Ultra HD

4K åt folket

De koreanska bjässarna Samsung och LG har äntligen släppt var sin Ultra-HD-TV. Men vad är 4K/Ultra-HD egentligen och vad betyder det för vår TV-vardag?

4K-formatet kommer ursprungligen från biobranschen och är ett resultat av övergången från analoga till digitala biografer. I dag är de flesta digitala biosalonger runtom i världen utrustade med bildvisare som stöder 4K. Stora episka filmer som Avatar och The Hobbit produceras efter 4K-standarden, medan andra och billigare produktioner använder sig av 2K-standarden.

4K UHD är en förkortning av Ultra High Definition och ett skärmformat som enligt definitionen ska ha minst 3840 x 2160 pixlars upplösning. En Ultra-HD-TV kan alltså visa hela 8 miljoner bildpunkter – fyra gånger mer än en vanlig TV med Full-HD (1920 x 1080)! Därav beteckningen 4K.

Ultra-HD hemma?
Biobranschens anammande av 4K har alltså lett till att många nya filmer produceras i det ultra-högupplösta formatet. Och sakta men säkert håller tekniken på att göra sitt intåg även på konsumentmarknaden. Den internationella teleunionen ITU kom förra året överens om Ultra-HD-standarden som inbegriper upplösningar från 3840 x 2160 (4K) ända upp till 7680 x 4320 (8K).

Tekniken måste ses i ett sammanhang med större TV-skärmar och biodukar, där dagens HD-standard har sina begränsningar. När man visar en full-HD-bild som är 80–100 tum eller ännu större så går det att se synliga bildpunkter och ”rutmönster”. Tanken med 4K är att bli av med rutmönstret och få en skarpare och mer sömlös bild som innehåller mer information.

Brist på material
Ultra-HD-skärmarna har börjat bli tillgängliga på marknaden och de flesta stora elektronikmärken har släppt kompatibla modeller. Ännu så länge råder däremot stor brist på material att titta på i ultrahög upplösning.

Även om blu-ray rent teoretiskt har plats för filmer i Ultra-HD så stöder inte dagens BD-standard så hög upplösning i dagsläget. Om det blir aktuellt krävs det nya, uppdaterade BD-spelare precis som när 3D-blu-ray introducerades. Frågan är alltså om vi kunder är villiga att byta ut våra spelare en gång till eller om den snurrande skivans dagar är räknade.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

En annan lösning kan vara streaming- eller nedladdningsbaserade mediespelare. Det mesta av dagens Ultra-HD-material som går att få tag på levereras på hårddiskar, samtidigt som streaming-tjänster som Netflix och HBO håller på att bli mäktiga aktörer i mediebilden. Flera innehållsleverantörer, inklusive Sony, håller på att utveckla distributionsplattformar för Ultra-HD via nätet. Den traditionella TV-utsändningsbranschen låter dock vänta på sig och har i många fall tillräckliga problem med att anpassa sig till vanlig HD.

Snabb utveckling
UHD/4K-tekniken är fortfarande väldigt ung och utvecklas snabbt. I dagsläget råder det fortfarande en viss osäkerhet om hur det slutgiltiga UHD-formatet kommer att se ut. DigitalEurope, organisationen bakom den ursprungliga ”HD-ready”-logotypen, har till exempel meddelat att kraven för att använda deras UHD-logga är att TV:n har HDMI 2.0 samt 4K-upplösning (3840 x 2160) med 60 bildramar per sekund. Det innebär att i stort sett alla dagens Ultra-HD-TV-apparater kan använda logotypen under förutsättning att de stöder den nya HDMI 2.0-standarden, vilket kan kräva uppgraderingar för vissa modeller.

Panasonic tycks bli först med att få ut en TV som stöder HDMI 2.0 direkt från fabrik. Sony har meddelat att deras nuvarande 4K-skärmar kommer att stödja HDMI 2.0 efter en firmware-uppdatering. Samsung kommer däremot att erbjuda en uppgraderingsbox till sina F9005-modeller när det blir aktuellt.

Sista ordet är dock inte sagt: på sikt kan det bli aktuellt med en ”True UHD”-logga som lägger ribban ännu högre, med bland annat krav på större färgrymd (Rec 2020) som utnyttjar de nya OLED-skärmarnas stora möjligheter.

Bästa pris på Ultra HD
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.