i individuella zoner (en teknik som också kallas för ”Local Dimming”).

Det tar inte långt tid att se att detta gör underverk för bildkvaliteten, i synnerhet när vi bänkar oss framför science fiction i vår mörklagda hemmabio. LG-skärmen målar upp en riktigt beckmörk svärta som påminner mer om plasma än om LCD! Mörka scener som yttre rymden i Star Trek: Into Darkness, får ett helt annat djup och LG har märkbart bättre kontrast i praktiken när vi jämför med Samsungs utmanare 55F9005. Hur bra Samsungen än är med sin Micro Dimming så finns det inget som kan mäta sig med äkta Local Dimming och av de två är det definitivt LG som är ”filmmästaren”.

232450583alt1

Annons: Artikeln fortsätter nedan

I mer normalt ljusa omgivningar är läget lite annorlunda. Där är det uppenbart att LG har valt en tämligen blank skärmyta som reflekterar mycket av omgivningen. Den kräver med andra ord att du har kontroll på ljuset för att inte orsaka speglingar av rummet. Samsung har däremot ett mörkare skärmfilter som ger en lite bättre och mer ”glossy” svärta i ljusa omgivningar – ungefär som när du häller vatten på en svart bil.

LG verkar ha valt en annan strategi än Samsung när det gäller uppskalning. Samsung använder sig av en kreativ process som lägger till detaljer och konstlad skärpa genom att analysera bildmaterialet, medan LG går mer varsamt tillväga och har mindre synlig bildbehandling. Det ser inte nödvändigt lika imponerande ut vid en direkt jämförelse utan är mer neutralt. Resultatet är att skillnaden mellan HD och Ultra-HD är om möjligt ännu större på LG:s TV. Tvättäkta UHD-material ser otroligt bra ut, med god hjälp av LG-skärmens överlägsna kontrast och svärta, men utan samma imponatoreffekt i uppskalad Full HD.

LG-skärmen har passiva, polariserande 3D-glasögon och utnyttjar därmed fördelen att kunna visa 3D i Full-HD-upplösning utan aktiv slutarteknik i glasögonen. Detta är samma teknik som används på bio och ger i många fall en behagligare 3D-bild än Samsungs aktiva variant, där glasögonen har elektronik som stänger och öppnar för varje öga med hög frekvens.

232450583alt5

Ljudkvalitet
LG har verkligen ansträngt sig med ljudsystemet i den här TV:n, det är något man hör klart och tydligt. Rymdskurken Benedict Cumberbatchs mörka och hotande röst nästan skälver genom rummet och träffar oss rakt i magen. Här finns auktoritet i dialogen, det är ett som är säkert! LG-TV:n har dessutom en fin klarhet och spänst i musik och ljudeffekter. Här behövs ingen ljudlimpa – ska du förbättra ljudet nämnvärt får du skaffa en 2.1- eller 5.1-anläggning.

Slutsats
LG 55LA970W är en stenhård utmanare i 4K-klassen, med något av den skarpaste kontrasten och djupaste svärtan vi har sett hittills. Uppskalningen från Full-HD till 4K är inte lika banbrytande men sammantaget har LG-skärmen väldigt höga prestanda. Ljudkvaliteten är också sörjd för på ett seriöst sätt med hjälp av ett potent inbyggd ljudsystem. För entusiaster som vill gotta sig med äkta 4K-material är detta en av de bästa skärmarna som finns, även om det kanske finns bättre ”allroundare” där ute.

Bästa pris på LG 55LA970W
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 55-tums LED, UHD (3840 x 2160)
  • DVB-T2/C/S2
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Optisk ljudutgång
  • Magic Remote
  • Pris: 50 000 kr
Pris: 50000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.