annonse
annonse
annonse

Nvidia Shield TV v2

Mars 2017Nvidia Shield TV v2

TV:ns bästa vän

Nvidia Shield anno 2017 är bättre och mindre än sin föregångare.

Den nya kontrollen och fjärrkontrollen är en enorm förbättring mot förra versionen.
Hörlursuttaget på fjärrkontrollen och MicroSD-ingången har försunnit. Priset är i högsta laget.

Med en Android-box inkopplad till platt-TV:n öppnar sig en helt ny värld av underhållning. Alla appar du är van vid i mobilen finns nu i stort format, precis som på Apple TV. Android-plattformen är dock mer öppen och ger därför mycket större möjligheter.

Marknadens bästa Android-box har fram tills nu hetat Nvidia Shield TV. Det gör den visserligen fortfarande, men det handlar om en ny version av boxen som vi testade för inte så länge sedan. Har du redan köpt den förra versionen så behöver vi inte rekommendera en uppgradering. Men har du inte redan köpt någon Shield TV så finns det numera ingen ursäkt alls.

Små förbättringar

Skillnaden mellan gamla och nya Shield TV märks främst på utsidan. Den nya maskinen är 40 % mindre, vilket faktiskt syns rätt så tydligt om man lägger dem bredvid varandra. I praktiken spelar det dock ingen roll när de väl är undanstoppade under TV:n. Vad som däremot inte är helt oväsentligt är att Nvidia har valt att skrota MicroSD-porten på baksidan, som många använde för att utöka det interna minnet på bara 16 GB. Det går dock fortfarande att koppla in en extern hårddisk via USB och använda den för att lagra media eller appar.

Även spelkontrollen som ingår har fått en överhalning. Där är skillnaden i storlek dock mer välkommen. Den gamla kontrollen påminde mycket om den allra första Xbox-kontrollen – STOR, tjock och klumpig. Den nya har blivit betydligt smalare och har ett kantigt yttre som ersätter de rundade formerna. I praktiken innebär det att den ligger bättre i handen och väger något mindre. Via den senaste programuppdateringen har Nvidia även öppnat upp för skak-funktionen i spel, vilket inte gick med den gamla eftersom den inte hade någon sådan.

Den speciella fjärrkontrollen som hör till Shield har också fått en uppdatering. Den är lite tjockare än den förra modellen och har blivit av med hörlursuttaget och miniUSB-porten längst ned. Detta bör betraktas som något positivt. I stället för ett uppladdningsbart batteri är fjärrkontrollen numera försedd med ett helt vanligt knappbatteri. Det betyder att den har ström längre tid och inte behöver laddas upp hela tiden. Dessutom ingår den numera som en del av standardpaketet och måste inte köpas till löst. Tack för det!

Spel i molnet – nu på PC och Mac

Resten av nymodigheterna återfinns på mjukvarusidan. Onlinespeltjänsten Geforce Now är fortfarande en del av paketet, men den har fått fler nya spel och har släppts loss från Nvidias ekosystem. Snart behöver du därför inte längre någon Shield-produkt för att strömma spel, utan kan göra det till en PC eller Mac. Det krävs fortfarande ett månadsabonnemang för att vara med, vilket kostar ungefär lika mycket som ett Netflix-abonnemang. Utbudet av spel är fortfarande lite skralt, även om flera AAA-titlar har lagts till. Helt nya spel går att köpa till, men priset för dem är alldeles för högt. Varför ska vi betala fullpris för ett spel som vi egentligen bara lånar i molnet? En annan sak jag råkade ut för under mitt test var Nvidias kösystem.

Kökultur

En grå söndag plockade jag fram kontrollen och satte på Shield för att spela. Men det blev det inte mycket av. ”Väntar i kö”, stod det på skärmen. Visst, jag har inte plockat fram plånboken för att prova tjänsten, men tänk dig att du skulle få samma meddelande nästa gång du ville titta på en film på Netflix. Det håller helt enkelt inte. När tjänsten väl fungerar är den lyckligtvis riktigt välgjord och har blivit betydligt bättre än förra gången jag testade den. Nvidia har uppgraderat datorerna som kör spelen, så att samtliga är utrustade med Nvidias Geforce GTX1080-kort. Det märks. Där man tidigare kunde märka av lite slöhet körs allt numera betydligt mer väloljat, även när alla inställningar är på max. Kom bara ihåg att använda en ethernet-kabel när du spelar eftersom trådlös anslutning resulterar i för stora paketförluster och därmed hackig och pixlig grafik på skärmen.

Netflix, YouTube och Kodi

Nu är ju detta en medieströmmare, så det är inte mer än rättvist att även nämna den här funktionen lite kort. Precis som den förra modellen är nya Shield TV ofattbart bra och inte minst snabb på att spela filmer och TV-serier från både Netflix, YouTube och Kodi. Det gör den i upplösningar upp till 4K och med HDR. En enda sak irriterade mig dock – och nu blir det lite nördigt. Shield TV har ingen inbyggd Dolby Digital Plus-dekoder, vilket är det ljudformat som Netflix använder. Shield TV skickar därför bara vidare signalen till TV:n i obehandlat skick för att den ska behandlas där. Kan TV:n inte det så får du nöja dig med stereo-ljudspår. Det är irriterande när man har ett komplett surroundsystem inkopplat till skärmen via den optiska utgången. Usch. Det hade varit bra om Nvidia gjorde det möjligt att koda alla ljud så att boxen skickade ut en likadan signal. Dolby Digital, tack. Kopplar du in boxen direkt till en hemmabioförstärkare som kan avkoda alla moderna ljudformat, slipper du hela det här problemet,

Slutsats

Den nya versionen av Nvidia Shield TV kan precis samma sak som sin föregångare, på grund av att de nästan har identiska innanmäten. Den nydesignade kontrollen och fjärrkontrollen som numera ingår gör dock att vi ändå tycker att den är ett bättre köp. Enda riktiga nackdelen är priset. För samma pengar kan du få en komplett spelkonsol som kan samma saker. Shield klarar dock hela mediespelarbiten bättre, så vi föredrar fortfarande den före PS4 eller Xbox One.

<
>
Skillnaden i storlek mellan den nya och den gamla versionen.
Bästa pris på Nvidia Shield TV v2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Nvidia Shield TV
Processor: NVIDIA Tegra X1 med 256-core GPU och 3 GB RAM
Lagring:16 GB SSD
Android 7.0 (Nougat)
4K UHD/60 fps, HDR, HDMI 2.0b, 2 x USB 3.0, IR-mottagare, Bluetooth 4.1/BLE, MIMO 2,4 och 5 GHz wifi, Chromecast
Operativsystem: Android TV
Mått/vikt: 9,8 x 15,9 x 2,6 mm/250 gram
Webb: nvidia.com

Pris: 2300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.