annonse
annonse

Test av: Nvidia Shield TV v2

TV:ns bästa vän

Nvidia Shield anno 2017 är bättre och mindre än sin föregångare.

Lyd & Bilde mener

Den nya kontrollen och fjärrkontrollen är en enorm förbättring mot förra versionen.
Hörlursuttaget på fjärrkontrollen och MicroSD-ingången har försunnit. Priset är i högsta laget.
annonse

Med en Android-box inkopplad till platt-TV:n öppnar sig en helt ny värld av underhållning. Alla appar du är van vid i mobilen finns nu i stort format, precis som på Apple TV. Android-plattformen är dock mer öppen och ger därför mycket större möjligheter.

Marknadens bästa Android-box har fram tills nu hetat Nvidia Shield TV. Det gör den visserligen fortfarande, men det handlar om en ny version av boxen som vi testade för inte så länge sedan. Har du redan köpt den förra versionen så behöver vi inte rekommendera en uppgradering. Men har du inte redan köpt någon Shield TV så finns det numera ingen ursäkt alls.

Små förbättringar

Skillnaden mellan gamla och nya Shield TV märks främst på utsidan. Den nya maskinen är 40 % mindre, vilket faktiskt syns rätt så tydligt om man lägger dem bredvid varandra. I praktiken spelar det dock ingen roll när de väl är undanstoppade under TV:n. Vad som däremot inte är helt oväsentligt är att Nvidia har valt att skrota MicroSD-porten på baksidan, som många använde för att utöka det interna minnet på bara 16 GB. Det går dock fortfarande att koppla in en extern hårddisk via USB och använda den för att lagra media eller appar.

Även spelkontrollen som ingår har fått en överhalning. Där är skillnaden i storlek dock mer välkommen. Den gamla kontrollen påminde mycket om den allra första Xbox-kontrollen – STOR, tjock och klumpig. Den nya har blivit betydligt smalare och har ett kantigt yttre som ersätter de rundade formerna. I praktiken innebär det att den ligger bättre i handen och väger något mindre. Via den senaste programuppdateringen har Nvidia även öppnat upp för skak-funktionen i spel, vilket inte gick med den gamla eftersom den inte hade någon sådan.

Den speciella fjärrkontrollen som hör till Shield har också fått en uppdatering. Den är lite tjockare än den förra modellen och har blivit av med hörlursuttaget och miniUSB-porten längst ned. Detta bör betraktas som något positivt. I stället för ett uppladdningsbart batteri är fjärrkontrollen numera försedd med ett helt vanligt knappbatteri. Det betyder att den har ström längre tid och inte behöver laddas upp hela tiden. Dessutom ingår den numera som en del av standardpaketet och måste inte köpas till löst. Tack för det!

Spel i molnet – nu på PC och Mac

Resten av nymodigheterna återfinns på mjukvarusidan. Onlinespeltjänsten Geforce Now är fortfarande en del av paketet, men den har fått fler nya spel och har släppts loss från Nvidias ekosystem. Snart behöver du därför inte längre någon Shield-produkt för att strömma spel, utan kan göra det till en PC eller Mac. Det krävs fortfarande ett månadsabonnemang för att vara med, vilket kostar ungefär lika mycket som ett Netflix-abonnemang. Utbudet av spel är fortfarande lite skralt, även om flera AAA-titlar har lagts till. Helt nya spel går att köpa till, men priset för dem är alldeles för högt. Varför ska vi betala fullpris för ett spel som vi egentligen bara lånar i molnet? En annan sak jag råkade ut för under mitt test var Nvidias kösystem.

Kökultur

En grå söndag plockade jag fram kontrollen och satte på Shield för att spela. Men det blev det inte mycket av. ”Väntar i kö”, stod det på skärmen. Visst, jag har inte plockat fram plånboken för att prova tjänsten, men tänk dig att du skulle få samma meddelande nästa gång du ville titta på en film på Netflix. Det håller helt enkelt inte. När tjänsten väl fungerar är den lyckligtvis riktigt välgjord och har blivit betydligt bättre än förra gången jag testade den. Nvidia har uppgraderat datorerna som kör spelen, så att samtliga är utrustade med Nvidias Geforce GTX1080-kort. Det märks. Där man tidigare kunde märka av lite slöhet körs allt numera betydligt mer väloljat, även när alla inställningar är på max. Kom bara ihåg att använda en ethernet-kabel när du spelar eftersom trådlös anslutning resulterar i för stora paketförluster och därmed hackig och pixlig grafik på skärmen.

Netflix, YouTube och Kodi

Nu är ju detta en medieströmmare, så det är inte mer än rättvist att även nämna den här funktionen lite kort. Precis som den förra modellen är nya Shield TV ofattbart bra och inte minst snabb på att spela filmer och TV-serier från både Netflix, YouTube och Kodi. Det gör den i upplösningar upp till 4K och med HDR. En enda sak irriterade mig dock – och nu blir det lite nördigt. Shield TV har ingen inbyggd Dolby Digital Plus-dekoder, vilket är det ljudformat som Netflix använder. Shield TV skickar därför bara vidare signalen till TV:n i obehandlat skick för att den ska behandlas där. Kan TV:n inte det så får du nöja dig med stereo-ljudspår. Det är irriterande när man har ett komplett surroundsystem inkopplat till skärmen via den optiska utgången. Usch. Det hade varit bra om Nvidia gjorde det möjligt att koda alla ljud så att boxen skickade ut en likadan signal. Dolby Digital, tack. Kopplar du in boxen direkt till en hemmabioförstärkare som kan avkoda alla moderna ljudformat, slipper du hela det här problemet,

Slutsats

Den nya versionen av Nvidia Shield TV kan precis samma sak som sin föregångare, på grund av att de nästan har identiska innanmäten. Den nydesignade kontrollen och fjärrkontrollen som numera ingår gör dock att vi ändå tycker att den är ett bättre köp. Enda riktiga nackdelen är priset. För samma pengar kan du få en komplett spelkonsol som kan samma saker. Shield klarar dock hela mediespelarbiten bättre, så vi föredrar fortfarande den före PS4 eller Xbox One.

Fakta & Betyg:
 • Nvidia Shield TV
  Processor: NVIDIA Tegra X1 med 256-core GPU och 3 GB RAM
  Lagring:16 GB SSD
  Android 7.0 (Nougat)
  4K UHD/60 fps, HDR, HDMI 2.0b, 2 x USB 3.0, IR-mottagare, Bluetooth 4.1/BLE, MIMO 2,4 och 5 GHz wifi, Chromecast
  Operativsystem: Android TV
  Mått/vikt: 9,8 x 15,9 x 2,6 mm/250 gram
  Webb: nvidia.com

  Tillverkare:
  Pris:
  2.300,-

  Läs också:

  Laserprecision

  Tekniken från de bästa professionella biografprojektorerna i en filmvisare som är så kompakt och tyst att den passar i hemmet. Säg hej till världens billigaste 4K-laserprojektor.

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen får vi äkta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet på allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkänsla.

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta på dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet så klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.

  Den allra häftigaste hemmabion

  De här maffiga flaggskeppen har tillräckligt med kraft och finess för att överträffa allt du hört i någon biosalong.

  Rejäla doningar

  Klockrent ljud och hinkvis med dynamik och kraft. Men användarvänligheten är inte lika bra.

  Morosam muskelknippe

  Yamaha är stabila i bion, med ett flaggskepp som har tillräckligt med muskler för att få byxbenen att fladdra.

  Ballerina med bazooka

  Marantz första 11-kanalsreceiver är så bra att allt annat bleknar.

  Dansar på moln

  Denon hänger med i utvecklingen, med en ny toppreceiver som är lika enkel att sköta som den låter bra.

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio är fortfarande bäst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt också. Som med en soundbar och trådlösa bakhögtalare.

  Gör det mesta rätt

  Samsungs anläggning gör det mesta väldigt bra. Det finns egentligen bara ett problem.

  Klassledaren

  Ändligen en soundbar från Heos som är så komplett att den överträffar allt annat i klassen.

  Fortfarande bland de bästa

  Även om Sonos-anläggningen börjar bli lite till åren så är den fortfarande ett väldigt säkert köp.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.