annonse
annonse
annonse

Sharp LC-52LE705S

Bästa LED-köpet?

Sharp-skärmen är utrustad med äkta LED-bakbelysning som ger superkontroll över bakgrundsbelysningen – och har därför ett fenomenalt kontrastomfång!

Plus
Strålande kontrast. Välbalanserad bild.
Minus
Synvinkeln. Vissa färgstick.

Trogna läsare känner nog igen den här TV:n, den testade vi i 40-tumsversion i november förra året. Sharp har satsat på äkta bakmonterad LED-belysning eftersom det ger en bättre kontroll över ljusstyrkan – och därmed över kontrasten. Men den här typen av bakbelysning innebär också att TV:n blir en hel del tjockare än de supersmala skärmarna med LED-sidobelysning från bland annat Samsung.
 
Bildkvalitet
Första intrycket av Sharps TV är att den har en fenomenal kontrast och svärta och mättade färger. Detta är möjligt eftersom den nya LED-panelerna kan kontrollera ljusgenomsläppet mer effektivt än traditionella paneler. Men i ”dynamiskt” bildläge, som TV:n är inställd på från fabrik, får man för mycket av det goda. Färgerna är starkt överdrivna och TV:n har rent allmänt en alltför kontrastrik bild.
Film-läget är däremot finemang. Där är färginställningarna betydligt mer neutrala och man slipper samtidigt ”aktiv kontrast”-inställningen som har en tendens att ta bort de minsta detaljerna. I filmläge påminner Sharp-skärmen faktiskt mycket om vår referens från Pioneer. Filmläget har en bild med oerhört naturtrogna färger, samtidigt som kontrast och ljusstyrka är tillräckligt bra för att man ska kunna välja den här inställningen när man tittar på de flesta sorters TV-program.
Svärtan är visserligen inte fullt i klass med vår gamla plasmafavorit, och den kan inte heller mäta sig helt och hållet med den avgrundsdjupa svärtan i Toshibas LED-skärm. I praktiken är skillnaden däremot ganska så liten och i dagsljus drar både Sharp och Toshiba klart ifrån Pioneer när det gäller ljusstyrka.
Sharps färgbalans är på det stora hela förhållandevis neutral, men uppvisar fortfarande en liten förkärlek för magenta, vilket gör att hudfärger får ett svagt rosa skimmer över sig. Glädjande nog verkar inte färgsticket inte lika framträdande som vi upplevde det med den mindre 40-tummaren i 700-serien. LC-52LE705S har snäppet mer neutral bild än lillebrodern och har dessutom avancerade justeringsmöjligheter med full kontroll över primär- och sekundärfärger.
 
Ljudkvalitet
Ljudet tjänar på den stora kabinettvolymen om man jämför med de supertunna rivalerna, och det finns faktiskt en aning bas i ljudet. Program med musikinslag känns mer engagerande och både filmer och vanliga TV-program blir bättre när man har ett bra ljud.

Trogna läsare känner nog igen den här TV:n, den testade vi i 40-tumsversion i november förra året. Sharp har satsat på äkta bakmonterad LED-belysning eftersom det ger en bättre kontroll över ljusstyrkan – och därmed över kontrasten. Men den här typen av bakbelysning innebär också att TV:n blir en hel del tjockare än de supersmala skärmarna med LED-sidobelysning från bland annat Samsung.   Bildkvalitet Första intrycket av Sharps TV är att den har en fenomenal kontrast och svärta och mättade färger. Detta är möjligt eftersom den nya LED-panelerna kan kontrollera ljusgenomsläppet mer effektivt än traditionella paneler. Men i ”dynamiskt” bildläge, som TV:n är inställd på från fabrik, får man för mycket av det goda. Färgerna är starkt överdrivna och TV:n har rent allmänt en alltför kontrastrik bild. Film-läget är däremot finemang. Där är färginställningarna betydligt mer neutrala och man slipper samtidigt ”aktiv kontrast”-inställningen som har en tendens att ta bort de minsta detaljerna. I filmläge påminner Sharp-skärmen faktiskt mycket om vår referens från Pioneer. Filmläget har en bild med oerhört naturtrogna färger, samtidigt som kontrast och ljusstyrka är tillräckligt bra för att man ska kunna välja den här inställningen när man tittar på de flesta sorters TV-program. Svärtan är visserligen inte fullt i klass med vår gamla plasmafavorit, och den kan inte heller mäta sig helt och hållet med den avgrundsdjupa svärtan i Toshibas LED-skärm. I praktiken är skillnaden däremot ganska så liten och i dagsljus drar både Sharp och Toshiba klart ifrån Pioneer när det gäller ljusstyrka. Sharps färgbalans är på det stora hela förhållandevis neutral, men uppvisar fortfarande en liten förkärlek för magenta, vilket gör att hudfärger får ett svagt rosa skimmer över sig. Glädjande nog verkar inte färgsticket inte lika framträdande som vi upplevde det med den mindre 40-tummaren i 700-serien. LC-52LE705S har snäppet mer neutral bild än lillebrodern och har dessutom avancerade justeringsmöjligheter med full kontroll över primär- och sekundärfärger.   Ljudkvalitet Ljudet tjänar på den stora kabinettvolymen om man jämför med de supertunna rivalerna, och det finns faktiskt en aning bas i ljudet. Program med musikinslag känns mer engagerande och både filmer och vanliga TV-program blir bättre när man har ett bra ljud.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Sharp LC-52LE705S
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:

52-tums LED
1920 x 1080p, 100 Hz Green Panel
4 HDMI, CI
USB-port

Pris: 23000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.