annonse
annonse
annonse

Philips 40PFL8664

Läcker LED!

Hittills har Philips sysslat med skärmar som har äkta LED-belysning men nu har de även modeller med sido-LED till bra priser. 40-tummaren i 8000-serien är ett bra exempel.

Plus
Skarp och kontrastrik bild.
Minus
Bakåtvända kontakter är besvärliga.

Den här Philips-modellen har mycket gemensamt med design-TV:n Aurea, där hela ramen lyser i harmoni med bilden på skärmen. 40PFL8664 har visserligen ingen lysande bildram, men däremot har den Philips välkända Ambilight-ljus som lyser upp väggen runt TV:n. 100 Hz-bildbehandling och kantmonterat LED-ljus finns också på plats.
Philips-skärmen är tunn och läcker men tyvärr har den bakåtriktade kontakter i stället för sidomonterade. Det betyder att du får svårt att komma åt dem om du hänger TV:n på väggen, så du får hänga TV:n på ett visst avstånd om du vill använda alla kontakter. Om du bara ska ha en HDMI-kontakt går det att montera TV:n tätt intill väggen eftersom det finns en nedåtriktad sådan.
 
Bildkvalitet
LED-skärmen har precis som andra Philips-skärmar en användarvänlig guide som gör det enkelt att ställa in TV:n första gången. Men precis som andra Philips-skärmar ger den lite för mycket av det goda när det gäller färger och kontrast i standardläget. Men det behövs inte mycket för att 40PFL8664 ska få en bra bild. Färgbalansen är oklanderlig och TV:n uppvisar en mycket bra kontrast och en mycket imponerande svärta, även när vi släcker ljuset i rummet för att komma i ordentlig filmstämning. Ambilight-ljuset skapar en speciell färgeffekt på väggen bakom TV:n, vilket många uppskattar, samtidigt som det ökar den upplevda kontrasten. Bilden blir dessutom mer behaglig att titta på när rummet är mörklagt.
Philips 100 Hz-teknik med Natural Motion tillhör helt klart de mest effektiva bildutjämningsteknikerna som finns. 40PFL8664 kan uppvisa en mycket mjuk bild även när kameran panorerar snabbt. Det verkar dock som om rörelsekompensationen har lite problem med att hänga med i svängarna med HD-signaler. När vi tittar på Blu-ray och TV-sändningar i HD-kvalitet kan vi skönja ”eftersläpningar” bakom vissa föremål på skärmen. Detta kan man lösa genom att sänka effekten av bildutjämningen, eller stänga av den helt och hållet när man tittar på film.
 
Ljudkvalitet
Philips har använt sig av bakåtvända högtalare i hopp om att få ett fylligare ljud ur den tunna TV:n. Sätter du TV:n tätt mot väggen får ljudet en fin fyllighet och klarhet. Den maximala ljudstyrkan är däremot begränsad, vilket gör att Philips-skärmen passar bäst i mindre rum eller med anläggningar som har separata högtalare.

Den här Philips-modellen har mycket gemensamt med design-TV:n Aurea, där hela ramen lyser i harmoni med bilden på skärmen. 40PFL8664 har visserligen ingen lysande bildram, men däremot har den Philips välkända Ambilight-ljus som lyser upp väggen runt TV:n. 100 Hz-bildbehandling och kantmonterat LED-ljus finns också på plats. Philips-skärmen är tunn och läcker men tyvärr har den bakåtriktade kontakter i stället för sidomonterade. Det betyder att du får svårt att komma åt dem om du hänger TV:n på väggen, så du får hänga TV:n på ett visst avstånd om du vill använda alla kontakter. Om du bara ska ha en HDMI-kontakt går det att montera TV:n tätt intill väggen eftersom det finns en nedåtriktad sådan.   Bildkvalitet LED-skärmen har precis som andra Philips-skärmar en användarvänlig guide som gör det enkelt att ställa in TV:n första gången. Men precis som andra Philips-skärmar ger den lite för mycket av det goda när det gäller färger och kontrast i standardläget. Men det behövs inte mycket för att 40PFL8664 ska få en bra bild. Färgbalansen är oklanderlig och TV:n uppvisar en mycket bra kontrast och en mycket imponerande svärta, även när vi släcker ljuset i rummet för att komma i ordentlig filmstämning. Ambilight-ljuset skapar en speciell färgeffekt på väggen bakom TV:n, vilket många uppskattar, samtidigt som det ökar den upplevda kontrasten. Bilden blir dessutom mer behaglig att titta på när rummet är mörklagt. Philips 100 Hz-teknik med Natural Motion tillhör helt klart de mest effektiva bildutjämningsteknikerna som finns. 40PFL8664 kan uppvisa en mycket mjuk bild även när kameran panorerar snabbt. Det verkar dock som om rörelsekompensationen har lite problem med att hänga med i svängarna med HD-signaler. När vi tittar på Blu-ray och TV-sändningar i HD-kvalitet kan vi skönja ”eftersläpningar” bakom vissa föremål på skärmen. Detta kan man lösa genom att sänka effekten av bildutjämningen, eller stänga av den helt och hållet när man tittar på film.   Ljudkvalitet Philips har använt sig av bakåtvända högtalare i hopp om att få ett fylligare ljud ur den tunna TV:n. Sätter du TV:n tätt mot väggen får ljudet en fin fyllighet och klarhet. Den maximala ljudstyrkan är däremot begränsad, vilket gör att Philips-skärmen passar bäst i mindre rum eller med anläggningar som har separata högtalare.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Philips 40PFL8664
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
40-tums LED 1920 x 1080p, 100 Hz USB-port Ambilight Spectra Net TV, DLNA
Pris: 17000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.