annonse
annonse

Ultra HD

4K åt folket

De koreanska bjässarna Samsung och LG har äntligen släppt var sin Ultra-HD-TV. Men vad är 4K/Ultra-HD egentligen och vad betyder det för vår TV-vardag?

4K-formatet kommer ursprungligen från biobranschen och är ett resultat av övergången från analoga till digitala biografer. I dag är de flesta digitala biosalonger runtom i världen utrustade med bildvisare som stöder 4K. Stora episka filmer som Avatar och The Hobbit produceras efter 4K-standarden, medan andra och billigare produktioner använder sig av 2K-standarden.

4K UHD är en förkortning av Ultra High Definition och ett skärmformat som enligt definitionen ska ha minst 3840 x 2160 pixlars upplösning. En Ultra-HD-TV kan alltså visa hela 8 miljoner bildpunkter – fyra gånger mer än en vanlig TV med Full-HD (1920 x 1080)! Därav beteckningen 4K.

Ultra-HD hemma?
Biobranschens anammande av 4K har alltså lett till att många nya filmer produceras i det ultra-högupplösta formatet. Och sakta men säkert håller tekniken på att göra sitt intåg även på konsumentmarknaden. Den internationella teleunionen ITU kom förra året överens om Ultra-HD-standarden som inbegriper upplösningar från 3840 x 2160 (4K) ända upp till 7680 x 4320 (8K).

Tekniken måste ses i ett sammanhang med större TV-skärmar och biodukar, där dagens HD-standard har sina begränsningar. När man visar en full-HD-bild som är 80–100 tum eller ännu större så går det att se synliga bildpunkter och ”rutmönster”. Tanken med 4K är att bli av med rutmönstret och få en skarpare och mer sömlös bild som innehåller mer information.

Brist på material
Ultra-HD-skärmarna har börjat bli tillgängliga på marknaden och de flesta stora elektronikmärken har släppt kompatibla modeller. Ännu så länge råder däremot stor brist på material att titta på i ultrahög upplösning.

Även om blu-ray rent teoretiskt har plats för filmer i Ultra-HD så stöder inte dagens BD-standard så hög upplösning i dagsläget. Om det blir aktuellt krävs det nya, uppdaterade BD-spelare precis som när 3D-blu-ray introducerades. Frågan är alltså om vi kunder är villiga att byta ut våra spelare en gång till eller om den snurrande skivans dagar är räknade.

En annan lösning kan vara streaming- eller nedladdningsbaserade mediespelare. Det mesta av dagens Ultra-HD-material som går att få tag på levereras på hårddiskar, samtidigt som streaming-tjänster som Netflix och HBO håller på att bli mäktiga aktörer i mediebilden. Flera innehållsleverantörer, inklusive Sony, håller på att utveckla distributionsplattformar för Ultra-HD via nätet. Den traditionella TV-utsändningsbranschen låter dock vänta på sig och har i många fall tillräckliga problem med att anpassa sig till vanlig HD.

Snabb utveckling
UHD/4K-tekniken är fortfarande väldigt ung och utvecklas snabbt. I dagsläget råder det fortfarande en viss osäkerhet om hur det slutgiltiga UHD-formatet kommer att se ut. DigitalEurope, organisationen bakom den ursprungliga ”HD-ready”-logotypen, har till exempel meddelat att kraven för att använda deras UHD-logga är att TV:n har HDMI 2.0 samt 4K-upplösning (3840 x 2160) med 60 bildramar per sekund. Det innebär att i stort sett alla dagens Ultra-HD-TV-apparater kan använda logotypen under förutsättning att de stöder den nya HDMI 2.0-standarden, vilket kan kräva uppgraderingar för vissa modeller.

Panasonic tycks bli först med att få ut en TV som stöder HDMI 2.0 direkt från fabrik. Sony har meddelat att deras nuvarande 4K-skärmar kommer att stödja HDMI 2.0 efter en firmware-uppdatering. Samsung kommer däremot att erbjuda en uppgraderingsbox till sina F9005-modeller när det blir aktuellt.

Sista ordet är dock inte sagt: på sikt kan det bli aktuellt med en ”True UHD”-logga som lägger ribban ännu högre, med bland annat krav på större färgrymd (Rec 2020) som utnyttjar de nya OLED-skärmarnas stora möjligheter.

Ultra HD

Ultra HD
En 4K/UHD-TV passar till det mesta. LG har velat understryka detta och skickar med ett USB-minne fullt av högupplösta digitalfoton. Några av bilderna finns i flera upplösningar (SD, HD-ready, Full-HD och Ultra-HD) och skillnaden är otrolig. Steget från Full-HD ...
Les hele testen her

Samsung UE55F9005

Ultra HD
Samsung har verkligen slagit på stortrumman med UHD i år: förutom de enorma 85-, 98- och 110-tums gigantskärmarna i S9000-serien lanserade de i höstas 9005-serien med UHD till acceptabla priser. Deras 55F9005 har snabbt blivit en populär modell, inte minst ...
Les hele testen her

LG 55LA970W

Ultra HD
Ilikhet med Samsung har LG satt till alla klutar på 4K/UHD-området i vinter. På IFA-mässan lanserade de hela 4 nya UHD-modeller. Inklusive 970W som är deras bästa 4K-LED-TV. Rent designmässigt skiljer sig LG:s TV från den stora massan genom att ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-