annonse
annonse
annonse

Grundig Fine Arts 40 LED

Nydanande design

Grundig har också släppt LED-skärmar, men har valt att gå sina egna vägar när det gäller design. Resultatet är förvånansvärt smakfullt!

Snygg design. Välbalanserad bild.
Visst ljusläckage i mörka omgivningar.

De nya apparaterna i Fine Arts-serien har ett kompakt och modernt utseende, och skiljer sig från de flesta andra genom att ha en yta av borstad metall. Du kan få TV:n i silver eller svart (det senare är definitivt vår favorit). Den svarta Grundig-skärmen har en matt yta som inte stör synintrycket, och en matt skärmbeläggning som motverkar reflektioner. Båda delarna står i kontrast mot de spegelblanka TV-apparaterna man hittar hos ett par av konkurrenterna, och gör att Fine Art-skärmen passar bättre i omgivningar med mycket ljus.
 
Bildkvalitet
Att skärmen trivs i ljusa omgivningar bekräftas av bildpanelen med LED-sidoljus, som ger en imponerande kontrast och ljusstyrka. Direkt från fabriken är TV:n inställd med en avgrundsdjup svärta som kan förbluffa de flesta. Nackdelen är att bilden faktiskt blir i mörkaste laget, viket döljer vissa mörka detaljer i filmer och annat TV-material. Skärpan och kontrasten är kraftigt överdriven, vilket leder till en lite flimrande, hård bild med HD-material. För att se alla detaljer är man tvungen att trimma upp ljusstyrkan lite. Det kan verka som om Grundig har gått i ”LED-fällan” och försöker imponera på alla som ser skärmen för första gången.
Men vi ska inte vara överdrivet hårda, Fine Arts 40 har stor potential. TV:n har en mycket välnyanserad och naturlig färgbalans och tillräckligt hög ljusstyrka för att kunna användas i upplysta rum. Skärpan är dessutom mycket bra. Grundigs TV visar sig vara kompetent på att visa olika slags TV-material som sport och naturprogram. Som renodlad filmskärm har den däremot ett par svagheter, främst på grund av lite ojämn bakbelysning. I ett helt mörklagt rum kan man se tendenser till ljusläckage från det sidomonterade LED-ljuset, vilket orsakar ljusa fläckar på skärmen i mörka scener. Fine Arts passar därför bättre som allroundskärm för vanliga TV-program än som enbart filmskärm i mörklagda rum.
 
Ljudkvalitet
I Grundig-skärmen ligger högtalarna dolda i ramens undersida och pekar rakt framåt. Ljudet är klart och förvånansvärt fylligt, och särskilt bra på röster. Precis som hos Philips är däremot ljudstyrkan ganska så begränsad, och passar mindre bra för att fylla ett stort vardagsrum med ljud.

De nya apparaterna i Fine Arts-serien har ett kompakt och modernt utseende, och skiljer sig från de flesta andra genom att ha en yta av borstad metall. Du kan få TV:n i silver eller svart (det senare är definitivt vår favorit). Den svarta Grundig-skärmen har en matt yta som inte stör synintrycket, och en matt skärmbeläggning som motverkar reflektioner. Båda delarna står i kontrast mot de spegelblanka TV-apparaterna man hittar hos ett par av konkurrenterna, och gör att Fine Art-skärmen passar bättre i omgivningar med mycket ljus.   Bildkvalitet Att skärmen trivs i ljusa omgivningar bekräftas av bildpanelen med LED-sidoljus, som ger en imponerande kontrast och ljusstyrka. Direkt från fabriken är TV:n inställd med en avgrundsdjup svärta som kan förbluffa de flesta. Nackdelen är att bilden faktiskt blir i mörkaste laget, viket döljer vissa mörka detaljer i filmer och annat TV-material. Skärpan och kontrasten är kraftigt överdriven, vilket leder till en lite flimrande, hård bild med HD-material. För att se alla detaljer är man tvungen att trimma upp ljusstyrkan lite. Det kan verka som om Grundig har gått i ”LED-fällan” och försöker imponera på alla som ser skärmen för första gången. Men vi ska inte vara överdrivet hårda, Fine Arts 40 har stor potential. TV:n har en mycket välnyanserad och naturlig färgbalans och tillräckligt hög ljusstyrka för att kunna användas i upplysta rum. Skärpan är dessutom mycket bra. Grundigs TV visar sig vara kompetent på att visa olika slags TV-material som sport och naturprogram. Som renodlad filmskärm har den däremot ett par svagheter, främst på grund av lite ojämn bakbelysning. I ett helt mörklagt rum kan man se tendenser till ljusläckage från det sidomonterade LED-ljuset, vilket orsakar ljusa fläckar på skärmen i mörka scener. Fine Arts passar därför bättre som allroundskärm för vanliga TV-program än som enbart filmskärm i mörklagda rum.   Ljudkvalitet I Grundig-skärmen ligger högtalarna dolda i ramens undersida och pekar rakt framåt. Ljudet är klart och förvånansvärt fylligt, och särskilt bra på röster. Precis som hos Philips är däremot ljudstyrkan ganska så begränsad, och passar mindre bra för att fylla ett stort vardagsrum med ljud.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Grundig Fine Arts 40 LED
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
40-tums LED 1920 x 1080p, 100 Hz 4 HDMI USB-port med inspelning
Pris: 17000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.